În noaptea de joi spre vineri, Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra capitalei ucrainene Kiev, soldat cu cel puțin 14 răniți și pagube semnificative infrastructurii orașului, potrivit autorităților ucrainene, citate de Reuters.
Primarul Vitali Klitschko a anunțat că 12 dintre răniți au fost internați în spital. Daune au fost raportate în 6 din cele 10 districte ale Kievului, inclusiv un incendiu la o unitate medicală în districtul Holosiivskyi, provocat de resturile unei drone.
Atacul a avut loc în contextul unor intensificări recente ale bombardamentelor rusești asupra orașului, care are o populație de aproximativ trei milioane de locuitori.
În paralel, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că o convorbire telefonică cu Vladimir Putin nu a adus niciun progres în soluționarea conflictului. Kremlinul a reafirmat că va continua să caute rezolvarea „cauzelor fundamentale” ale războiului.
Recent, SUA au suspendat unele livrări de arme către Ucraina, ceea ce a stârnit îngrijorări la Kiev privind capacitatea de apărare în fața atacurilor aeriene și avansurilor militare rusești. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că speră să discute cu Trump pe această temă.
Serviciul feroviar de stat ucrainean a raportat pagube la infrastructura feroviară, provocând întârzieri și devieri ale trenurilor.
Pe parcursul nopții, locuitorii Kievului au auzit explozii repetate, iar forțele de apărare antiaeriană au încercat să doboare dronele rusești.
Atât Rusia, cât și Ucraina neagă țintirea civililor, însă mii de civili ucraineni și-au pierdut viața în conflictul început în februarie 2022.
Articolul Atac cu drone pe timpul nopții asupra Kievului: 14 răniți, infrastructură afectată apare prima dată în Mediafax.
Fundașul central a dezvăluit că, în timpul unui moment de pauză în partida cu FC Internazionale Milano, a sugerat antrenorului Renato Gaucho schimbarea sistemului în 5-4-1 și modificarea pozițiilor unor jucători, o decizie care s-a dovedit esențială pentru succesul echipei.
„Este fără îndoială o sursă imensă de mândrie. Nu este ușor să joci împotriva echipelor europene, mai ales împotriva unei formații care a ajuns în finala Champions League. Arată cât de bun au avut sezonul. Rezultatul ne umple de mândrie. Nu doar că i-am învins, dar am jucat și bine. Am câștigat cu 2-0, ceea ce ne dă dorința de a merge mai departe și de a nu ne opri aici”, a spus veteranul brazilian.
Despre adversarul din sferturi, Al Hilal, acesta a menționat: „Cred că este o echipă excelentă. Joacă împreună de ceva timp. Acum au un sistem nou cu Simone Inzaghi, dar nu și-au pierdut tehnica jucătorilor. Vom acorda toată atenția, pentru că au jucători foarte buni, fiecare aflat într-un moment excelent al carierei”.
De asemenea, a vorbit și despre prestațiile colegului de echipă Jhon AriasEl a fost de trei ori ales cel mai bun jucător al meciului la competiția care se desfășoară în SUA: „Pentru mine, Jhon Arias este unul dintre cei mai buni jucători în momentul de față. Dacă nu este cel mai bun, cu siguranță este printre cei mai buni ai acestui Club World Cup. Nu spun asta doar pentru că joacă la Fluminense, ci pentru fotbalul pe care îl face, pentru cifrele pe care le are și pentru cât de mult conduce echipa. Sper să fie ales din nou cel mai bun jucător al meciului, mai ales dacă vom merge mai departe”.
Despre relația cu antrenorul Renato Gaucho și libertatea de a sugera tactici în echipă, Silva a spus: „Renato este o persoană foarte deschisă. Am o relație bună cu el de mult timp, de când am fost convocat prima oară la naționala Braziliei, chiar sub conducerea lui. Mi-a oferit multe sfaturi de-a lungul anilor și de când m-am întors la Fluminense. Asta te ajută să crești ca jucător. Avem o relație foarte bună. Schimbul nostru de idei este important. Cred că e normal ca antrenorul să fie deschis cu căpitanul sau cu alt jucător”.
Fluminense va juca împotriva lui Al Hilal vineri, de la ora 22:00, la Camping World Stadium din Orlando, în primul meci din sferturile de finală ale FIFA Club World Cup.
Articolul Ce a spus Thiago Silva despre victoria lui Fluminense cu Interul lui Chivu apare prima dată în Mediafax.
