Serviciul Experţilor Seniori (SES) – “ambulanţa” micilor întreprinzători

După ce au adunat experienţă de-a lungul vieţii şi au pus în aplicare tot ce ştiau, ajunşi la vârsta de pensionare au decis să-şi împartăşească cunoştinţele cu toată lumea, cutreierând întreg globul. Serviciul Experţi Seniori (SES) – fundaţie a economiei germane pentru cooperare internaţională, este una dintre organizaţiile germane lidere în domeniul delegării experţilor şi managerilor pensionaţi.

Republica Moldova reprezintă una din prioritaţile organizaţiei Serviciul Experţi Seniori. În ţara noastră, SES activează din 1993. Până în prezent SES a realizat peste 700 de misiuni benevole. Astfel, oricine poate beneficia de asistenţa experţilor germani. Doritorii urmează să se adreseze la reprezentanţele SES din Moldova şi să completeze un chestionar pentru ca experţii să ia cunoştinţă de specificul activităţii beneficiarului. În Republica Moldova, SES este reprezentat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Chişinău şi filialele acesteia, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Graţie contribuţiei şi aportului SES beneficiarii îşi consolidează existenţa şi competitivitatea pe piaţă.

Potrivit lui Sergiu Harea, responsabil de proiect la CCI, sarcina experţilor SES constă în primul rând în pregătirea personalului, precum şi în acordarea sprijinului în vederea soluţionării problemelor de ordin tehnic şi organizatoric (de exemplu, îmbunătăţirea producţiei, modernizarea tehnică, standarde moderne de pregătire, asigurarea calităţii, concepţii de desfacere şi marketing, planuri şi strategii de afaceri etc.).

Astfel, de ani buni, experţii SES consiliază întreprinderi mici şi mijlocii, instituţii de învăţământ şi profesionale, administraţii publice locale, ONG-uri, precum şi organizaţii din domeniul sănătăţii. Majoritatea solicitărilor vin din partea întreprinderilor de procesare a produselor alimentare, de construcţie, de gastronomie şi turism, întreprinderilor agricole şi organizaţiilor din domeniul social. Scopul principal al activităţilor SES constă în transferul cunoştinţelor experţilor germani, soluţionarea problemelor tehnice şi organizatorice, îmbunătăţirea procesului de producere, sporirea rentabilitaţii şi asigurarea calităţii produselor. Una dintre componentele principale ale fiecărei misiuni constă în instruirea specialiştilor şi managerilor locali.

“Deocamdată, nu au fost cereri din partea mass-media pentru a putea beneficia gratuit de asistenţă. Ar fi ceva nou în cadrul acestui proiect”, a precizat Sergiu Harea. Dânsul ne-a explicat şi cum are loc întreg procesul. Astfel, cheltuielile în ţara unde urmează să se desfăşoare misiunea (cazare, masă, bani de buzunar, transport, eventual translator) sunt suportate de regulă de solicitant. În cazul în care costurile ce ţin de organizarea proiectului, precum şi cele pentru biletul avia nu pot fi acoperite, sunt puse la dispoziţie mijloace financiare din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Acest Program are o experienţă de 26 de ani de activitate, iar prin intermediul acestuia au fost implementate circa 18.500 proiecte în Germania şi în alte 156 ţări din lume.

Programul dat oferă posibilitatea de a alege dintre cei 7.800 experţi SES, cu un potenţial înalt de calificare în domeniul construcţiilor, gospodăriilor ţărăneşti, bănci şi companii de asigurare, industria de prelucrare, instruire, comerţ etc., care contribuie la promovarea şi dezvoltarea instituţiei gazdă prin următoarele servicii: îmbunătăţirea calităţii produselor şi serviciilor; introducerea de noi tehnici şi tehnologii; controlul costurilor, gestiune şi administrare; legături de afaceri; identificarea surselor pentru finanţare; vânzări şi achiziţii, promovarea produselor; service şi întreţinere, relaţii cu publicul; planificarea activităţii firmei, marketing şi management; pregătirea angajaţilor, managementul resurselor umane etc.

