MediaFax.ro

Subscribe to Лента MediaFax.ro MediaFax.ro
Ştiri de ultima ora si ultimele ştiri - ştiri online
Обновлено: 50 минут 51 секунда назад

Crin Antonescu comentează atacurile mediatice și cazul Georgescu: „Eu am fost mai atacat decât domnul Georgescu”

50 минут 48 секунд назад

Mediafax

Crin Antonescu vorbește despre atacurile mediatice și cazul Georgescu

În cadrul emisiunii „Ai Aflat”, difuzată marți, Crin Antonescu a discutat despre atacurile mediatice la care a fost supus, dar și despre cazul controversat al lui Georgescu. Într-o conversație cu Ionuț Cristache, Antonescu a criticat modul în care statul român și anumite televiziuni au tratat subiectul Georgescu, care a stârnit controverse prin declarațiile sale.

Crin Antonescu despre atacurile din mass-media

Antonescu a subliniat că, în ciuda afirmațiilor despre Georgescu, el însuși a fost mult mai atacat de media. De asemenea, acesta a subliniat că anumite televiziuni publice au făcut apologia lui Georgescu, în timp ce au difuzat calomnii despre el.

„Au fost televiziuni publice care au făcut și fac apologia domnului Georgescu, în vreme ce au inventat cele mai calomnioase acuzații despre mine”, a afirmat Crin Antonescu.

Georgescu și prezumția de nevinovăție

Crin Antonescu a subliniat importanța respectării prezumției de nevinovăție, chiar și în cazul în care există acuzații într-un dosar penal.

„Domnul Georgescu nu a fost privat de libertate. Nu avem probe clare, dar trebuie să respectăm drepturile fundamentale ale oricărei persoane, inclusiv dreptul de a candida”, a spus Antonescu.

De asemenea, el a adăugat că, deși Georgescu se află în mijlocul unei furtuni mediatic, nu ar trebui să fie hărțuit sau atacat în mod nedrept. Antonescu a precizat că nu are nimic personal împotriva lui Georgescu, dar susține că justiția trebuie să își urmeze cursul.

Viitorul politic al lui Georgescu

Antonescu a declarat că va urmări cu atenție evoluția cazului Georgescu, dar că, până atunci, justiția va decide ce se va întâmpla cu dreptul acestuia de a candida.

„Va fi foarte atent la chestiunea aceasta. N-am nimic personal împotriva domnului Georgescu, dar voi urmări ce se va întâmpla”, a adăugat Antonescu.

Articolul Crin Antonescu comentează atacurile mediatice și cazul Georgescu: „Eu am fost mai atacat decât domnul Georgescu” apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Apelul telefonic dintre Trump și Putin s-ar fi încheiat după aproximativ 90 de minute

58 минут 4 секунды назад

Mediafax

În cadrul discuției, liderii celor două țări ar fi abordat subiecte majore, inclusiv securitatea globală și relațiile bilaterale. Kremlinul a confirmat, de asemenea, că discuțiile au avut loc, dar nu au oferit detalii suplimentare.

Mai mult, Kirill Dmitriev, reprezentantul Rusiei, a declarat că sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin și a președintelui american Donald Trump, lumea este mai sigură decât înainte.

Declarația a fost făcută într-un context în care tensiunile internaționale sunt ridicate, iar Rusia și Statele Unite sunt implicate în negocieri delicate privind securitatea globală.

Articolul Apelul telefonic dintre Trump și Putin s-ar fi încheiat după aproximativ 90 de minute apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

„Romanian Digital Day” – Negrescu: România poate fi ceea ce numim „tigrul digital european”

1 час 15 минут назад

Mediafax

România, lider european în domeniul IT

„Lucrurile se mişcă rapid, au loc multe schimbări şi, desigur, în Europa discutăm din ce în ce mai mult despre competitivitate. (…) Nu trebuie să uităm de discrepanţe şi, desigur, de necesitatea de a lupta împotriva fragmentării care încă există în Europa, chiar şi în acest sector care este atât de dinamic”, a declarat Negrescu în deschiderea evenimentului.

Vicepreşedintele Parlamentului European a subliniat că, în acelaşi timp, doar 8% dintre companiile unicorn (start-up-uri private care valorează peste 1 miliard de dolari – n.r.) din lume provin din Europa.

„Acest lucru ilustrează parţial slăbiciunea cu care ne confruntăm încă la nivel european, modul în care finanţăm dezvoltarea, modul în care finanţăm cercetarea, modul în care finanţăm inovarea. În ciuda acestui fapt, eu sunt unul dintre cei care cred cu tărie că România poate fi ceea numim «tigrul digital european»”, a mai spus europarlamentarul.

