Tauralp Pharm Holding a anunţat despre majorarea capitalului social al fabricii de medicamente Farmaco SA din Chişinău, a doua oară în acest an. În legătură cu finalizarea tranzacţiei, redacţia Capital Market a solicitat proprietarilor să relateze despre planurile de viitor ale companiei. Domnul Ungureanu Romeo, vicepreşedinte al Tauralp Pharm Holding, care este acţionarul majoritar al Farmaco SA, a acceptat propunerea şi a răspuns la întrebările redacţiei.
– Compania pe care o reprezentaţi este acţionarul majoritar al fabricii de medicamente Farmaco SA din Chişinău. Spuneţi-ne, ce interes prezintă acest activ pentru dvs.?
– Farmaco Chişinău are un trecut interesant. A fost creată în 1939, astfel, sunt deja 82 de ani de la înfiinţarea acestei fabrici. O istorie bogată şi un nume care ne obligă la performanţă. Dacă doriţi – un model de performanţă într-o fabrică construită în timpul Uniunii Sovietice iniţial după acelaşi proiect şi privatizată ca fabrica Farmak Kiev din Ucraina, care a devenit una performantă, fiind cel mai mare producător ucrainean de medicamente, cu export în 28 de ţări. Şi nu voi vorbi despre cifra de afaceri, ci despre impozitele plătite de această companie anul trecut statului ucrainean: în jur de 25 milioane de euro, şi despre suma reinvestită de acţionari în acelaşi an în noi linii de producţie – circa 44 milioane de euro.
Farmak din Ucraina este un model de urmat pentru Farmaco din Chişinău şi o motivaţie în plus pentru a investi şi munci serios pentru a atinge performanţa.
În R. Moldova nu am avut impedimente din partea autorităţilor, chiar dimpotrivă, suntem sprijiniţi de acestea. Fabrica este o întreprindere strategică foarte importantă nu doar pentru R. Moldova. Farmaco Chişinău a produs fiole la nivel destul de rezonabil în trecut, însă în prezent secţiile au fost modernizate şi retehnologizate, capacitatea de producţie a crescut foarte mult având două linii de fiole şi una de perfuzabile, care urmează a fi puse în funcţiune în perioada apropiată. Investiţia este gata la nivel de 95% şi în prezent suntem la etapa de validări şi calificări. Dorim să asigurăm nu doar piaţa internă a R. Moldova cu produse de acest gen, dar ne propunem să facem livrări şi pe pieţele externe. O fabrică de genul acesta nu poate supravieţui şi nu a fost creată pentru a vinde doar pe piaţa locală, care nu este una mare. Farmaco a finalizat modernizarea şi dotarea unei secţii noi de siropuri, a unei secţii de comprimate şi tablete, se află în curs de modernizare şi dotare o secţie de produse galenice şi una de ceaiuri şi extracte.
Farmaco Chişinău produce în prezent suplimente nutritive, vitamine, produse cosmetice, produse galenice şi extracte din plante, a înregistrat şi exportă produse pe piaţa din România şi în alte ţări din Asia Centrală. Ţinta noastră este ca din 2022 să reîncepem producţia de medicamente.
Ca să revin la importanţa strategică a fabricii, trebuie să precizez că în România medicamente sub formă de fiole injectabile mai sunt produse de compania Terapia Cluj şi fosta Sicomed Bucureşti, care a fost preluată de compania farmaceutică cehă Zentiva: în total circa 10 produse în fiole. Restul se importă. Necesarul de fiole în spitale este extrem de mare. Ideea este că statul moldovenesc importă actualmente 100% din fiolaje şi perfuzabile. Astfel, în ceea ce priveşte perfuzabilele, vă daţi seama că s-a ajuns să se importe de exemplu apă cu sare din China, Belarus sau Federaţia Rusă. Ceea ce este inadmisibil! Aceste produse sunt necesare în spitalele moldoveneşti, iar preţul de cost de la Farmaco va fi unul mai mic. Altfel spus, sistemul sanitar din R. Moldova va beneficia de preţuri rezonabile, mai bine zis – sociale, aşa cum a avut Farmaco întotdeauna.
