13 мая. FINMARKET.RU - Официальный курс доллара США, установленный Центральным банком с 13 мая, составляет 80,8883 руб. По сравнению с предыдущим значением курс вырос на 2,71 коп.
Într-un peisaj economic marcat de tranziţii, presiuni externe şi nevoia de adaptare rapidă, jucătorii din retail mizează pe un element esenţial: încrederea. Încrederea în consumator, în economie, în colaborări şi în viitorul pieţei locale.
Piaţa locală de hotelărie este una dintre cele mai efervescente din zona de real estate, iar această tendinţă se resimte puternic în ultimii ani. Cu toate că au existat multe proiecte noi, deschise şi anunţate, în special sub branduri internaţionale, mai există mult loc de creştere, este de părere Răzvan Puchici, CEO al biroului de arhitectură Cumulus.
Într-un context în care efectivele de vaci de lapte din România scad constant, iar circa 60% din laptele procesat în fabrici provine din import, Agrocoroama, o afacere de familie din Parţa, judeţul Timiş, mizează pe producţia locală şi face un pariu curajos: investeşte 2,5 milioane de euro într-o nouă fermă de bovine, prin care îşi dublează numărul de animale şi pregăteşte o altă investiţie într-o fabrică de procesare de 1 milion de euro, prin care vrea să ajungă la cât mai mulţi consumatori din vestul ţării cu brandul La Otilia.
În 2025, securitatea cibernetică devine mai mult decât un scut de protecţie: trendurile din ultimul an, atât la nivel mondial, cât şi în România, arată că Cyber Resilience – abilitatea de a rezista, răspunde şi recupera rapid după un atac – reprezintă prioritatea absolută.
Deşi pe plus, cererea de carburanţi din primul trimestru al anului a adus doar o creştere redusă faţă de perioada similară a anului trecut, de numai 1%, lucru care denotă înrăutăţirea condiţiilor economice în general, a spus Alina Popa, CFO, OMV Petrom, în întâlnirea cu analiştii de după anunţarea rezultatelor din T1/2025.
Aquila (AQ), lider în sectorul de distribuţie, logistică şi transport pentru piaţa bunurilor de larg consum, a raportat pentru primul trimestru din 2025 afaceri de 740 mil. lei, în creştere cu 19%, în timp ce profitul net a scăzut cu 3%, la 19 mil. lei, potrivit datelor din raportul trimestrial.
În Europa de Est se duce un mic război comercial care are drept cauză una din epidemiile care i-a lovit pe crescătorii de animale din regiune. Acesta reprezintă un nou semnal că Europa de Est tinde spre fragmentare, ceea ce se vede şi în geopolitică, în acordurile interguvernamentale recent încheiate. Polonia, cea mai mare economie est-europeană, a luat direcţia Vestului, iar Ungaria, oaia neagră a Uniunii Europene, pe cea a Balcanilor instabili.
După şase ani de la debutul în business, Oana Moşanu şi Aurelien Marie, fondatorii Amis de la Fête, un business cu brânzeturi şi vinuri internaţionale, sunt în plin proces de mutare într-un spaţiu mai mare în centrul Bucureştiului şi au planuri să extindă conceptul pus pe piaţa românească şi în alte zone, atât din Capitală, cât şi din alte oraşe.
Acţiunile americane au avut o performanţă mai slabă decât rivalele lor europene în acest an, iar strategiştii de la JPMorgan spun că acesta este doar începutul. Deşi anul acesta a fost dificil pentru activele americane, performanţa lor remarcabilă din ultimii 15 ani – era „excepţionalismului american“ – rămâne dramatică, însă motoarele acelei performanţe superioare par să-şi piardă avântul.
Industria de gestionare a activelor din România a continuat să câştige investitori în primele trei luni ale anului, potrivit celor mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, însă piaţa mai are de lucrat la capitolul „active“, consideră Horia Gustă, preşedintele AAF, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta e emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.
Dacă nu am fi avut această criză politică şi bugetară prelungită - din noiembrie încoace, cel mai probabil dobânzile la lei ar fi trebuit să scadă, Banca Naţională ar fi trebuit să scadă din nou dobânzile mai ales că inflaţia era în uşoară scădere, sub 5%, companiile ar fi revenit cu cereri de finanţare, iar sentimentul din economie ar fi fost bun.
Ascensiunea din ultimele luni a euro în raport cu dolarul a fost văzută ca un simbol al stabilităţii şi predictibilităţii politicilor economice din zona euro în raport cu şocurile provocate în SUA de administraţia preşedintelui Donald Trump. Incertitudinile de acum de pe pieţe americane fac ca pieţele europene să fie mai atractive.
La început a fost acordul comercial dintre SUA şi Marea Britanie, unul din elementele centrale fiind scăderea taxelor vamale reciproce şi mai ales a celor impuse de administraţia preşedintelui american Donald Trump. Criticii au asemănat acordul cu un bloc de marmură, idealul fiind o sculptură de Michelangelo, poate cea cu David.
Rapyd este o companie fintech fondată în 2015 de Arik Shtilman, Arkady Karpman şi Omer Priel, iniţial sub numele CashDash. Cu sediul central în Londra, Rapyd oferă o platformă „Fintech-as-a-Service“ care permite companiilor să integreze rapid soluţii de plată locale şi internaţionale, gestionând peste 1.200 de metode de plată în peste 100 de ţări, arată informaţiile publicate pe site-ul companiei.
Pagini