Cu toate acestea, peste 200.000 de români lucrează în domeniul IT, ceea ce face din România una dintre cele mai mari şi mai calificate forţe de muncă digitale din Europa, a precizat el.

Inteligenţa artificială, subiect central al dezbaterii

Influenţa reţelelor de socializare şi a inteligenţei artificiale în contextul alegerilor electorale din România a fost un subiect central în discuţiile experţilor.

„Sistemele AI de astăzi, după 24 de luni, sunt capabile să genereze text, imagini şi chiar decizii care se bazează pe rezultatul uman. Cu toate acestea, majoritatea organismelor de reglementare din lume încă se luptă cu întrebări de bază, indiferent dacă este vorba de UE, de alte organisme guvernamentale sau de autorităţi naţionale de reglementare”, a spus preşedintele ANCOM, Valeriu Zgonea.

El a adăugat că „o platformă de social media cu sediul într-o ţară poate influenţa oameni dintr-o altă ţară şi poate schimba cursul unei naţiuni în doar câteva minute, zile sau luni”.

„77% dintre români îşi folosesc toate dispozitivele şi abilităţile digitale pentru a folosi TikTok, Facebook şi alte platforme. Când vine vorba despre alegeri, (…) cred că Europa trebuie să depună mai mult efort pentru a fi mai atentă la modul în care ne putem folosi competenţele digitale”, a declarat şi Radu Oprea.

Cu toate acestea, în ciuda ameninţării pe care unii oameni o simt atunci când discută despre mediul digital, inovaţie sau inteligenţă, „există beneficii clare ale acestei transformări digitale”, a spus el, adăugând că este important ca aceasta să fie accesibilă pentru orice cetăţean.

„Dacă digitalizarea nu înseamnă simplitate, pierdem toate beneficiile. Toată lumea, de la simplul cetăţean, la întreprinderile mici şi mijlocii, la marile companii, trebuie să simtă că digitalizarea aduce lucruri bune în viaţa lor, în timpul lor. Dacă vom reuşi să facem acest lucru în Europa, vom fi din nou campioni”, a subliniat Oprea.

Oamenii, în centrul digitalizării. „Nu trebuie să devenim sclavii algoritmilor”
Participanţii şi-au afirmat angajamentul de a pune Europa din nou pe primul loc în industria tehnologiei de vârf şi au propus soluţii pentru o implementare eficientă a digitalizării.

„O ţintă importantă pe care am stabilit-o în deceniul digital presupune că 80% dintre cetăţeni vor avea competenţe digitale de bază în Uniunea Europeană, până în 2030. România are, cred, o ţintă de 50%. Suntem încă destul de departe de acest obiectiv. 28% dintre adulţii din România au aceste competenţe”, a declarat vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu.

Ea a adăugat că este important ca instituţiile să îşi unească eforturile cu întreprinderile, cu mediul academic, pentru a stabili mai multe obiective „dincolo de ceea ce facem doar prin finanţarea Uniunii Europene”.

„Avem nevoie de aceste parteneriate şi de aceste elemente care ne aduc împreună, astfel încât să adăugăm la efortul pe care îl facem prin fondurile europene”, a spus Mînzatu.

Potrivit experţilor, este esenţial ca oamenii să fie în centrul digitalizării, în special copiii şi tinerii, unii dintre cei mai mari consumatori de tehnologie.

„La ce bun să avem un sector digital inovator în UE, dacă, în acelaşi timp, sănătatea mintală a cetăţenilor noştri, şi în special a tinerilor noştri, are de suferit, dacă lucrătorii devin sclavii algoritmilor, iar democraţia şi alegerile noastre sunt paralizate de dezinformare şi interferenţe străine?”, a declarat europarlamentarul Marc Angel.

El a adăugat că, dincolo de cadrul de reglementare solid pentru protejarea cetăţenilor, UE ar trebui să analizeze şi dezvoltarea propriei infrastructuri digitale bazate pe aceste standarde de reglementare.

A treia ediţie a dezbaterii „Romanian Digital Day“, organizată de Victor Negrescu pe 18 martie, a adunat la Bruxelles europarlamentari, comisari europeni şi fondatori ai unor companii globale, care au abordat provocările şi competitivitatea din sectorul digital.

Evenimentul anual, organizat de europarlamentarul PSD/S&D Victor Negrescu, a oferit un cadru de discuţie pentru specialişti din diverse domenii, care au dezbătut impactul digitalizării şi soluţiile necesare pentru adaptarea la noile tehnologii.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat şeful Cancelariei Premierului României, Radu Oprea, vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, şi europarlamentarul Marc Angel.