În România, după ce au fost privatizate de către multinaţionale, mai multe fabrici farmaceutice au renunţat la producerea de fiole, pentru că nu era foarte rentabilă, în condiţiile în care preţurile sunt negociate cu Ministerul Sănătăţii. Astfel, pe piaţa românească se simte lipsa acestor produse.
Proiectul de modernizare a Farmaco Chişinău este unul italian, a fost executat de ingineri români, francezi, au participat firme din Spania, Italia, România şi Republica Moldova şi a fost implementat pentru a întruni condiţiile de fabricare conform bunelor practici europene. Este un proiect revoluţionar în R. Moldova. Avem echipamente de capacitate mare şi suntem gata în viitor să dublăm capacitatea de producere. Dispunem de suficiente spaţii disponibile dotate cu infrastructura necesară.
După privatizare am schimbat toată infrastructura de alimentare şi prelucrare cu agent termic, electricitate, apă, abur. Astfel, de exemplu, în fabrică au fost instalaţi circa 26 de km de ţeavă de inox. Totodată, au fost create capacităţi energetice autonome, iar în viitor urmează să suplinim parţial consumul de energie cu panouri solare şi surse regenerabile. Toate acestea în condiţiile GMP (Good Manufacturing Practices), pentru că secţiile de producţie trebuie să funcţioneze într-un regim continuu de climatizare şi filtrare 24 din 24 de ore.
Anul acesta dorim să finalizăm renovarea câtorva secţii ca să putem demara în 2022 producţia de medicamente. Am avut o pauză de 2 ani la producţia de medicamente, perioadă în care am reformat secţia de siropuri şi acum dorim să implementăm cerinţele GMP la nivelul întregii fabrici, dar după ce vom încheia validarea şi calificarea echipamentelor de la fiolaje. În toată această perioadă Departamentul de Cercetare–Dezvoltare a lucrat la dezvoltarea de produse noi.
– Majorarea capitalului social al fabricii poate fi considerată drept o intenţie a proprietarului de a ridica atractivitatea financiară a activului moldovenesc pentru potenţialii parteneri sau scopul acesteia este ca Farmaco să participe la licitaţii şi proiecte internaţionale?
– Capitalul social al Farmaco a fost majorat doar anul acesta cu 6,46 mil. de euro. Această majorare confirmă, de fapt, intenţia proprietarului de a merge înainte. Una este să împrumuţi societatea cu banii din buzunar şi apoi să aştepţi ca aceştia să vină înapoi şi alta este să munceşti pentru a consolida capitalurile care să genereze investiţii viitoare. Spre deosebire de acum 6 ani, la ora actuală Farmaco Chişinău deţine un capital total – equity de peste 17,6 milioane de euro.
Şi – da, am pregătit totul pentru ca Farmaco în cadrul Grupului să fie listată la bursă, lucru care s-ar putea întâmpla, probabil, începând cu anul viitor. Indiscutabil, va fi nevoie de investiţii în viitor, investiţii din ce în ce mai mari.
De ce am majorat capitalul social? Am consolidat capitalurile pentru a porni la drum cu investiţii noi.
– Care sunt obiectivele şi planurile de afaceri ale Tauralp Pharm Holding AG pentru R. Moldova şi ţările din regiune şi care este rolul Farmaco în implementarea acestora?
– Farmaco face parte din grupul Tauralp Pharm Holding AG care mai deţine o fabrică în România – Herbal Therapy Laboratories, precum şi depozite în Republica Moldova – Rom Pharma Trade Chişinău, România – Rom Pharma Trade Kronstadt Braşov, o companie specializată în export şi alte companii similare în Ucraina şi Albania. De asemenea, avem companii înregistrate şi în alte ţări, respectiv, reprezentanţe în Asia Centrală, colaboratori în Africa, Vietnam ş.a. Capitalul social a fost majorat anul acesta la toţi membrii grupului. Grupul este pregătit să absoarbă produsele de la Farmaco.