Incendii au izbucnit în tot orașul în timp ce Rusia a atacat capitala în noaptea de 4 iulie. Cel puțin 19 persoane au fost rănite, 14 dintre victime fiind spitalizate.
Pauza lui Trump în privința sancțiunilor împotriva Rusiei este anchetată de democrații din Senat„Americanii ar trebui să se întrebe de ce un președinte care spune că vrea să pună capăt unui război major permite, în schimb, agresorului să acționeze nestingherit”.
„Nu am făcut asta” — Trump neagă că SUA ar fi suspendat livrările de arme către Ucraina, în ciuda deciziei Pentagonului de a opri transporturile„Știți, Biden a golit întreaga noastră țară oferindu-le arme și trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi înșine”, a adăugat Trump după negarea inițială.
Ministrul de externe al Chinei a declarat UE că Beijingul nu își poate permite ca Rusia să piardă în UcrainaMinistrul de externe al Chinei, Wang Yi, ar fi declarat pe 3 iulie diplomatului de rang înalt al UE, Kaja Kallas, că țara sa nu își poate permite ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, în contextul temerilor că SUA își vor îndrepta atenția către Beijing, a raportat South China Morning Post (SCMP), citând surse familiarizate cu conversația.
Articolul Războiul din Ucraina, ziua 1227. Atac masiv asupra Kievului / Trump neagă că SUA ar fi suspendat livrările de arme către Ucraina apare prima dată în Mediafax.
Potrivit Statului Major Întrunit sud-coreean, individul a fost reperat și urmărit în apropierea zonei centrale-vestice a liniei de demarcație militară, iar trupele sud-coreene au desfășurat o „operațiune de ghidare” pentru a-l reține, notează AP.
Autoritățile urmează să investigheze circumstanțele traversării, însă nu au confirmat deocamdată dacă este vorba despre o tentativă de producere a unei defecțiuni. Oficialii militari au precizat că nu au observat semne de activitate militară neobișnuită în Coreea de Nord în urma incidentului.
Tensiunile la frontieră s-au amplificat în ultimele luni, în contextul unor schimburi de „război psihologic” între cele două state. Nordul a trimis mii de baloane cu gunoaie către Sud, în timp ce Coreea de Sud a răspuns cu difuzoare care transmit propagandă anti-Pyongyang în zona de graniță.
De la preluarea mandatului luna trecută, noul președinte liberal sud-coreean, Lee Jae Myung, a încercat să restabilească încrederea între cele două Coree, oprind transmisiunile cu difuzoare și propunând interzicerea activităților activiștilor care lansează baloane cu pliante de propagandă peste graniță.
Incidente similare și focuri de avertisment ale armatei sud-coreeneTraversarea de joi vine după mai multe incidente similare. În aprilie, armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment împotriva a zece soldați nord-coreeni care au trecut temporar linia de demarcație militară, dar aceștia s-au retras fără ca situația să escaladeze.
În iunie anul trecut, trupele nord-coreene au traversat granița de trei ori, ceea ce a determinat și atunci focuri de avertisment din partea Sudului. Experții au considerat acele incidente drept posibile erori survenite în timpul lucrărilor defensive din Nord, precum instalarea de mine și bariere antitanc.
Dialogul diplomatic între cele două state a fost întrerupt după eșecul discuțiilor privind denuclearizarea dintre Washington și Phenian din 2019. În urma acestui eșec, liderul nord-coreean Kim Jong Un a accelerat dezvoltarea arsenalului nuclear și a intensificat retorica belicoasă la adresa Statelor Unite și Coreei de Sud.
Guvernul conservator anterior de la Seul a răspuns prin consolidarea exercițiilor militare comune cu SUA și Japonia — exerciții denunțate de Nord drept „repetiții pentru invazie”.
Articolul Nord-coreean reținut după ce a traversat granița fortificată spre Coreea de Sud apare prima dată în Mediafax.
Într-o serie de declarații publicate pe platforma X, liderul ucrainean a afirmat că Europa trebuie să devină lider mondial în domeniul tehnologiilor de apărare și să folosească următoarele șase luni pentru a lua „deciziile corecte în favoarea păcii”.
„Europa este și va rămâne unul dintre cei mai puternici actori globali și un lider în domeniul drepturilor omului”, a subliniat Zelenski.
Zelenski s-a întâlnit la Copenhaga cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen, președintele Consiliului European António Costa, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
În centrul discuțiilor au fost integrarea europeană a Ucrainei, deschiderea primului capitol de negocieri de aderare, precum și sancțiunile UE împotriva Rusiei, cooperarea în producția de armament și programul SAFE, destinat securizării susținerii europene pentru apărarea Ucrainei.