Articolul „Romanian Digital Day” – Negrescu: România poate fi ceea ce numim „tigrul digital european” apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Siria acuză Israelul că încearcă să submineze stabilitatea după atacurile aeriene

1 час 17 минут назад

Mediafax

Într-un comunicat oficial, autorităţile siriene acuză Israelul că încearcă să submineze stabilitatea naţională.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni recentele lovituri aeriene israeliene asupra Daraa”, se arată în declaraţia ministerului. Oficialii de la Damasc consideră că atacurile fac parte dintr-o „campanie israeliană împotriva poporului sirian şi stabilităţii ţării”.

Atacurile de luni au provocat mai multe victime, însă autorităţile siriene nu au furnizat un bilanţ oficial. Israelul nu a comentat încă acuzaţiile Damascului.

Articolul Siria acuză Israelul că încearcă să submineze stabilitatea după atacurile aeriene apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Premiul Polar Music 2025 a ajuns la Queen, Herbie Hancock și Barbara Hannigan

1 час 17 минут назад

Mediafax

Competiția Polar Music Prize – un premiu internațional suedez fondat în 1989 de Stig Anderson, managerul formației suedeze ABBA – oferă anual recunoaștere excelenței în muzică pentru trei artiști sau formații care au contribuit, într-un fel unic, la desăvârșirea muzicii.

Din rândul nominalizărilor venite de la public și Consiliul Internațional al Muzicii (UNESCO), juriul a deliberat, marți, alegându-i pe cei trei câștigători ai anului 2025: grupul rock britanic Queen, pianistul și muzicianul de jazz american Herbie Hancock și soprana și dirijorul canadian Barbara Hannigan. Comitetul Polar Music Prize 2025 a prezentat publicului și motivațiile celor trei alegeri.

 Queen nu au greșit deloc când au cântat We are the Champions

Queen a dezvoltat un sunet distinctiv și ușor de recunoscut, pe care nimeni altcineva nu îl poate emula. Energia furioasă și jocul musculos sunt combinate cu armonia complexă a cântării virtuoziste de la bateristul Roger Taylor, chitaristul Brian May și, bineînțeles, cântărețul Freddie Mercury, una dintre cele mai carismatice figuri din istoria muzicii, cu o voce care se întindea pe patru octave (…) La jumătate de secol după ce și-au făcut înregistrările, melodiile Queen sunt încă auzite peste tot și atrag noile generații de ascultători. Queen nu a greșit deloc când au cântat We are the Champions, a apreciat juriul.

Herbie Hancock, om de știință în domeniul jazzului

Titlul autobiografiei sale, Possibilities, este potrivit pentru un muzician care s-a concentrat întotdeauna pe dezvoltarea muzicală (…) În copilărie, Herbie Hancock a fost influențat de Mozart la fel de mult ca și de Oscar Peterson. La facultate, a studiat atât ingineria electrică, cât și compoziția muzicală. Ca muzician, a unit aceste lumi, făcând saltul către pianul electric și sintetizatoare. Herbie Hancock este un om de știință în domeniul jazz-ului.

Barbara Hannigan, o maestră în combinarea muzicii vechi și noi

Muzicalitatea și curajul său excepțional o fac una dintre cele mai importante interprete de muzică clasică contemporană din lume. (…) Barbara Hannigan și-a construit cariera ca soprană, dar muzica sa intensă și carisma au făcut-o să-și încerce norocul în conducerea orchestrelor. De atunci, a devenit un maestru care este admirat pentru combinarea muzicii vechi și noi în programele sale unice de concerte. Nu este de mirare că Barbara Hannigan se află în fruntea listei de dorințe a atât de multor compozitori.

Ceremonia de decernare a premiilor către câștigători sau reprezentanții acestora va avea loc în luna mai, la Stockholm, valoarea fiecărui premiu fiind de un milion de coroane suedeze, puțin peste 90.000 de euro.

Articolul Premiul Polar Music 2025 a ajuns la Queen, Herbie Hancock și Barbara Hannigan apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Putin a acuzat aliații Ucrainei că vor să slăbească Rusia, înaintea convorbirii cu Trump

1 час 26 минут назад

Mediafax

Președintele rus Vladimir Putin a susținut marți un discurs în fața oamenilor de afaceri din Moscova, înaintea convorbirii programate cu omologul său american, Donald Trump.

În intervenția sa, Putin a acuzat aliații Ucrainei că urmăresc „slăbirea și restrângerea Rusiei” și a comentat speculațiile privind o posibilă relaxare a sancțiunilor occidentale.

