Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) planifică să îmbunătăţească administrarea fiscală. Despre aceasta s-a discutat în cadrul mesei rotunde “Reforma administrării fiscale: realizări şi perspective”, organizată de IFPS cu susţinerea FMI a proiectului USAID/BIZTAR şi a întreprinderii “Fiscservinform”.
După cum relatează INFOTAG, directorul IFPS, Nicolae Platon, a amintit că “impozitele reprezintă sursa de bază a veniturilor bugetare şi joacă un rol determinant în asigurarea dezvoltării social-economice a ţării”.
Potrivit directorului IFPS, “reforma va permite creşterea nivelului de confirmare benevolă de către contribuabili a obligaţiunilor lor fiscale”.
“Reforma administrării fiscale, realizată cu susţinerea FMI, este orientată spre îmbunătăţirea relaţiilor între organele fiscale şi mediul de afaceri, fapt prevăzut în planul de dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat pentru anii 2011-2015. Principiile de bază ale strategiei sunt legalitatea, transparenţa, responsabilitatea, profesionalismul, egalitatea în faţa legii”, a spus el.
Platon a informat că “este preconizată reducerea numărului de controale şi efectuarea acestora doar în baza informaţiei despre încălcări” şi şi-a exprimat speranţa că IFPS va colabora mai eficient cu mediul de afaceri.
Agenţii economici din R.Moldova au salutat reformarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), însă au venit cu propuneri în acest sens.
După cum relatează INFOTAG, directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr, Raisa Bejan, a spus că strategia seamănă cu un vis.
“La baza cooperării trebuie să se afle prezumţia nevinovăţiei. În Moldova se întâmplă astfel: când vine un controlor, el vine cu ideea că la întreprinderi se comit încălcări care trebuie depistate şi neapărat trebuie întocmit un proces-verbal pentru sancţionare. Se pare că acest lucru ţine de planul de amenzi şi sancţiuni elaborat de IFPS. Ar fi bine să nu fie controale, ci un audit, unde reprezentanţii mediului de afaceri să fie ajutaţi”, a spus ea.
Bejan s-a referit şi la problema impozitării indirecte şi a propus pentru început să fie selectat un raion-pilot unde să fie realizată această idee, pentru a vedea momentele pozitive şi negative ale acesteia.
Preşedintele Asociaţiei naţionale a companiilor private din domeniul TIC, Veaceslav Cunev, a propus introducerea unui ghişeu fiscal unic pentru contribuabili, pentru a prezenta rapoartele întreprinderilor.
“Circa 50-60% din informaţiile prezentate la IFPS, la organele de statistică, la casa Naţională de Asigurări Sociale se dublează”, consideră el.
Reprezentanţii IFPS au promis că ghişeul unic pentru depunerea rapoartelor fiscale va fi creat până la sfârşitul anului 2012.