„Suntem gata să deschidem primul set de negocieri deja acum. Iar până la finalul anului vom fi pregătiți pentru toate celelalte. Sperăm ca această realizare să devină un succes comun sub președinția daneză”, a declarat președintele ucrainean.
În discursul său, Zelenski a mai propus crearea unei platforme internaționale eficiente pentru controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare, în contextul în care tehnologiile sensibile ar putea ajunge în mâinile agresorilor.
„Mulțumesc Danemarcei și Uniunii Europene pentru susținerea fermă și consecventă. Împreună apărăm vieți și aducem pacea mai aproape. Prețuim prietenia și parteneriatul nostru”, a concluzionat Zelenski.
Danemarca a preluat la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, un mandat de șase luni în care va coordona agenda politică a Uniunii, inclusiv în ceea ce privește extinderea UE, securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina.
Articolul Zelenski la Copenhaga: Europa trebuie să rămână puternică, unită și un lider global în pace și tehnologie apare prima dată în Mediafax.
Orașul a înflorit aproximativ în aceeași perioadă cu civilizațiile timpurii din Orientul Mijlociu și Asia. Imagini surprinse cu drone arată că centrul urban este marcat de o structură circulară pe o terasă în pantă, cu ruinele unor clădiri din piatră și chirpici, construite la circa 600 de metri altitudine deasupra nivelului mării.
Orașul, numit Peñico, este situat în provincia Barranca din nordul țării și a fost întemeiat între anii 1800 și 1500 î.Hr. Se află aproape de situl civilizației Caral, cea mai veche din America, care a apărut în urmă cu 5.000 de ani.
Ruth Shady, descubridora de la ciudad de Caral, ubicada en la región Lima, Perú, con más de 5 mil años de antigüedad, presentó una nueva urbe dentro de ese monumento arqueológico, llamada „Peñico, la ciudad de la Integración Social”.
El reporte de Ricardo Burgos, corresponsal de… pic.twitter.com/cBdiepzeas
— NMás (@nmas) July 3, 2025
Caral, alcătuit din 32 de structuri monumentale, este considerat contemporan cu civilizațiile din Egipt, India, Sumer și China, însă s-a dezvoltat în izolare completă, spun specialiștii.
Ruth Shady, arheoloaga care a condus cercetarea la Peñico, a afirmat că acest oraș este esențial deoarece a apărut după ce civilizația Caral a fost afectată grav de schimbările climatice. „Orașul avea o poziție strategică pentru comerț, pentru schimburi între societățile de pe coastă, din munți și din junglă”, a explicat Shady.
Arheologul Marco Machacuay, cercetător la Ministerul Culturii, a subliniat într-o conferință de presă că Peñico reprezintă o continuare a societății Caral. După opt ani de cercetări, experții au identificat până acum 18 structuri, printre care temple ceremoniale și complexe rezidențiale.
Pereții unei piețe centrale ies în evidență prin sculpturile în relief și reprezentările „pututu”-ului, o trompetă din cochilie de scoică a cărei sunet se aude pe distanțe mari. În alte clădiri au fost găsite sculpturi din lut cu figuri umane și animale, obiecte ceremoniale și coliere realizate din mărgele și scoici.
Peru este un important centru al culturilor antice, găzduind situri arheologice faimoase precum ruinele incașe Machu Picchu din Cusco și enigmaticele linii Nazca din regiunea deșertică de pe coasta centrală a țării.
Articolul Peru: Oraș vechi de 3.500 de ani, care lega coasta Pacificului și Anzi, prezentat de arheologi apare prima dată în Mediafax.
Șefa diplomației române a apreciat colaborarea foarte bună avută cu ambasadorul sârb pe durata mandatului, subliniind contribuția sa la consolidarea dialogului politico-diplomatic și la dezvoltarea cooperării economice și sectoriale, inclusiv la nivel transfrontalier.
În cadrul întrevederii, Oana Țoiu a evidențiat importanța continuării proiectelor bilaterale majore, precum autostrada Timișoara–Belgrad, gazoductul Arad–Mokrin și reluarea legăturilor feroviare pentru pasageri. A subliniat, totodată, rolul comunităților române și sârbe din cele două state în aprofundarea relațiilor, menționând că respectarea drepturilor minorităților naționale și păstrarea identității culturale sunt esențiale.