„Chiar dacă s-ar face un gest și s-ar oferi ridicarea sau relaxarea unor sancțiuni, imediat ar fi găsită o altă metodă de a ne crea probleme”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin a reiterat că Rusia va continua să-și apere interesele, în contextul tensiunilor geopolitice și al sprijinului occidental acordat Ucrainei. În același timp, comunitatea internațională așteaptă detalii despre convorbirea dintre Trump și Putin, care ar putea influența evoluția conflictului din Ucraina.

Articolul Putin a acuzat aliații Ucrainei că vor să slăbească Rusia, înaintea convorbirii cu Trump apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Bolojan, consultări cu Ciolacu pe tema agendei Consiliului European de joi de la Bruxelles

1 час 37 минут назад

Mediafax

„Astăzi (marţi – n.r.) am avut o consultare cu premierul României, Marcel Ciolacu, pe tema agendei Consiliului European de joi de la Bruxelles”, anunţă pe Facebook Ilie Bolojan.

El afirmă că a discutat cu premierul despre subiectele principale de pe ordinea de zi: creşterea competitivităţii europene, simplificare şi debirocratizare, energie, dezvoltare economică, investiţii şi despre necesitatea de a investi în apărare.

„Ne-am pus de acord asupra poziţiei pe care o vom susţine, astfel încât ceea ce ne asumăm să fie pus în practică. Indiferent de cine ocupă funcţiile de preşedinte sau premier al României, atunci când reprezentăm ţara în exterior, trebuie să ne asigurăm că angajamentele sunt respectate şi că România îşi păstrează credibilitatea. Doar aşa putem reprezenta corect România şi putem crea condiţii mai bune pentru cetăţeni. Colaborarea şi respectul între instituţii sunt condiţii necesare pentru a atinge aceste obiective”, încheie Bolojan.

Întâlnirea a fost anunţată şi de Marcel Ciolacu.

„Vocea României va fi auzită şi va conta la nivel european, doar dacă ne facem foarte bine temele acasă. Am discutat astăzi (marţi – n.r.) foarte aplicat la Palatul Victoria cu preşedintele interimar, domnul Ilie Bolojan, despre subiectele care vor fi pe agenda viitorului Consiliu European din 20-21 martie. Avem nevoie de decizii care să întărească securitatea ţării noastre şi a Uniunii Europene. De asemenea, România îşi va reitera poziţia de a nu trimite trupe în Ucraina. Preşedinţia şi Guvernul trebuie să lucreze împreună pentru binele României. Abia asta înseamnă normalitate şi echilibru. Orice altceva, reprezintă doar haos”, transmite premierul Marcel Ciolacu.

Articolul Bolojan, consultări cu Ciolacu pe tema agendei Consiliului European de joi de la Bruxelles apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Emanuel Gyenes aduce la „Podcast cu Prioritate” #69 by ProMotor povești din Raliul Dakar 2025

1 час 38 минут назад

Mediafax

Luni, 24 martie 2025, ProMotor România anunță lansarea episodului 69 din „Podcast cu Prioritate”, o emisiune care aduce în prim-plan figuri importante din lumea auto și motorsportului. Episodul va fi disponibil pe canalul de YouTube ProMotor România, începând cu ora 12:00.

În acest episod, gazda Luci Popa îl are ca invitat pe Emanuel Gyenes, unul dintre cei mai cunoscuți piloți români care au participat la prestigiosul Raliu Dakar. Emanuel Gyenes va împărtăși experiențele sale din lumea motorsportului, provocările întâmpinate în cursele de înaltă performanță și perspectivele sale asupra viitorului acestui sport în România.

„Podcast cu Prioritate” este o serie realizată de ProMotor România, care oferă o platformă pentru pasionații de mașini și experții din industrie să se întâlnească și să își împărtășească pasiunea pentru automobile. Emisiunea este sponsorizată de Defender, Sanador și Bilbor, parteneri care susțin dezvoltarea conținutului de calitate în domeniul auto.

Fiecare episod al „Podcast cu Prioritate” aduce în prim-plan discuții despre industrie, inovații și experiențe cu și despre mașini, oferind o perspectivă unică asupra lumii auto. Episodul cu Emanuel Gyenes promite să fie o sursă de inspirație atât pentru pasionații de motorsport, cât și pentru cei interesați de poveștile de succes din sportul autohton.

Pentru mai multe informații despre „Podcast cu Prioritate” și pentru a urmări episodul 69, vă invităm să accesați canalul de YouTube ProMotor România.

Articolul Emanuel Gyenes aduce la „Podcast cu Prioritate” #69 by ProMotor povești din Raliul Dakar 2025 apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Șeful NATO: Am încredere totală în Trump pentru a obține pacea în Ucraina

1 час 55 минут назад

Mediafax

Declarația a fost făcută pentru CNN, înaintea discuției dintre Trump și președintele rus Vladimir Putin.