Elaborarea proiectelor

Beneficiarii programului sunt: întreprinderile mici şi mijlocii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, instituţiile publice, autorităţile locale, instituţii de învăţământ şi instituţiile internaţionale. Din anul 2004 până în prezent, în R. Moldova au fost realizate 300 misiuni în şcolile profesionale şi tehnice. Meşteşugari şi profesori germani au oferit colegilor lor din Republica Moldova cunoştinţe teoretice şi practice în domeniu. Identificând necesităţile, SES a contribuit enorm la instruirea angajaţilor pe specialităţile: mecanic auto, tâmplar, bucătar, frizer, zugrav, sudor, asistent medical, personal medical sanitar şi fermier.

Multe dintre misiunile SES au fost realizate în domeniul medico-social. În acest context, experţii SES au consiliat una dintre organizaţiile pentru tineret din vestul ţării în vederea elaborării unui concept competitiv de atragere a fondurilor. În nordul Republicii Moldova, un centru social a profitat de asistenţă, iar în zona de centru a ţării, un spital a beneficiat de un curs de instruire în domeniul medicinii paliative.

Centrul de Reintegrare Socială a Tinerilor din Hânceşti se confrunta cu problema obţinerii finanţării proiectelor. Expertul SES a susţinut echipa acestui centru în elaborarea proiectelor şi identificarea donatorilor. Împreună au stabilit punctele tari, priorităţile şi necesarul de resurse, ulterior elaborând mai multe proiecte pentru sponsorizare. Astfel, organizaţia a devenit flexibilă la cerinţele donatorilor.

Instruire în domeniul îngrijirii persoanelor în etate

Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu din Bălţi este o asociaţie de îngrijire a persoanelor în etate la domiciliu. Expertul SES a instruit voluntarii centrului în domeniul îngrijirii persoanelor în etate şi i-a consiliat privind organizarea proceselor complexe de muncă, realizate în comunităţile rurale. Drept urmare, asistentele medicale sunt ajutate de voluntari calificaţi.

Îngrijirea paliativă

Expertul SES a instruit un grup de 30 asistente medicale în spitalul din Teleneşti într-un domeniu complex – îngrijirea paliativă. Temele au fost variate: principiile îngrijirii paliative, terapia multidimensională a durerii, exerciţii practice, organizarea lucrului în echipă etc. Pe lângă competenţele medicale, o mare importanţă a avut instruirea în arta comunicării. În consecinţă, beneficiarii au sesizat valoarea şi impactul comunicării permanente cu pacienţii şi rudele lor.

Un alt exemplu este al deţinătorilor unei brutării din Hânceşti. Timp de 3 săptămâni, aceştia au fost consiliaţi de un expert SES care i-a ajutat să-şi diversifice producţia şi să atragă investiţii, elaborând un plan de achiziţie a echipamentului necesar.

Creşterea animalelor şi producerea cărnii este unul din cele mai solicitate domenii în cadrul programului SES. Este şi exemplul unei întreprinderi mijlocii care a reuşit în câteva luni, cu suportul expertului, să identifice şi să lichideze carenţele existente în domeniul marketingului. În acest context, expertul a sugerat beneficiarului să-şi concentreze atenţia doar asupra câtorva puncte de desfacere, sporindu-le gradul de competitivitate. De asemenea, a fost elaborat un concept nou în domeniul managementului resurselor umane, inclusiv au fost identificate noi posibilităţi de motivare a personalului. Totodată, în vizorul expertului s-a aflat problema îmbunătăţirii condiţiilor de depozitare, iar ca urmare, s-a reuşit prelungirea termenului de valabilitate a producţiei şi, respectiv, reducerea pierderilor.

De asemenea, administraţiile publice au apreciat sprijinul acordat de SES, de exemplu, primarii de Cimişlia şi Selemet, care au solicitat asistenţă în domeniul îmbunătăţirii managementului şi proceselor de administrare. Experţii au putut oferi acest sprijin tocmai datorită experienţei acumulate ani de zile în acest domeniu.

Pe parcursul a trei săptămâni expertul SES a consiliat administraţia publică locală din oraşul Cimişlia în vederea îmbunătăţirii proceselor de administrare, formulării unei solicitări de finanţare şi conceptului de promovare a infrastructurii şi economiei locale. Primarul Gheorghe Răileanu a fost impresionat, precizând: „Informaţiile pe care ni le-a pus la dispoziţie expertul SES, ne-au ajutat să înţelegem mai bine cauzele problemelor noastre. Acum este clar în ce direcţie trebuie să ne orientăm. Vom utiliza aceste experienţe pentru elaborarea recomandărilor”.

Cristina MIRON

Numarul ziarului: 
Nr.42 (513) din 6 noiembrie 2013