Ministrul a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al Serbiei, exprimând disponibilitatea de a oferi expertiză pentru susținerea reformelor asumate în acest sens.
Articolul Ministrul Oana Țoiu l-a primit în vizită de rămas-bun pe ambasadorul Serbiei la București apare prima dată în Mediafax.
Evenimentul marchează una dintre cele mai anticipate reuniuni din istoria muzicii. Frații Noel și Liam Gallagher urcă împreună pe scenă, alături de foștii membri Gem Archer, Andy Bell, Paul „Bonehead” Arthurs și toboșarul Joey Waronker, cunoscut pentru colaborările cu Beck și R.E.M.
Conform surselor apropiate organizatorilor, spectacolul debutează cu piesa Hello și se încheie cu Champagne Supernova.
Turneul, care cuprinde 41 de concerte pe patru continente, a generat un interes uriaș. Peste 10 milioane de persoane din 158 de țări s-au înregistrat pentru achiziția biletelor, dintre care aproximativ 900.000 au fost vândute.
Reprezentanții trupei au confirmat că turneul nu include lansarea unor materiale noi. Co-managerul Alec McKinlay a precizat că acest turneu reprezintă „ultima apariție împreună” a formației.
Potrivit unei analize realizate de Birmingham City University, turneul ar putea genera venituri de peste 400 milioane de lire sterline din bilete și produse promoționale.
Trupa urmează să susțină spectacole în Regatul Unit, Irlanda, America de Nord, Australia, Noua Zeelandă și America de Sud până în noiembrie.
Articolul Legendarii Oasis revin pe scenă după 16 ani cu un turneu modial. Primul concert este deja sold-out! apare prima dată în Mediafax.
„Nu putea exista un cadou mai bun de ziua Americii decât victoria fenomenală pe care am obținut-o acum câteva ore, când Congresul a adoptat un mare și frumos proiect de lege pentru a « Face America Mare Din Nou »”, a declarat Trump la târgul statal din Iowa.
Trump a criticat dur democrații, care au votat unanim împotriva agendei sale politice, sugerând că acest lucru ar putea fi folosit împotriva lor în alegerile de la jumătatea mandatului din 2026.
„Niciun democrat nu a votat pentru noi, și cred că vom folosi asta în campania care urmează, pentru că trebuie să-i învingem”, a spus Trump.
„Din toate lucrurile pe care le-am oferit, nu au votat decât pentru că mă urăsc pe mine, dar și eu îi urăsc, știți? Nu-i pot suporta, pentru că chiar cred că ei urăsc țara noastră”, a concluzionat președintele.
Congresul SUA a adoptat joi seară pachetul masiv de reduceri de taxe, tăieri bugetare și finanțare crescută pentru apărare și securizarea frontierei, inițiat de Trump. Legea, cunoscută informal ca „Legea Mare și Frumoasă”, urmează să fie semnată în cursul zilei de vineri de Trump.
Articolul „O victorie fenomenală!”: Trump jubilează după ce „Legea Mare și Frumoasă” a fost adoptată apare prima dată în Mediafax.
Într-un interviu publicat joi pentru podcastul New Heights, Pitt a explicat că generația lui a fost „puțin mai riguroasă” și că actorii erau mai puțin tentați să „se vândă” în primii ani ai carierei.
„Îmi place să văd cu ce vin noile generații. Cum se descurcă și cum negociază. Parcă se și bucură mai mult de asta”, a spus Pitt.
„Noi eram puțin mai serioși — și trebuia să fim — în privința actoriei”, a adăugat el. „Acum lucrurile stau altfel. Hei, putem fi artiști în multe domenii, hai să facem asta și să ne și bucurăm. Dar, ideea asta că trebuie să faci parte dintr-o franciză sau să fii supererou… Eu tot le spun tinerilor: «Nu faceți asta, nu o faceți». O să muriți (pe plan artistic – n.r.)”.
Aceste declarații vin după premiera filmului său F1, care a avut un succes de box office de 57 milioane dolari în America și 146 milioane la nivel global. Pitt a glumit că a primit multe „bancuri de bătrân” de la colegul său mai tânăr, Damson Idris, care se zvonește că ar putea juca în Black Panther 3.
Între timp, Pitt urmează să revină în rolul cascadorului Cliff Booth din Once Upon a Time… in Hollywood într-un film Netflix regizat de David Fincher, The Adventures of Cliff Booth.
Articolul Nu vă implicați în francize! Sfatul lui Brad Pitt pentru tinerii actori apare prima dată în Mediafax.