Rutte a salutat acordul dintre SUA și Ucraina privind o propunere de încetare a focului discutată săptămâna trecută în Arabia Saudită, descriindu-l drept „un mare pas înainte”.

Totodată, șeful NATO a respins acuzațiile conform cărora Trump ar avea prea multă încredere în Putin.

„Îl cunoaște foarte bine pe președintele Putin din primul său mandat. Știe cum trebuie să procedeze pentru a obține un acord. Am încredere totală în acest lucru”, a mai spus secretarul General al NATO.

Articolul Șeful NATO: Am încredere totală în Trump pentru a obține pacea în Ucraina apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Franța condamnă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza și cere încetarea violenței

2 часа 10 минут назад

Mediafax

Franța a condamnat atacurile aeriene lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza, care au provocat numeroase victime civile, a anunțat luni Ministerul francez de Externe într-un comunicat.

„Franța condamnă loviturile israeliene efectuate de ieri asupra Fâșiei Gaza, care au cauzat numeroase victime civile”, a precizat ministerul.

Autoritățile franceze au subliniat necesitatea opririi imediate a ostilităților, avertizând că acestea pun în pericol eforturile de eliberare a ostaticilor și viața populației civile din Gaza.

Declarația vine în contextul escaladării violențelor în regiune, pe fondul operațiunilor militare desfășurate de Israel în Gaza.

Articolul Franța condamnă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza și cere încetarea violenței apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Parlamentul Ungariei interzice oficial evenimentele Pride

3 часа 52 минуты назад

Mediafax

.Inițiativa a fost susținută de partidul de guvernare Fidesz și de partenerii creștin-democrați, fiind adoptată cu 136 de voturi pentru și 27 împotrivă, printr-o procedură accelerată.

Legea modifică normele privind adunările publice, interzicând evenimentele care contravin legislației controversate privind „protecția copilului”, care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor.

Participanții la evenimente interzise riscă amenzi de până la 200.000 de forinți (aproximativ 546 de dolari), sumele urmând să fie direcționate către inițiative de protecție a copiilor. În timpul votului, mai mulți parlamentari din opoziție au protestat folosind fumigene colorate.

Organizatorii Budapest Pride au denunțat legea, susținând că guvernul încearcă să reducă la tăcere vocile critice prin țintirea unei minorități.

Măsura face parte dintr-o serie de restricții impuse de guvernul lui Viktor Orbán asupra comunității LGBTQ+, criticate de Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a acționat deja Ungaria în instanță pentru o lege similară din 2021, considerată discriminatorie.

Evenimentul Budapest Pride, programat pentru 28 iunie 2025, ar fi marcat cea de-a 30-a ediție. O interdicție similară ar putea afecta și alte parade, cum ar fi cea din orașul Pécs.

Articolul Parlamentul Ungariei interzice oficial evenimentele Pride apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Crin Antonescu: Schimbarea Constituţiei nu este o temă prioritară a mea

3 часа 56 минут назад

Mediafax

„Agenda următorului preşedinte, că voi fiu eu sau că va fi altul, greu de crezut. Este acoperită de nişte probleme atât de grave şi atât de urgente.
Că nu mai schimbă nimic. Încât, încât schimbarea Constituţiei nu este o temă prioritară a mea. Tema mea prioritară este să repunem România în funcţiune, pentru că România, ştiţi, e un pic scoasă din priză. Uitaţi-vă la chestiunile din agenda internaţională şi vedeţi că România nu e în priză”, spune Crin Antonescu la emisiunea „Ai Aflat!”, marca Gândul, cu Ionuţ Cristache.

El afirmă că modificarea Constituţiei nu intră în atribuţiile şefului statului.

„Nu mai e o prioritate pentru mine imediat ca preşedinte să schimb Constituţia. Oricum nu pot să o fac eu ca preşedinte, oricum dacă va exista o dezbatere despre schimbarea eventuala Constituţiei, pe reforma administrativ-teritorială, să spunem, sau pe forma de stat a României, putem să discutăm şi mă voi implica”, încheie Antonescu.

Articolul Crin Antonescu: Schimbarea Constituţiei nu este o temă prioritară a mea apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Ciolacu: Guvernul va menține un dialog cu sindicatele și patronatele pentru decizii eficiente

4 часа 6 минут назад

Mediafax

Întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Confederației Patronale Concordia a avut loc marți, la Palatul Victoria.

Executivul arată că principalele teme abordate în cadrul discuțiilor de azi au vizat aspecte economice, administrative și sectoriale de interes național, cu accent pe necesitatea asigurării predictibilității măsurilor guvernamentale care au impact semnificativ asupra mediului de afaceri.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța reformelor și a atragerii fondurilor europene pentru stimularea creșterii economice și reducerea deficitului bugetar în anul 2025.

