Comisia economică a Parlamentului a aprobat raportul de activitate al CNPF pentru anul 2016

În cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe a fost examinat Raportul anual 2016 privind activitatea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi funcţionarea pieţei financiare nebancare. Raportul a fost prezentat de Valeriu Chiţan, preşedintele CNPF, care a punctat principalele aspecte aferente activităţii Regulatorului în perioada de gestiune.

Referindu-se la piaţa valorilor mobiliare, Valeriu Chiţan a specificat că, “după o cădere abruptă în 2015 a principalilor indicatori ai pieţei de capital (mai cu seamă, volumul emisiunilor de valori mobiliare şi volumul tranzacţiilor cu valori mobiliare), în 2016 piaţa valorilor mobiliare a înregistrat o uşoară revenire, însă încă sub indicii efectivi din 2012-2014. Astfel, volumul emisiunilor de valori mobiliare fiind în creştere dublă faţă de 2015, în acelaşi timp a constituit doar 40 la sută din cel rea­lizat în 2012. Particularitatea pieţei autohtone constă în faptul că partea preponderentă a pachetelor majoritare de acţiuni este deţinută de un număr restrâns de persoane, respectiv, tranzacţiile sunt limitate din cauza lipsei ofertelor, motivul principal fiind nelistarea la bursele regionale a acţiunilor principalilor emitenţi. Un alt factor ce nu contribuie la dezvoltarea pieţei îl constituie mediul nefavorabil/dezavantajos şi chiar inechitabil pentru acest segment. Mă refer la faptul că veniturile provenite din valorile mobiliare de stat şi depozitele bancare nu se impozitează, respectiv aceste instrumente financiare sunt mai atractive. În acelaşi timp, acest regim fiscal preferenţial nu este valabil şi pentru tranzacţiile cu valori mobiliare corporative. CNPF a susţinut şi continuă să opteze pentru un regim fiscal unitar pentru toate segmentele pieţei.”

În scopul îmbunătăţirii situaţiei, conducerea CNPF pledează pentru ajustarea în continuare a legislaţiei aferente domeniului, inclusiv în sensul creării unei platforme unice pentru stocarea şi difuzarea (ziarul de specialitate Capital Market) informaţilor cuprinzătoare referitor la emitenţii admişi pe piaţă, precum şi acordarea dreptului societăţilor cu răspundere limitată de a emite obligaţiuni corporative.

Cu referire la sectorul asigurărilor, preşedintele CNPF a menţionat că, „după sectorul bancar – ca pondere, dar şi ca domeniu – bussinesul asigurărilor este unul afectat de sindromul acţionariatului orchestrat, fraudulos şi manipulator. Astfel, constatăm că piaţa autohtonă de asigurări este încă subdezvoltată, totodată fiind edificată cu multiple anacronisme în spiritul interesului meschin. În acelaşi timp, în ciuda dezechilibrelor şi slăbiciunilor structurale, volumul primelor brute subscrise per total a crescut cu puţin peste 12 la sută, raportul acestui indicator şi numărul populaţiei constituind sub 390 lei per capita sau cu un spor de 43 lei. Una dintre problemele structurale a pieţei de asigurări o constituie neatractivitatea asigurărilor benevole/facultative de viaţă şi a bunurilor, ponderea cărora abia depăşeşte 40 la sută (fiind în descreştere cu aproximativ 4 puncte procentuale) din totalul primelor subscrise, media europeană cifrându-se la aproximativ 70%. În general, cu excepţia factorilor colaterali, cota-parte a asigurărilor facultative locale nu depăşeşte 10 la sută, ceea ce este net inferioară în comparaţie cu practicile avansate”. În această ordine de idei, Consiliul de Administraţie al CNPF şi-a propus o agendă complexă de măsuri instituţionale, în primul rând în materie de ajustare a cadrului legal şi normativ, iniţiind în acest sens amendamente semnificative la Legea nr. 407 privind asigurările, precum şi elaborarea cu suportul partenerilor de dezvoltare a unui nou cadru legislativ în spiritul bunelor practici şi standardelor eurocomunitare. Se prevede sporirea exigenţelor faţă de fondatori (acţionari) şi, respectiv, faţă de managementul corporativ, în aşa mod CNPF răspunde prompt provocărilor, acestea fiind amplificate de gestiunea defectuoasă atestată în ultimii ani în cadrul unor companii-operatori pe piaţa asigurărilor.

Un alt sector, asupra căruia s-a expus preşedintele CNPF, îl constituie creditarea nebancară operată de către asociaţiile de economii şi împrumut şi organizaţiile de microfinanţare. Cu toate reuşitele şi trendul ascendent al indicatorilor caracteristici acestui domeniu (înregistrând în medie o creştere de 30 la sută), raportorul a ţinut mai mult să sensibilizeze atenţia asupra cadrului de reglementare, care necesită a fi ajustat la criterii şi rigori specifice instituţiilor financiare. În acest sens, CNPF va propune Legislativului un proiect de lege privind organizaţiile de creditare nebancară – act juridic ce conţine norme prudenţiale unitare aferente activităţilor desfăşurate de organizaţiile de microfinanţare, de creditare ipotecară nebancară şi de leasing financiar.

În ultima parte a raportului prezentat, Valeriu Chiţan s-a referit asupra exerciţiului bugetar al instituţiei pe care o reprezintă. Astfel, preşedintele CNPF a cuantificat că bugetul CNPF a fost rea­lizat la venituri în sumă de 25,19 mil. lei (suma aprobată de Parlament fiind de 17,77 mil. lei), la cheltuieli bugetul fiind executat în sumă totală de 18,07 mil. lei, cifra aprobată fiind în mărime de 20,64 mil. lei. Constatând problemele la acest capitol, Valeriu Chiţan a ţinut să releve că “în condiţiile unei pieţe subdimensio­nate şi instabile, tranzacţiile minore, cu excepţia unor cazuri singulare, generează veniturile necesare funcţionării eficiente a CNPF. Astfel, numai două sectoare din cele trei reglementate sunt purtătoare de taxe, cea de asigurări şi cea a valorilor mobiliare, astfel CNPF fiind nevoită să realoce pentru subdiviziunile interne, întru exercitarea atribuţiilor ce ţin de activităţile AEÎ şi organizaţiilor de microfinanţare, anual aproximativ 3 mil. lei”.

În concluzie, preşedintele CNPF a exprimat recunoştinţă Comisiei parlamentare de profil pentru sprijinul acordat, mai cu seamă în vederea susţinerii unor iniţiative legislative aferente impulsionării pieţei financiare nebancare, asigurând corpul legiuitor în coerenţa agendei imediat următoare a Regulatorului pentru o revigorare punctuală a programului de activităţi, potrivit misiunii conferite de legea-cadru privind organizarea şi funcţionarea instituţiei.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.29 (701) din 19 iulie 2017