„Aeroporturile internaționale Mehrabad și Imam Khomeini din Teheran, precum și cele din nordul, estul, vestul și sudul țării sunt din nou operaționale și pregătite pentru reluarea zborurilor”, a transmis agenția oficială IRNA.
După instaurarea unui armistițiu la 24 iunie, Iranul începuse redeschiderea treptată a spațiului aerian, începând cu zona de est a țării. La 28 iunie, autoritățile au permis și relansarea survolului de către companiile aeriene străine.
Totuși, aeroporturile din Ispahan (centru) și Tabriz (nord-vest) rămân închise, deoarece infrastructura acestora a fost afectată de loviturile repetate ale armatei israeliene, a precizat IRNA. Ele vor fi redeschise după finalizarea reparațiilor necesare.
Spațiul aerian iranian este un coridor important între Europa și Asia. Închiderea acestuia a avut efecte semnificative asupra rutelor comerciale internaționale.
Articolul Iranul a anunțat redeschiderea completă a spațiului său aerian apare prima dată în Mediafax.
Vorbind presei înainte de a urca la bordul Air Force One, în drum spre Iowa, Trump a afirmat că „fostul președinte Joe Biden a golit toată țara dându-le arme, și trebuie să ne asigurăm că avem suficiente și pentru noi”.
Printre armele reținute se numără rachete antiaeriene și artilerie ghidată de precizie. Deși a criticat amploarea ajutorului anterior, Trump a sugerat că nu va opri complet sprijinul american: „Le-am dat atât de multe arme… lucrăm cu ei și încercăm să-i ajutăm”, a spus el.
Trump a dezvăluit și că a avut o discuție „destul de lungă” cu președintele rus Vladimir Putin, însă fără progrese privind încetarea războiului. „Nu sunt mulțumit de asta”, a adăugat el.
Kremlinul a caracterizat conversația drept „francă și constructivă”, fiind a șasea comunicare publică între cei doi lideri de la revenirea lui Trump la Casa Albă.
Potrivit consilierului diplomatic rus Iuri Ușakov, cei doi președinți au convenit să mențină contactul pe teme precum Iranul, Siria și Ucraina. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, Putin ar fi subliniat deschiderea Moscovei pentru negocieri, dar și faptul că Rusia nu va renunța la obiectivele sale.
Trump și Putin au discutat, de asemenea, despre colaborarea în domeniul energiei și al explorării spațiale, iar Putin ar fi propus chiar schimburi de filme care promovează „valori tradiționale împărtășite de Rusia și administrația Trump”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră să discute cu Trump în zilele următoare, în legătură cu suspendarea livrărilor de arme.
Articolul Trump, discuție fără progrese cu Putin privind încetarea războiului: „Nu sunt mulțumit de asta!” apare prima dată în Mediafax.
West a fost condamnat la moarte pentru uciderea lui Margaret Parrish Berry, o angajată a unei benzinării din orașul Attalla, în timpul unui jaf comis în 1997.
Potrivit procurorilor, West, fost angajat al benzinăriei Harold’s Chevron, a plănuit jaful și a împușcat victima în ceafă, în timp ce aceasta era întinsă pe podea. Dintr-o cutie de biscuiți au fost furați 250 de dolari.
Juriul l-a găsit vinovat de crimă capitală și, cu un vot de 10 la 2, a recomandat pedeapsa cu moartea, recomandare acceptată de judecătorul William Cardwell.
Execuția va avea loc prin inhalare de azot, o metodă prin care oxigenul este înlocuit cu azot într-o mască facială, provocând asfixierea. Alabama a fost primul stat american care a recurs la această metodă, utilizată deja de șase ori — de cinci ori în Alabama și o dată în Louisiana.
Execuția lui West va fi a doua cu azot programată în Alabama în decurs de două luni. El a ales această metodă înainte ca autoritățile să finalizeze protocolul de execuție cu azot, după ce legislativul statului a aprobat-o ca alternativă la injecția letală.
Fosta iubită a lui West, acuzată și ea în caz, a pledat vinovat și a primit o pedeapsă de 35 de ani de închisoare.
Articolul Deținut condamnat pentru o crimă comisă în 1997 va fi executat prin inhalare de azot în Alabama apare prima dată în Mediafax.
Cei doi sunt oficial inculpați pentru spionaj în favoarea serviciului israelian Mossad, pentru „complot împotriva regimului” și „corupere pe pământ” – infracțiuni care, potrivit dreptului iranian, pot fi pedepsite cu moartea, au declarat surse diplomatice occidentale pentru AFP.
