În mesajul său de Crăciun, Patriarhul Daniel a arătat că Nașterea Domnului Iisus Hristos reprezintă împlinirea profețiilor biblice și expresia iubirii lui Dumnezeu pentru omenire.
„Pentru a dărui oamenilor iertarea păcatelor şi viaţa eternă cerească, Fiul veşnic al lui Dumnezeu, Iisus Hristos, coboară din cer, Se zămisleşte, prin lucrarea Duhului Sfânt, din Fecioara Maria şi Se naşte ca Om-Prunc în Betleemul Iudeii”, a transmis Patriarhul BOR.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a amintit că Nașterea Domnului a fost vestită de îngeri ca un moment al păcii și al bunei înțelegeri: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni, bunăvoire”.
În acest sens, Patriarhul Daniel a subliniat: Crăciunul este „sărbătoarea preaslăvirii lui Dumnezeu, a păcii pe pământ şi a comuniunii între oameni”.
Totodată, acesta a arătat că întâmpinarea sărbătorii cu credință, speranță și iubire aduce pace și bucurie nu doar în viața personală, ci și în comunitate.
„Dacă întâmpinăm această sărbătoare cu credință, speranţă şi iubire darnică, ea ne aduce pace și bucurie în suflet, în familie, în parohie, în societate, în popor și în lumea întreagă”, a afirmat Patriarhul Daniel.
La finalul mesajului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis urări tuturor credincioșilor cu prilejul sărbătorilor de iarnă și al Noului An.
„Cu prilejul sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, Botezului Domnului și Anului Nou – 2026, vă adresăm tuturor doriri de sănătate și fericire, pace și bucurie, dimpreună cu salutul tradițional: «La mulţi ani!»”, a transmis Patriarhul Daniel.
Salata de boeuf a devenit un simbol pentru sărbătorile de iarnă, fiind nelipsită de pe mesele românilor. Cu mazăre sau fără, carne de pui sau carne de vită, salata de boeuf este ușor de preparat și a devenit parte dintr-un nescris cod alimentar românesc, obligatoriu la toate petrecerile de familie.
Mai jos găsești rețeta de salată de boeuf:
Ingrediente salată de boeufCarnea de vită (sau de pui) se spală și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare. După ce începe să se formeze spumă, aceasta se va îndepărta cu grijă de la suprafața zemei, până când nu se mai formează, și se fierbe până devine fragedă (aproximativ 60–90 de minute, în funcție de carne).
Separat, se fierb legumele – morcovii, cartofii, păstârnacul, țelina, pătrunjelul și mazărea (dacă este congelată) – până când pot fi ușor străpunse cu furculița. După fierbere, se lasă toate ingredientele să se răcească complet.
Ulterior, carnea și legumele se taie în cuburi mici și cât mai egale. Castraveții murați se toacă mărunt și se storc bine de zeamă pentru a evita înmuierea salatei.
Într-un bol încăpător, se combină carnea, legumele și castraveții. Se adaugă maioneza treptat, amestecând ușor, până când se obține o compoziție cremoasă, dar legată. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Salata se nivelează într-un platou și se decorează după imaginație: motive florale din gogoșari, măsline sau ou fiert. Se păstrează la frigider cel puțin 1–2 ore înainte de servire.