„Investițiile și implementarea reformelor prevăzute în PNRR pentru atragerea fondurilor europene rămân pilonii creșterii economice a României în 2025 și de reducere a deficitului”, a declarat prim-ministrul.

Totodată, a fost abordată digitalizarea ca motor al reformelor și al simplificării interacțiunii dintre mediul de afaceri, cetățeni și autorități.

„Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul și pentru un grad de transparență care să ducă rapid la disciplină fiscală și la o colectare mult mai bună. Măsurile de reformă care vor consolida România pe traseul său de dezvoltare vor fi luate în timp util și în consultare cu partenerii economici și sociali”, a adăugat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În cadrul întâlnirii, a fost discutată și implicarea Confederației Patronale Concordia în procesul de revizuire a cadrului fiscal, prin desemnarea unui reprezentant care să contribuie la elaborarea unor măsuri echitabile și stabile pentru mediul de afaceri.

Reprezentanții mediului de afaceri au evidențiat importanța unei mai mari predictibilități fiscale, subliniind necesitatea unui cadru clar și stabil pentru atragerea investițiilor. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de suprapunerea atribuțiilor între diverse autorități de control și necesitatea unei mai bune coordonări între acestea.

Sesiuni de lucru pentru a putea stabili criterii clare în eficientizarea activității de reglementare.

Pentru a găsi soluții eficiente, s-a convenit organizarea unor sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanți ai autorităților de control și ai mediului de afaceri, având ca obiectiv stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor și eficientizarea activității de reglementare.

La discuții, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Energiei, Sebastian Ioan-Burduja, și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Guvernul își reafirmă „angajamentul de a menține un dialog permanent cu partenerii sociali și economici pentru a asigura un mediu de afaceri stabil și predictibil, favorabil dezvoltării României”, se arată în finalul comunicatului.

Articolul Ciolacu: Guvernul va menține un dialog cu sindicatele și patronatele pentru decizii eficiente apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei

4 часа 7 минут назад

Mediafax

„Majestatea Sa Custodele Coroanei s-a întâlnit astăzi la Palatul Elisabeta cu Ilie Bolojan, Preşedintele interimar al României. La întâlnire a luat parte Alteţa Sa Regală Principele Consort. Preşedintele interimar şi Custodele Coroanei au purtat o amănunţită discuţie legată de proiectele Coroanei Române pentru susţinerea intereselor fundamentale ale României, de importanta contribuţie a ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi NATO şi despre sprijinul acordat Republicii Moldova pentru împlinirea parcursului ei european”, anunţă Familia Regală.

Potrivit sursei citate, au fost discutate proiecte legate de încurajarea şi susţinerea comunităţilor locale, promovarea economiei şi educaţiei româneşti, a comunităţilor româneşti din afara ţării.

„Majestatea Sa şi Principele Consort au evocat, în întâlnirea cu Preşedintele interimar al României, posibilitatea de a desăvârşi proiectul ridicării statuii ecvestre a Regelui Ferdinand Întregitorul în Capitala ţării. Anul viitor, la 10 Mai, ţara noastră va aniversa 160 de ani ai Coroanei române şi tot atâţia ani de la promulgarea Constituţiei din 1866”, se arată în finalul comunicării.

Articolul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

MI6 ar putea avea pentru prima dată o femeie în funcția de director

4 часа 9 минут назад

Mediafax

Serviciul Secret de Informații al Marii Britanii (MI6) a lansat marți procesul de selecție pentru un nou director, iar actualul ocupant al funcției, Richard Moore, a sugerat că ar prefera ca înlocuitorul său să fie o femeie. În cei 116 ani de existență ai agenției, nicio femeie nu a ocupat această poziție.

În 2023, Moore a declarat că dorește să fie „ultimul C selectat dintr-o listă exclusiv masculină”. În contrast cu MI6, celelalte două mari agenții britanice de informații, MI5 și GCHQ, au avut deja femei la conducere.

Procesul de selecție este condus de secretarul de cabinet, Chris Wormald, care a cerut marți propuneri de candidaturi din partea instituțiilor guvernamentale. Printre posibilii candidați se numără trei directoare generale din cadrul MI6, inclusiv șefa operațiunilor și responsabila cu tehnologia.

Moore, numit în 2020, a condus MI6 prin pandemia COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și conflictul Israel-Hamas. În timpul mandatului său, a promovat diversitatea și a recunoscut greșelile agenției privind discriminarea persoanelor LGBT.

Noul director ar putea fi anunțat în vară, iar preluarea funcției este așteptată în toamnă.