„Aceste acuzații reprezintă o provocare la adresa Franței și o alegere inacceptabilă de agresivitate”, a denunțat Emmanuel Macron. „Aș putea spune că este o fantezie, dacă nu ar fi ceva de-a dreptul criminal”. Președintele francez a precizat că intenționează să discute direct cu omologul său iranian, Massoud Pezeshkian, despre acest caz.
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a evocat posibilitatea reactivării mecanismului internațional de sancțiuni cunoscut sub numele de „snapback”, prevăzut în acordul nuclear din 2015, în cazul unei „abateri semnificative” din partea Iranului.
Situația celor doi deținuți este considerată tot mai alarmantă. Potrivit surorii lui Cécile Kohler, aceasta a fost recent transferată din închisoarea Evin, afectată de bombardamente israeliene, în închisoarea Qarchak, apoi dusă într-o locație necunoscută, cu ochii legați. Jacques Paris ar fi fost și el transferat izolat într-un loc neprecizat.
Articolul Macron somează Iranul să renunțe la acuzațiile de spionaj împotriva a doi cetățeni francezi apare prima dată în Mediafax.
Scariolo, în vârstă de 64 de ani, a confirmat miercuri că se va despărți de echipa națională spaniolă după turneul continental din septembrie, unde Spania își apără titlul cucerit în 2022.
Real Madrid a renunțat la antrenorul Chus Mateo și l-a numit pe Scariolo pe o perioadă de trei ani, până în iunie 2028.
„Scariolo, unul dintre cei mai respectați antrenori din baschetul mondial, vine la Real Madrid după o carieră strălucită la conducerea naționalei Spaniei, unde a devenit cel mai de succes selecționer din istorie”, se arată în comunicatul clubului.
Palmaresul său impresionant cu „La Roja” include opt medalii: 5 de aur (Cupa Mondială 2019, EuroBasket 2009, 2011, 2015 și 2022), una de argint (Jocurile Olimpice Londra 2012), două de bronz (Jocurile Olimpice Rio 2016 și EuroBasket 2017).
Scariolo a fost și antrenor secund la Toronto Raptors, contribuind la câștigarea titlului NBA în sezonul 2018-2019, singurul de până acum din istorie al echipei canadiene.
Italianul se află la al doilea mandat în fruntea Spaniei și a mai antrenat Real Madrid între 1999 și 2002. La EuroBasket 2025, Spania face parte din Grupa C, alături de Cipru, Grecia, Italia, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
Articolul Sergio Scariolo, selecționerul Spaniei, va prelua echipa de baschet a lui Real Madrid apare prima dată în Mediafax.
ADN-ul aparține unui bărbat care a trăit acum 5.000 de ani, în timpul Vechiului Regat egiptean, și relevă o moștenire genetică mixtă: predominant nord-africană, dar cu o contribuție semnificativă din Mesopotamia, scrie Live Science.
Genomul complet al celui mai vechi egiptean antic dezvăluie o moștenire nord-africană și mesopotamianăBărbatul a fost descoperit în 1902 într-un mormânt din Nuwayrat, Egiptul de Sus, înmormântat într-un vas ceramic amplasat într-o groapă săpată în piatră. Acest tip de îngropare, rar și elaborat, a contribuit la păstrarea remarcabilă a ADN-ului, permițând cercetătorilor să extragă și să secvențieze două probe din rădăcinile dinților săi.
Studiul, publicat pe 2 iulie în revista Nature, a constatat că aproximativ 80% din genomul bărbatului provine din populații nord-africane neolitice, iar 20% este legat de regiunea estică a Semilunii Fertile, care include Mesopotamia. Descoperirea confirmă influențele reciproce dintre civilizațiile egipteană și mesopotamiană nu doar la nivel cultural, ci și genetic.
ADN-ul celui mai vechi egiptean oferă detalii despre viața și statutul său socialDatarea cu radiocarbon indică faptul că bărbatul a trăit între anii 2855 și 2570 î.Hr., în epoca construcției Marii Piramide din Giza. A trăit între 44 și 64 de ani, o vârstă avansată pentru acea perioadă. Analiza oaselor indică semne de muncă fizică intensă, dar și o poziție socială privilegiată, sugerând că ar fi putut fi un olar de rang înalt.
