UiPath este la două luni distanţă de lansarea unei noi platforme care va permite crearea de agenţi bazaţi pe inteligenţa artificială, şi care va marca „actul ii” din istoria UiPath – cea mai de succes companie de IT pornită din România, a anunţat Daniel Dines, cofondator şi CEO al companiei.
Antreprenorii României au fost motorul transformării economice din ultimele trei decenii, valorificând libertatea economică, precum şi oportunităţile aduse de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO.
Acţiunile transportatorului fluvial Transport Trade Services (simbol bursier TTS) au scăzut cu peste 40% în ultima lună la Bursa de Valori pe fondul unor rezultate în scădere cu 43% (venituri) şi cu 57% (profit) în primele nouă luni din 2024 comparativ cu perioada similară din 2023, iar peste asta s-a suprapus perioada tumultuoasă din timpul alegerilor. Anii 2023 şi 2022 au fost însă extraordinari prin prisma volumelor venite dinspre Ucraina.
Stabilitatea politică, predictabilitatea legislativă şi angajamentul faţă de valorile europene sunt elemente esenţiale pe care România trebuie să le ofere pentru a atrage investitori şi finanţări de miliarde de euro necesare dezvoltării infrastructurii, modernizării economiei, creării de locuri de muncă şi de noi oportunităţi pentru antreprenorii care susţin creşterea.
Biroul Electoral Central a comunicat rezultatul final al alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor de pe 1 decembrie 2024 şi a distribuit luni mandatele de senatori şi deputaţi. Alegerile parlamentare reprezintă unul dintre cele mai importante momente pentru democraţia unei ţări, iar în România ele joacă un rol esenţial în stabilirea direcţiei politice, economice şi sociale pentru următorii patru ani.
Punerea în funcţiune a Unităţii 1 de la Cernavodă în 1996, apoi a celui de-al doilea reactor din 2007, perioada 2009-2014 marcată de primul val de energie verde şi începerea celui de-al doilea val de regenerabile, din 2022 încoace, cu prosumatorii vedete, sunt cele mai importante momente din ultimii 30 de ani privind punerile în funcţiune de proiecte de producere a energiei.
Industria alimentară a continuat să aibă în 2024 provocări din punctul de vedere al preţurilor materiilor prime şi al energiei, creşteri care s-au văzut şi în acest an în preţuri deşi într-o proporţie mai mică decât în anii anteriori dacă ne uităm la evoluţia ratei inflaţiei în octombrie (plus de aproape 5% faţă de octombrie 2023).
Grupul MedLife, cel mai mare jucător privat de sănătate după cifra de afaceri, urmăreşte în continuare extinderea, fie prin achiziţii, fie prin deschideri de noi clinici, în special în oraşele unde nu are o prezenţă puternică. Mihai Marcu, CEO şi preşedintele MedLife, spune că operatorul va creşte inclusiv organic, din deschiderile de până acum.
Numărul de companii care au credite nu trece de 200.000 în România. Puţin peste 180.000 de firme din cele circa 800.000 de companii existente pe piaţa locală figurează în acest an cu finanţări luate de la bănci sau instituţii financiare nebancare (IFN).
În România, circa 650.000 de hectare, adică 5% din suprafaţa agricolă, sunt dedicate culturilor ecologice. Acest procent s-a dublat în ultimii cinci ani, însă rămâne mult mai mic decât în alte ţări din vestul Europei.
România este o ţară a iubitorilor de animale, aproape jumătate dintre gospodării, mai exact 42%, având o pisică drept animal de companie. Ponderea este similară şi în cazul proprietarilor de câini în total gospodării, potrivit unui raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale (FEDIAF).
Alina Goidea şi Carmen Vasile, două surori cu background în zona de design, respectiv arhitectură, au renunţat la joburile lor din Bucureşti şi s-au întors în Focşani, oraşul lor natal, unde au pus bazele brandului Marsepe, sub care astăzi produc, în Odobeşti, judeţul Vrancea, praline de ciocolată.
Reţeaua de săli de fitness Stay Fit Gym continuă investiţiile şi dezvoltarea accelerată şi vrea să ajungă la circa 70 de unităţi la nivel naţional până la finalul anului 2025, comparativ cu aproape 50 de unităţi la finalul acestui an, a explicat Alexandru Lascăr, cofondator, Stay Fit Gym, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
Grupul Electrica a anunţat ieri că este supus unui atac cibernetic. „Echipele de specialişti colaborează strâns cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei într-un timp cât mai scurt, identificarea sursei atacului şi limitarea impactului acestuia“, a mai precizat compania în care statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acţionar.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că nu va participa la redeschiderea Catedralei Notre Dame în Paris, eveniment la care a fost prezent şi preşedintele ales american Donald Trump, la doar câteva ore după încheierea controversatului acord comercial UE-Mercosur căruia Parisul i se opune ferm, potrivit Euractiv.
Acţiunile AROBS Transilvania Software (AROBS), companie antreprenorială cu o capitalizare de 780 mil. lei controlată de Voicu Oprean, s-au apreciat puternic la începutul săptămânii după ce emitentul a anunţat că o asociere din care are 40% a câştigat un contract de 110 mil. lei al cărei beneficiar este Casa Naţională de Pensii Publice.
Digi Romania S.A., în calitate de împrumutat, împreună cu Digi Communications şi Digi Spain Telecom S.L.U., în calitate de garanţi iniţiali, au încheiat două acorduri de finanţare, unul de majorare a unui angajament existent de la 150 mil. euro la 220 mil. euro şi unul de facilitate de credit pentru export în valoare de 61,9 mil. lei, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Bursa de la Bucureşti, creştere de 2,16% la începutul săptămânii, adică un plus de 5,3 mld. lei. Bursa a recuperat aproape toate scăderile cauzate de incertitudinea de după surpriza-şoc a primului tur.
Pagini