Articolul MI6 ar putea avea pentru prima dată o femeie în funcția de director apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Rusia vrea discuții cu Elon Musk despre tehnologie şi explorarea spaţială

4 часа 11 минут назад

Mediafax

Declaraţia a fost făcută marţi.

Potrivit lui Dmitriev, viitoarele discuţii s-ar concentra pe dezvoltarea tehnologică şi explorarea spaţială, inclusiv pe zborurile către Marte.

Oficialul rus a menţionat că această întâlnire ar putea avea loc „în viitorul apropiat”. Musk a anunţat recent că intenţionează să lanseze o navă Starship către Marte până la sfârşitul anului 2026.

Rusia ar putea căuta colaborare cu Musk şi SpaceX pentru modernizarea agenţiei spaţiale Roscosmos, dar şi pentru dezvoltarea companiei de stat Rosatom din domeniul energiei nucleare.

Dmitriev a fost unul dintre negociatorii ruşi în cadrul discuţiilor cu SUA desfăşurate recent în Arabia Saudită. Declaraţiile vin într-un context de apropiere diplomatică între Washington şi Moscova, în urma eforturilor administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale.

Preşedintele american discută marţi cu Vladimir Putin despre un posibil armistiţiu în Ucraina.

Articolul Rusia vrea discuții cu Elon Musk despre tehnologie şi explorarea spaţială apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Victor Ponta nu mai este preşedintele Comisiei de politică economică din Camera Deputaţilor

4 часа 12 минут назад

Mediafax

„România are nevoie de competenţă şi de lideri adevăraţi! Am fost, până astăzi (marţi – n.r.), preşedintele Comisiei de Politică Economică din Camera Deputaţilor şi am exercitat această funcţie cu onoare şi profesionalism. Am fost informat că, ieri, conducerea PNL, prin vocea domnului Hubert Thuma (şeful de campanie şi principalul finanţator al lui Crin Antonescu), a solicitat vehement schimbarea mea din această poziţie”, scrie pe Facebook Victor Ponta.

El afirmă că îşi doreşte şi este pregătit să fie preşedintele României!

„Voi pune competenţa şi patriotismul pe primul loc! Voi combate mafiile transpartinice şi voi elimina din politică toţi reprezentanţii şi marionetele acestora! Punem România pe primul loc! Aşa să ne ajute Dumnezeu”, încheie Ponta.

Articolul Victor Ponta nu mai este preşedintele Comisiei de politică economică din Camera Deputaţilor apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Crin Antonescu: Cariera mea politică de partid s-a încheiat

4 часа 16 минут назад

Mediafax

Întrebat la emisiunea „Ai aflat!” de la Gândul ce rost mai au partidele, în condițiile în care el, Victor Ponta și Nicușor Dan candidează ca independenți, Crin Antonescu a spus: „Partidele politice au rostul lor, au candidat, foarte recent au luat voturi, au format un Parlament, au format o majoritate, un guvern, și susțin unele candidați independenți, altele lideri ai lor, cum ar fi cazul AUR- domnul Simion, POT- doamna Gavrilă, independența de care vorbim definește statutul formal din momentul campaniei al persoanei respective. Eu nu-mi neg trecutul politic, că nu am niciiun motiv, numai că am demisionat din PNL, sunt independent actualmente și independent voi rămâne, că ies președinte sau nu”.

Întrebat, de asemenea, dacă va semna din nou adeziunea dacă nu va câștiga, Antonescu a spus: „Rămân independent pentru că voi fi președinte. Și dacă n-aș fi, tot independent aș rămâne. Cariera mea politică de partid s-a încheiat”.

„Eu nu am în această campanie preocuparea de a-i covinge pe cei de la PSD că nu mai sunt membru PNL, asta se știe, oricum nu știu de ce are loc această discuție pentru că un candidat care câștigă devine președinte și oricum este și trebuie să fie independent”, a mai spus Antonescu.

El a precizat că acest lucru nu înseamnă că valorile liberale asumate până acum au dispărut.

„Da, sunt independent, asta însemană că sunt un candidat care a făcut parte 35 de ani din partid, nu mai face parte în acest moment, nu înseamnă că n-are legătură cu partidul acela, nu înseamnă că crezul, valorile liberale pe care le-am asumat atâta vreme au dispărut, ele evident rămân în conștiința și practica mea, înseamnă doar sunt un candidat independent care nu ascunde susținerea acetor partide, dar sunt altceva decât ele”, a mai spus candidatul la prezidențiale.

