Piaţa de asigurări din Republica Moldova a contabilizat, în primele şase luni ale anului curent, circa 28,07 mil. EUR (466,21 mil. MDL), în creştere nominală în moneda europeană cu 7,32%, raportat la ianuarie-iunie 2010. În moneda naţională, evoluţia nominală a industriei de asigurări din R. Moldova a fost mai mică, de 6,24%, pe fondul aprecierii MDL în raport cu EUR. Totodată, volumul total al primelor brute subscrise de cele opt companii membre ale Uniunii Asigurătorilor din Republica Moldova (UAM) a fost de 22,8 mil. EUR (378,1 mil. MDL), echivalentul a 81,1% din totalul pieţei de asigurare. În acest context, xprimm. md vă propune un interviu cu Sergiu PUSCUŢA, Preşedintele UAM.
– Cum comentaţi cifrele pieţei de asigurare din Republica Moldova după trecerea primelor şase luni din an?
– În primele şase luni ale anului 2011, s-a înregistrat o creştere lentă a primelor brute subscrise de asigurări cu circa 6% faţă de primele subscrise în perioada similară a anului precedent. În S1/2010, indicatorul respectiv a fost de circa 15%, dar a fost înregistrat pe fondul declinului pieţei asigurărilor din 2009 ca urmare a efectelor crizei care a afectat economia Republicii Moldova şi sistemele economice ale altor ţări din regiune. Putem constata că, în prima jumătate a anului 2011, piaţa asigurărilor din Republica Moldova şi-a revenit după declinul înregistrat în anul precedent şi chiar a depăşit cu 9% nivelul anului 2008 de până la criză. Totuşi, creşterea de 6,4% este una relativ modestă şi vorbeşte mai mult de o stabilizare a pieţei decât despre o creştere durabilă şi calitativă.
– Care sunt tendinţele actuale ale pieţei de asigurare?
– Totuşi, în structura primelor brute subscrise se observă unele tendinţe de maturizare a pieţei. Astfel, asigurările auto, specifice unor pieţe tinere de asigurări, au crescut doar cu 5,9%, pe când asigurările de sănătate, asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale a construcţiilor şi culturilor agricole au sporit cu 15%, 50% şi respectiv 37%, iar creşterea asigurărilor de viaţă a fost de 25% faţă primele şase luni ale anului 2010. Respectiv, se observă că ritmurile de creştere a asigurărilor facultative le devansează pe cele ale asigurarilor obligatorii. Această tendinţă vorbeşte, pe de o parte, despre apropierea de saturare a potenţialului asigurărilor auto obligatorii, şi pe de altă parte, despre creşterea culturii asigurărilor şi sporirea încrederii societăţii în sistemul autohton al asigurărilor.
– Cum comentaţi scăderea indicatorului de profitabilitate a pieţei?
– În ansamblu, în industria asigurărilor se observă o stabilizare a celor mai importanţi indicatori financiari, cu excepţia profitului raportat pentru prima jumătate a anului 2011. Scăderea cu circa 70% a acestui indicator, a fost condiţionată de creşterea rezervelor tehnice de asigurare menţinute de asigurători ca urmare a punerii în aplicare a noilor Regulamente ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare privind rezervele tehnice de asigurare şi privind marjele de solvabilitate şi lichiditatea asigurătorilor.
– Care sunt preocupările membrilor UAM pentru a doua jumătate a anului?
– Pentru a susţine procesul de creştere durabilă a pieţei asigurărilor, Uniunea Asigurătorilor din Moldova îşi orientează eforturile spre diversificarea produselor de asigurare care pot fi oferite de către companiile private de asigurări (în mod special mă refer la promovarea asigurărilor obligatorii de locuinţe contra calamităţilor naturale şi asigurarilor obligatorii de asistenţa medicală prin intermediul companiilor private de asigurări) şi extinderea reţelelor de comercializare a serviciilor de asigurări prin permiterea băncilor comerciale de a intermedia şi vânzarea produselor de asigurări. De asemenea, va continua promovarea în Guvern şi în Parlament a modificărilor la Codul fiscal în vederea stimulării asigurărilor de viaţă prin acordarea unor facilităţi fiscale la impozitul pe venit pentru persoanele fizice ce achită prime de asigurare de viaţă.
În afară de aceasta, UAM a intervenit pe lângă Comisia Naţională a Pieţei Financiare cu solicitarea de a perfecţiona Regulamentele privind rezervele tehnice de asigurare şi privind marjele de solvabilitate şi lichiditatea asigurătorilor, care sunt puse în aplicare pe parcursul anului curent. Respectiv, un obiectiv important pentru activitatea Uniunii în a doua jumătate a anului 2011 va fi conlucrarea cu CNPF pentru a ajusta normele deja existente.