CNPF face claritate la tranzacţionarea valorilor mobiliare de stat la Bursa de Valori

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a trecut implicit la implementarea conceptului de tranzacţionare a valorilor mobiliare de stat la bursa de valori. În acest context, CNPF a iniţiat un proiect de regulament, care are drept scop stabilirea unor reguli şi proceduri privind admiterea spre tranzacţionare la bursă a valorilor mobiliare de stat.

“Proiectul prevede modul şi condiţiile de admitere spre tranzacţionare, stabilind lista de documente pe care Ministerul Finanţelor le va înainta operatorului de piaţă. De asemenea, prevederile proiectului consemnează că admiterea spre tranzacţionare a valorilor mobiliare de stat urmează a fi scutită de orice taxe şi comisioane. Tranzacţionarea valorilor mobilare de stat cu termen de circulaţie mai mare de un an se va realiza în conformitate cu reglementările speciale ale bursei de valori şi ale Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei, avizate de către Banca Naţională a Moldovei şi aprobate de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare. Totodată, operatorul de piaţă va publica statistici cu valorile mobiliare de stat şi alte informaţii aferente, asigurând accesul nelimitat al publicului larg la aceste informaţii”, se spune în informaţia CNPF.
Valorile mobiliare de stat cu termen de circulaţie mai mare de un an vor fi admise spre tranzacţionare la bursa de valori la iniţiativa Ministerului Finanţelor. Proiectul aprobat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare este, la moment, în proces de consultare cu Ministerul Finanţelor, Banca Naţională şi Bursa de Valori.
CNPF spune că dezvoltarea pieţei secundare a valorilor mobiliare de stat, prin tranzacţionarea valorilor mobiliare de stat cu termen de circulaţie mai mare de un an la bursa de valori, va reprezenta un stimul în procesul de relansare a pieţei de capital autohtone. Acest proces va facilita accesul investitorilor la instrumente financiare lichide, eficiente şi sigure, precum şi va sprijini reformele în desfăşurare pe piaţa de capital prin creşterea atractivităţii bursei de valori.
„Însăşi procesul legislativ trebuie să meargă cu un pas înainte faţă de situaţia de pe piaţă. Dacă persoanele fizice vor putea investi în VMS-uri acesta este un factor pozitiv. Dar aici sunt foarte multe detalii, care trebuie luate în calcul. În primul rând e nevoie de informarea populaţiei despre oportunitatea investiţiei în obligaţiuni de stat. Dacă cetăţenii vor investi în obligaţiuni de stat, corporative sau municipale depinde de profitabilitatea lor. Obligaţiunile sunt emise de o entitate pentru a se împrumuta de pe piaţă”, a explicat Constantin Ciobanu, şeful companiei de brokeri Fincom.
Sursa citată spune că Legea privind piaţa de capital oferă posibilitatea emiterii de obligaţiuni, dar populaţia Republicii Moldova are o încredere redusă vizavi de investiţiile în valori mobiliare de stat. Totodată, un alt detaliu care merită atenţie este cel privind impozitarea. Or, cei care vor investi în valori mobiliare vor fi impozitaţi cu 7% la sursa de venit. „Eu nu văd rostul ca cel care are 10 mii de lei să-i investească în valori mobiliare ca să aibă o rată garantată de 6%, dar care este impozitată cu 7%, conform Codului Fiscal. Evident că această persoană va alege să-şi plaseze banii la bancă cu o rată de 8% anual şi va avea un venit de 850 de lei anual, fără ca acesta să fie impozitat”.
Ciobanu susţine că e nevoie să fie găsită o soluţie, pentru că în prezent populaţia preferă să-şi plaseze banii doar în depozite bancare. Totodată, mai este o problemă care vizează accesul la achiziţia valorilor mobiliare de către populaţie – în prezent doar băncile au acces la achiziţia VMS şi nu toate băncile au licenţă de achiziţie a obligaţiunilor de stat. Astfel, populaţia nu poate să investească direct în obligaţiuni de stat. De exemplu, dacă cineva vine la broker ca să cumpere VMS, brokerul evident, trebuie să meargă la bancă, iar solicitantul achită comision dublu. De aceea, nimeni nu o să vină la companiile de brokeri să cumpere obligaţiuni.
„În prezent avem ceea ce avem. BNM se opune cu vehemenţă ca VMS să poată fi achiziţionate prin intermediul brokerilor. Din câte se vede nimeni nu vrea concurenţă”, a spus şeful Fincom.
În acelaşi timp, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu a declarat: „Nu ştiu, o să vedem dacă populaţia va investi în valori mobiliare de stat. Lucrul acesta se face pentru a oferi oportunitatea dezvoltării pieţei de capital. Dacă sunt aduse mai multe instrumente financiare oamenii se obişnuiesc. De exemplu, astăzi cineva poate cumpără hârtii de valoare de stat, dar mâine poate cumpără o acţiune. Este un imbold. Dacă va avea sau nu sorţ de izbândă, totul este o competiţie. Pe de o parte sunt ratele dobânzilor la depozite, care e de circa 7%, iar pe de altă parte, este rata de 5% la hârtiile de valoare de stat pentru 91 de zile. Analizezi: dobânda mai mică, dobânda mai mare. La bancă riscul e mai mare, iar la VMS riscul e mai mic”.
În prezent, la licitaţiile de vânzare a valorilor mobiliare de stat pe piaţa primară participă băncile comerciale. Investitorii, persoanele fizice şi cele juridice, rezidente sau nerezidente, inclusiv Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pot participa la licitaţii numai prin intermediul dealerilor primari.
Anterior, vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca spunea că: “În Republica Moldova trebuie să găsim soluţia optimă pentru dezvoltarea pieţei secundare a valorilor mobiliare de stat. În prezent, toate valorile mobiliare de stat circulă pe piaţa secundară prin intermediul băncilor comerciale, cu utilizarea Sistemului de înscrieri în conturi din cadrul BNM. Totodată, legislaţia în vigoare prevede tranzacţionarea valorilor mobiliare de stat cu termen mai mare de un an şi la bursa de valori, pentru care a fost elaborat conceptul general de tranzacţionare şi care urmează a fi implementat pentru a oferi investitorilor şi astfel de oportunităţi de investire. “
“Fiecare investitor urmăreşte profitul, or el este în drept să decidă unde face plasamentele: în valori mobiliare de stat sau în valori mobiliare corporative. Regulile de tranzacţionare a valorilor mobiliare trebuie să fie unice, iar noi trebuie să creăm condiţiile necesare ca investitorii să poată investi în valori mobiliare”, a explicat Nina Dosca.

Victor URSU

Numarul ziarului: 
Nr.09 (529) din 12 martie 2014