Articolul Crin Antonescu: Cariera mea politică de partid s-a încheiat apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

General israelian, destituit pentru că a pierdut dosare militare ultrasecrete într-o parcare

4 часа 20 минут назад

Mediafax

Generalul de brigadă (rez.) Erez Winner, care a comandat echipa de planificare operațională în Comandamentul de Sud, a fost demis de noul șef al Comandamentului de Sud, generalul-maior Yaniv Asor.

IDF a descris incidentul în care Winner a luat documentele clasificate de la baza Comandamentului de Sud fără autorizație și le-a scăpat în timp ce cobora din mașina sa drept o „încălcare gravă a securității operaționale”.

Potrivit unei relatări Ynet de duminică, documentele au fost găsite de un trecător care le-a predat ofițerului de securitate al clădirii, care la rândul său a informat poliția și IDF.

O sursă militară a declarat că documentele nu ar fi trebuit să fie scoase din bază.

Decizia lui Asor de a-l destitui pe Winner din cadrul forțelor în rezervă a fost susținută de noul șef al Statului Major al IDF, generalul-locotenent Eyal Zamir.

Numele lui Winner a fost legat recent de un alt scandal, atunci când, în urmă cu o săptămână, radiodifuzorul public Kan a raportat că acesta scurgea în mod regulat informații către ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, care este, de asemenea, ministru în Ministerul Apărării.
Potrivit relatărilor, Winner îi furniza lui Smotrich prezentări tipărite ale armatei și informații actuale care nu erau dezvăluite restului cabinetului, prin intermediul unui canal secret neautorizat. Smotrich nu a negat acuzația.

Erez Winner a mai fost cercetat în trecut

Winner, fost asistent al fostului șef al IDF, Gabi Ashkenazi, a fost, de asemenea, acuzat în urmă cu peste un deceniu de colectarea ilegală și distribuirea secretă de materiale menite să defăimeze oficiali ai IDF, precum și politicieni de rang înalt, ca parte a unei lupte interne pentru succesiune.
El a fost arestat și interogat în legătură cu acest incident și a fost forțat să părăsească armata în 2013, dar în cele din urmă nu a fost niciodată acuzat. Winner a rămas rezervist în IDF, iar în 2018 a fost avansat la gradul de general de brigadă.

În timpul războiului din Gaza din 2014, Winner a fost, de asemenea, acuzat că i-a furnizat informații lui Naftali Bennett, pe atunci partener politic al lui Smotrich, cu privire la desfășurările de trupe și informațiile colectate de IDF prin intermediul unui canal secret neaprobat.

Articolul General israelian, destituit pentru că a pierdut dosare militare ultrasecrete într-o parcare apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Efectele izolării elevilor în pandemie. După cinci ani, la școală „s-a stricat ceva”

4 часа 25 минут назад

Mediafax

Toți profesorii intervievați de cotidianul francez au aceeași opinie: de la criza mondială din sănătate, impusă de efectele virusului Covid-19, relația dintre școală și elevii acesteia a devenit mai puțin stabilă: „Astăzi, relația cu școala este mai tensionată, utilizarea ecranelor s-a răspândit și dorința de efort s-a diminuat. Este posibil ca fetele să fi suferit mai mult decât băieții”, scrie Le Monde.

Impact de durată asupra tinerilor

În toate școlile europene, anunțul blocării cursurilor fizice, în martie 2020, a determinat o mobilizare fără precedent a cadrelor didactice, în încercarea de a stabili o „continuitate educațională”, aspect pentru care sistemele naționale de învățământ nu au fost pregătite.
Dascălii francezi afirmă că măsurile pe care școlile au fost obligate să le ia pentru a reduce efectele pandemiei au accelerat utilizarea masivă a ecranelor de către elevi: „În ciuda eforturilor profesorilor și ale părinților, și chiar dacă Franța și-a închis școlile mai rar decât multe alte țări, pandemia a avut un impact de durată asupra tinerilor, atât în ceea ce privește sănătatea mintală, relația lor cu școala și cu ceilalți, dar și cu stilul lor de viață, criza Covid-19 accelerând utilizarea masivă a ecranului”.

„Durata efectelor negative ale izolării tinerilor rămâne neclară, apreciază Grégoire Borst, profesor de psihologie și director al Laboratorului de Psihologie a Educației și Dezvoltării Copilului în Franța, care a argumentat pentru Radio Chrétienne Francophone că „Ceea ce vedem în termeni epidemiologici este o creștere de 100% a dificultăților psihologice, în special a simptomelor depresive. Peste 40% dintre adolescenți se confruntă cu simptome depresive post-Covid (…) Durata exactă a acestor efecte negative ale izolării rămâne neclară.”

Articolul Efectele izolării elevilor în pandemie. După cinci ani, la școală „s-a stricat ceva” apare prima dată în Mediafax.

Категории: MediaFax.ro

Страницы