Cea mai veche secvențiere completă de ADN egiptean schimbă înțelegerea originii populației Egiptului anticPotrivit cercetătoarei Adeline Morez Jacobs, de la Universitatea din Padova, descoperirea susține teoria că o parte semnificativă a populației Egiptului antic avea origini locale nord-africane. Totodată, conexiunile genetice cu Mesopotamia sprijină ideea unor migrații și schimburi interregionale complexe, mai profunde decât indicau artefactele arheologice.
Cercetătorii subliniază însă că este vorba de un singur individ și că sunt necesare mai multe secvențieri pentru a înțelege pe deplin diversitatea genetică a Egiptului antic.
Articolul Cel mai vechi genom complet din Egiptul antic confirmă origini nord-africane și legături cu Mesopotamia apare prima dată în Mediafax.
„Sunt bucuros să fiu din nou printre favoriţi. A fost un sezon aproape perfect pentru mine, dar ştiu că totul se joacă aici. Sper să fiu la înălţime”, a spus campionul sloven.
Totodată, despre principalul său rival, danezul Jonas Vingegaard, a declarat că este „cel mai bun căţărător din lume în acest moment”, în contextul reluării duelului direct pentru tricoul galben.
Slovenul de la UAE Team Emirates-XRG, campion mondial en titre, porneşte ca favorit la câştigarea celui de-al patrulea Tur al Franţei, într-o cursă care va începe sâmbătă.
Vingegaard (Visma-Lease a Bike), învingător în 2022 şi 2023, este considerat principalul adversar, într-o rivalitate care a marcat ultimele ediţii ale Marii Bucle.
„Ultimii cinci ani au fost foarte intenşi între mine şi Jonas, dar şi cu alţi rutieri. Este o rivalitate frumoasă, iar anul acesta va fi, probabil, la fel”, a spus Pogačar, aflat la Opéra de Lille, sediul conferinţei oficiale.
Turul Franţei din 2025 va debuta cu o primă săptămână marcată de etape de sprint, o probă de contratimp şi o etapă montană dificilă spre Le Mont-Dore în ziua a 10-a.
„În primele 10 zile poţi pierde Turul mai uşor decât să-l câştigi. Este esenţial să rămânem concentraţi, să evităm incidentele şi să păstrăm energia pentru munţi”, a declarat Pogačar.
Întrebat despre momentul tensionat cu Vingegaard din etapa de pietriş a ediţiei precedente – moment reflectat şi în noul sezon al serialului Netflix Tour de France: Unchained – Pogačar a spus că a fost „un gest regretabil, dar parte din tensiunea cursei”.
„În puton, când e stres maxim, se mai scapă vorbe grele. Important este că, după linia de sosire, respectul rămâne”, a afirmat slovenul.
Turul Franţei 2025 se desfăşoară între 5 şi 27 iulie, cu 21 de etape, rutierii urmând să parcurgă un total de 3.338,8 km.
Articolul Turul Franţei. Tadej Pogačar: A fost un sezon aproape perfect, dar ştiu că totul se joacă aici apare prima dată în Mediafax.
Ziua de azi îți aduce energie și inițiativă. Este un moment bun pentru a începe un nou proiect sau pentru a-ți impune punctul de vedere într-o situație profesională. În dragoste, fii atent la impulsivitate — o vorbă spusă la nervi poate răni.
HOROSCOP Taur 4 iulieE posibil să simți nevoia de stabilitate și confort. Petrece timp cu familia sau în locuri care îți oferă liniște. Financiar, apar oportunități, dar nu te grăbi cu investițiile. Ascultă-ți instinctul.
HOROSCOP Gemeni 4 iulieComunicarea este cheia zilei. Primești vești importante sau ai parte de discuții care îți pot schimba perspectiva. Relațiile se îmbunătățesc dacă ești sincer și deschis. Evită bârfele.
HOROSCOP Rac 4 iulieFiind zodia sărbătorită în această perioadă, astrele îți oferă susținere emoțională și inspirație. Ai ocazia să te reconectezi cu cineva drag sau să începi ceva nou în plan personal. Protejează-ți energia.
HOROSCOP Leu 4 iulieZiua vine cu un accent pe imagine și recunoaștere. Poți primi aprecieri pentru munca ta sau te poți afirma într-un cerc social. Ai grijă la tendința de a domina conversațiile. Ascultarea aduce echilibru.
HOROSCOP Fecioară 4 iulieOrganizarea și atenția la detalii te ajută să rezolvi o situație mai veche. Un prieten ar putea avea nevoie de ajutorul tău — fii prezent. Seara aduce relaxare și o revelație legată de viața personală.
