Prima misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de noul negociator-şef Erik de Vrijer a ajuns marţi la Bucureşti, pentru a şasea evaluare a acordului stand-by preventiv.
Misiunea FMI, care era programată iniţial pentru 24 iulie, ajunge la două zile de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi la scurt timp după o perioadă de incertitudine politică şi economică. Leul s-a depreciat cu circa 7% de la începutul anului, iar peste jumătate din această scădere s-a întâmplat în ultimele săptămâni de criză politică.
În ultima scrisoare de intenţie, de la începutul lunii iunie, Guvernul s-a angajat, printre altele, faţă de FMI, să majoreze cu 5% preţul energiei electrice şi să eficientizeze restructurarea companiilor de stat şi numirea managerilor privaţi.
Situaţia nu va fi deloc uşoară în viitoarele luni pentru că datele economice nu arată bine, iar relansarea economică atât de aşteptată întârzie. Nici măcar vremea nu mai ţine cu economia pentru că trebuie amintit că agricultura a avut anul trecut o contribuţie bună la creşterea economică de 2,5%. Acum estimările pesimiste arată că pe întreg 2012 am putea avea o creştere între 0,5%-0,8%.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit recent prognoza de creştere economică la 0,8% de la 1,2%, arătând că criza politică internă, alături de situaţia externă dificilă, ar putea afecta evoluţia PIB-ului chiar şi pe termen scurt.
Bugetul general consolidat a înregistrat după primele şase luni un deficit de 1,12% din PIB (faţă de deficitul anual convenit cu FMI de 2,2% din PIB), în contextul în care veniturile au crescut în primul semestru cu 8,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceleaşi date reflectă şi faptul că, în privinţa cheltuielilor totale, acestea au crescut cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cheltuielile cu investiţiile statului (cheltuielile de capital) au scăzut cu 0,8%.