Artur Gherman: Anul 2013 a marcat piaţa financiară nebancară printr-o stabilitate şi creştere constantă a principalilor indicatori

“Piaţa financiară nebancară este la o etapă crucială şi interesantă de dezvoltare, deoarece a reuşit să depăşească o perioadă mai mult caracterizată prin privatizarea în masă, schimbarea structurii acţionarilor, divizarea sferelor de influenţă sau concentrarea pachetelor de acţiuni. În prezent, asistăm la o perioadă de schimbări calitative, condiţionate de mai mulţi factori, inclusiv, de semnarea Acordului de asociere cu UE”, a declarat preşedintele CNPF, Artur Gherman în cadrul unei conferinţe de presă, la care a fost prezentat raportul de activitate a instituţiei pentru anul 2013. Potrivit lui, CNPF îşi va direcţiona în continuare activitatea spre atingerea obiectivelor sale principale, adică asigurarea stabilităţii, transparenţei şi siguranţei sectorului nebancar, precum şi prevenirea riscurilor sistemice şi manipulării pe piaţa financiară nebancară.

Raportul anual al CNPF denotă că în anul 2013, piaţa financiară nebancară a înregistrat o creştere constantă a tuturor indicatorilor. Astfel, valoarea tranzacţiilor cu valori mobiliare pe piaţa de capital a însumat peste 1,7 mlrd. lei sau o majorare cu 37% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, volumul total al investiţii­lor străine atrase prin intermediul emisiunilor de valori mobiliare a crescut cu 14% şi a constituit 0,5 mlrd. lei. Primele brute subscrise pe piaţa de asigurări au atins suma totală de 1,2 mlrd. lei sau cu peste 10% mai mult decât în anul 2012. Potrivit preşedintelui CNPF, acest ritm de creştere a fost determinat de majorarea numărului de contracte CASCO şi de dezvoltarea reţelelor de distribuţie a asigurărilor – brokerilor de asigurare şi agenţilor bancassurance. O creştere de 20% a fost înregistrată pe segmentul organizaţiilor de microfinanţare, portofoliul de împrumuturi al acestora constituind 1,9 mlrd. lei.

Pe parcursul anului trecut au fost elaborate şi promovate circa zece proiecte de acte legislative şi mai mult de 600 de decizii. De asemenea, a fost lansat un sistem informaţional care asigură integrarea Depozitarului Naţional al Valorilor Mobiliare în sistemul automatizat de plăţi interbancare, cu posibilitatea monitorizării de către CNPF şi BNM a decontărilor în tranzacţiile de pe piaţa de capital. Un alt proiect important implementat pe parcursul anului 2013 de către CNPF ţine de sistemul informaţional automatizat de stat RCA Data în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.

“Deşi, mai mult de un an CNPF a încercat să promoveze legi care ar stabili mai multă claritate şi echitate în sistemul de comercializare a Cărţii Verzi, iar pe piaţa de capital – prevederi ce ar asigura confidenţialitatea şi integritatea datelor conţinute în registrele deţinătorilor de valori mobiliare, aceste iniţiative nu au avut succes. Totuşi, aceste proiecte de legi se regăsesc în pachetul de legi asumate recent de Guvern şi acest lucru bucură”, a subliniat Artur Gherman.
Amintim că este vorba despre adoptarea modificărilor şi completărilor la Legea privind piaţa de capital, Legea cu privire la asigurări, Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule şi Legea privind piaţa de capital.

„Regretabil este faptul că în pachetul de legi prin care şi-a asumat răspunderea politică Guvernul nu se cuprind amendamentele ce vizează consolidarea capacităţilor instituţionale ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dar CNPF va depune toate eforturile pentru promovarea acestui proiect de lege în sesiunea de toamnă a Parlamentului”, a declarat Artur Gherman. Nina Dosca, vicepreşedintele CNPF, a precizat că modificările la Legea privind piaţa de capital care au fost aprobate, permit să fie identificate entităţile de interes public. “Prin entităţi de interes public se subînţeleg băncile comerciale, societăţile de asigurare, fondurile nestatale de pensii, companiile de leasing şi acei emitenţi ai căror valori mobiliare sunt admise pe o piaţă reglementată, adică la Bursa de Valori”.
De asemenea, vicepreşedintele CNPF a explicat că modificările prevăd pentru care entităţi funcţia de depozitar central este deţinută de Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Justiţiei.

Membru al Consiliului de administraţie al CNPF, Aurica Doina, a menţionat importanţa unui alt proiect cu impact pentru sectorul nebancar. Este vorba despre Legea privind fondurile nestatale de pensii, adoptată în primă lectură de către Parlament. “Lucrăm în continuare la promovarea acestui proiect şi vom încuraja doritorii să participe la constituirea fondurilor de pensii. Comisia va acorda acestora toată asistenţa necesară, în măsura în care aceste fonduri vor apărea şi se vor dezvolta”, a spus Aurica Doina.

Preşedintele CNPF a menţionat că priorităţile acestui an se vor axa pe perfecţionarea cadrului legal în ceea ce priveşte atribuţiile instituţiei, dar şi elaborarea cadrului normativ secundar pentru punerea în aplicare a Legii privind pieţa de capital. “În primul rând, trebuie să clarificăm momentele-cheie în funcţionarea Depozitarului central, întrucât acesta este o instituţie strategică pe piaţa. Pe de altă parte, Legea pieţei de capital ne impune adoptarea mai multor regulamente, o parte dintre acestea deja au fost expediate spre avizare instituţiilor de stat vizate. În al treilea rând, anticipăm nişte schimbări pe piaţa asigurărilor şi anume, reglementarea comercializării Cărţii Verzi”, a punctat Artur Gherman. Totodată, va fi elaborată o nouă strategie de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru următorii patru-cinci ani.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.29 (549) din 30 iulie 2014