HOROSCOP Balanță 4 iulieRelațiile sunt în prim-plan. Ai ocazia să închei o dispută sau să reiei o legătură pierdută. Profesional, e momentul să ceri sprijin sau feedback. Evită indeciziile — ia o hotărâre clară.
HOROSCOP Scorpion 4 iulieZi cu potențial transformator. Poți face schimbări importante legate de carieră sau de un obicei personal. Atracția față de mister și introspecție este accentuată. Caută profunzimea în tot ce faci.
HOROSCOP Săgetător 4 iulieTe simți inspirat și deschis către nou. O călătorie sau o discuție cu cineva din alt mediu cultural îți poate schimba viziunea. În dragoste, pasiunea reapare. Nu fugi de responsabilități.
HOROSCOP Capricorn 4 iulieEforturile tale dau roade. Azi se întrezărește un rezultat important sau o recunoaștere meritată. Poți primi un sfat valoros de la o persoană mai în vârstă. Seara e bună pentru reflecție.
HOROSCOP Vărsător 4 iuliePrietenii joacă un rol esențial azi. O întâlnire spontană sau o conversație profundă îți poate aduce claritate. Nu uita de planurile tale pe termen lung — o idee nouă merită notată.
HOROSCOP Pești 4 iulieSensibilitatea ta e accentuată, dar și creativitatea. Folosește această energie pentru a crea, scrie sau medita. În dragoste, e o zi bună pentru a-ți arăta vulnerabilitatea. Intuiția te va ghida bine.
Articolul HOROSCOP 4 iulie 2025. Zi decisivă pentru Lei, Peștii joacă periculos iar Taurii află un adevăr neașteptat apare prima dată în Mediafax.
Ministerul rus de Externe a anunţat primirea scrisorilor de acreditare din partea noului ambasador afgan la Moscova, Gul Hassan Hassan, un gest care, potrivit diplomaţiei ruse, va permite „cooperarea bilaterală productivă”.
Ministerul de Externe al Afganistanului a salutat decizia, calificând-o drept „un pas istoric”, iar ministrul de externe taliban, Amir Khan Muttaqi, a descris-o ca fiind „un exemplu bun pentru alte ţări”.
De la preluarea controlului în Afganistan, după retragerea trupelor SUA şi NATO, regimul taliban a încercat să obţină recunoaştere internaţională, însă majoritatea statelor au refuzat să le acorde legitimitate, în special din cauza restricţiilor dure impuse femeilor şi fetelor.
Deşi guvernul taliban a stabilit relaţii diplomatice limitate şi a purtat discuţii la nivel înalt cu ţări precum China şi Emiratele Arabe Unite, până acum niciun stat nu recunoscuse oficial autoritatea lor.
După promisiuni iniţiale de moderaţie, talibanii au reinstituit măsuri severe împotriva femeilor: acces interzis în majoritatea locurilor de muncă şi spaţiilor publice, inclusiv parcuri, săli de sport şi băi publice, iar fetele sunt excluse din sistemul educaţional după clasa a şasea.
Ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov, a declarat, într-o intervenţie la postul public de televiziune Canalul Unu, că decizia recunoaşterii oficiale a fost luată de preşedintele Vladimir Putin, la recomandarea ministrului de externe Serghei Lavrov.
Jirnov a subliniat că hotărârea demonstrează „dorinta sinceră a Rusiei de a dezvolta relaţii depline cu Afganistanul”.
Articolul Rusia devine prima ţară care recunoaşte oficial regimul taliban din Afganistan apare prima dată în Mediafax.
Meciul s-a încheiat cu scorul 6-2, 4-6, 6-1, la capătul a unei dispute de două ore şi un minut.
A fost cea de-a noua confruntare directă cu Begu, din zece, câştigată de jucătoarea originară din Rusia, sfert-finalistă la Wimbledon în 2018.
Daria Kasatkina s-a calificat în turul al treilea, unde o va întâlni pe Liudmila Samsonova, cap de serie numărul 19.
În urma eliminării Irinei Begu, România nu mai are nicio reprezentantă în competiţia de simplu feminin de la Wimbledon.
Pentru prezenţa în turul secund, jucătoarea română va fi recompensată cu 70 de puncte în clasamentul mondial şi cu un premiu de 99.000 de lire sterline.
Articolul Irina Begu a fost eliminată în turul secund la Wimbledon după o înfrângere cu Daria Kasatkina apare prima dată în Mediafax.