Trebuie să vă spun că Farmaco este activul principal al grupului, care valorează foarte mult, inclusiv din punct de vedere strategic. Deci, este un proiect viabil, care va aduce mulţi bani, inclusiv la bugetul R. Moldova direct prin impozite şi taxe, dar şi indirect prin economiile pe care bugetul de stat le va face achiziţionând produse medicamentoase de bază fabricate local la preţuri de bun simţ. Dorim să facem din această fabrică o bijuterie şi un activ foarte important, cu o putere de export de circa 70-80%.
Trebuie să vă spun că noi am găsit aici la Farmaco nişte instalaţii de extracţie de pe vremea Uniunii Sovietice, cu o vechime de peste 40 de ani şi cu o capacitate de peste 9 tone. Deşi sunt nişte instalaţii vechi, toată Europa de Est împreună, nu are aşa capacitate de percolare – extracţie. Pe vremuri, în R. Moldova existau plantaţii de plante medicinale, înfiinţate pentru ca Farmaco să prelucreze şi să exporte în Uniunea Sovietică extracte, în baza cărora se făceau siropuri. De ce să exportăm plantele brute neprelucrate? Nu suntem noi în stare să producem extracte şi siropuri aici în Moldova? Suntem capabili să facem extracte din plante pentru siropuri, pentru cosmetice, care sunt foarte solicitate pe piaţa externă, inclusiv în România unde deja exportăm şi le folosim la fabrica din România pentru fabricarea cremelor, unguentelor, şampoanelor şi săpunurilor lichide cu extracte din plante, loţiuni cosmetice, produse care ajung pe piaţa europeană. Am amintit această comoară veche – instalaţiile de percolare cu abur ca să realizaţi că, de fapt, dacă vom reuşi să pornim Farmaco la întreaga capacitate, acest obiectiv industrial va contribui la reanimarea şi dezvoltarea unei întregi industrii orizontale, la care Republica Moldova a avut întotdeauna pricepere şi rezultate excepţionale: cultura şi prelucrarea plantelor medicinale.
– Cum aţi soluţionat problema cadrelor, mai ales a specialiştilor calificaţi?
– Când am privatizat fabrica, aici erau circa 170 de angajaţi. Însă în 2018, odată cu sistarea producţiei de medicamente şi iniţierea lucrărilor de investiţii şi de modernizare, am fost nevoiţi să diminuăm numărul salariaţilor. În toată această perioadă am menţinut cu greu în jur de 90 de salariaţi. E complicat să produci doar 10-15% şi să întreţii un număr mare de salariaţi. Au fost întârzieri de salarii, au fost greutăţi în plata taxelor şi a furnizorilor, însă ne apropiem de finalul proiectului şi suntem din ce în ce mai motivaţi să mergem înainte şi să vedem finalizat proiectul.
În prezent, există un val de specialişti tineri, care vin foarte bine pregătiţi, cel puţin mental. Mai toţi tinerii au cunoştinţe în utilizarea computerelor, principalii fani ai digitalizării, majoritatea vorbesc o limbă străină, comunică uşor, au o apetenţă ridicată pentru învăţare şi adaptare. Vreau să spun că în R. Moldova sunt suficiente resurse umane calificate. Mai greu găseşti muncitori decât tineri specialişti care doresc să îşi facă un viitor acasă. Avem înţelegeri şi suntem în discuţii cu multe instituţii de învăţământ superior şi colegii pentru efectuarea stagiilor de pregătire pentru studenţi, mulţi dintre care sunt ulterior angajaţi la Farmaco. Anul acesta am făcut multe angajări, au plecat la pensie mai mulţi colaboratori. Astfel, avem şi ne dorim cât mai mulţi tineri în cadrul companiei.
Republica Moldova are o perspectivă economică bună, o ţară mică mai uşor de reformat, guvernanţi smart cu atitudine open to business, o Europă în care te poţi regăsi muncind serios, integrându-te cu faptele bune şi performanţele fiecărei zile. Ne simţim acasă în Moldova, muncind atât pentru noi, cât şi pentru ea.
– Vă mulţumesc pentru interviu!
A discutat Ghenadie Tudoreanu