Republica Molodova, printre statele cu cel mai ridicat nivel al TVA

Republica Molodova, printre statele cu cel mai ridicat nivel al TVA

Republica Moldova are o taxă pe valoare adăugată standard de 20%, faţă de maximul mondial de 27%, înregistrat de Ungaria, potrivit informaţiilor companiei de consultanţă KPMG.

Deşi Republica Molodva nu a fost inclusă în clasament, valoarea TVA aplicată în ţara noastră este similară cu cea din Albania, Armenia, Austria, Belarus, Bulgaria şi Marea Britanie, în timp ce cea mai mare cotă este percepută în Ungaria – 27%, Croaţia, Danemarca câte 25%, Islanda – 23%, iar în Italia cota standard de TVA este de 21%.

Compania de consultanţă relevă că la nivel global cota TVA este de 15,5%, în UE – 22,24%, iar în Europa de Est – 20,05. Ţările din Europa au printre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată (TVA) din lume, iar criza datoriilor a dus chiar la majorarea cotelor în speranţa echilibrării bugetelor.

În România, TVA este de 24%, după ce a fost majorată acum doi ani de la 19%. Pe lângă cota standard, România mai aplică o cotă redusă de 9% la cărţi şi una de 5% la vânzarea locuinţelor noi cu o valoare mai mică de 380 000 lei şi cu suprafaţa până în 100 metri pătraţi. Grecia, Polonia, Portugalia, Finlanda au o cotă a TVA de 23%, urmate de Letonia cu 22%, iar Cehia, Estonia, Austria, Slovenia, Slovacia şi Marea Britanie – 20%.

TVA reprezintă un impozit general de stat care reprezintă o formă de colectare la buget a unei părţi a valorii mărfurilor livrate, serviciilor prestate care sunt supuse impozitării pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a unei părţi din valoarea mărfurilor, serviciilor impozabile importate în Republica Moldova.

Potrivit Codului Fiscal al Republicii Moldova, cota-standard a TVA este în mărime de 20% din valoarea impozabilă a mărfurilor şi serviciilor importate şi a livrărilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova. În timp ce cotele reduse în mărime de 8% sunt la pâine şi produsele de panificaţie, la lapte şi produsele lactate, livrate pe teritoriul Republicii Moldova cu excepţia produselor alimentare pentru copii care sunt scutite de TVA.

Totodată, o cotă redusă de 8% se aplică la medicamentele de la poziţiile tarifare 3001-3004, atât indicate în Nomenclatorul de stat de medicamente, cât şi autorizate de Ministerul Sănătăţii, importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi medicamentele preparate în farmacii conform prescripţiilor magistrale, cu conţinut de ingrediente (substanţe medicamentoase) autorizate, 8% – la producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă şi livrată pe teritoriul ţării, 8% – la gazele naturale şi gazele lichefiate, atât la cele importate, cât şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Din anul curent, plătitorii de TVA sunt obligaţi să treacă la declaraţia electronică

De la începutul anului curent, Fiscul a impus obligativitatea trecerii la declaraţia electronică a plătitorilor de TVA.

Potrivit Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2013 agenţii economici plătitori de TVA (în număr de cca 10 000) vor prezenta rapoartele fiscale prin intermediul serviciului Declaraţie electronică. Iar conectarea acestora la registrul electronic se încadrează în executarea „Planului de acţiuni al Guvernului pentru anii 2012-2015”, care prevede implementarea generalizată a sistemului de declarare fiscală prin utilizarea tehnologiilor informaţionale (e-declaraţii), ca până în anul 2014, 60% din declaraţiile fiscale să fie depuse prin internet.

Conectarea celorlalţi agenţi economici care fac parte din această categorie continuă până la sfârşitul lunii decembrie, conform programărilor efectuate în Registrul Programărilor Electronice. De asemenea, pe parcursul anului 2013 vor fi conectaţi gratuit şi cei care vor trece din categoria neplătitorilor de TVA în cea a plătitorilor de TVA.

Potrivit datelor Fiscului, pe parcursul anului 2011, conform modificărilor operate în Codul Fiscal, au fost conectaţi agenţii economici plătitori de TVA din mun. Chişinău, Bălţi şi Comrat, care din 1 ianuarie 2012 prezintă dările de seamă exclusiv în format electronic.

Reprezentanţii Fiscului spun că în urma introducerii declaraţiei elctronice evaziunile fiscale comise de agenţii economici vor fi depistate mai uşor în urma introducerii declaraţiei fiscale electronice de plată a TVA, deoarece viteza de procesare a acestora este mai mare, iar inspectorii fiscali vor putea depista unde e evaziunea fiscală.

Pentru desfăşurarea conectării la acest serviciu, s-au creat zece Centre de Conectare Regionale, la deschiderea cărora s-a ţinut cont de criteriul teritorial-administrativ, astfel încât să fie asigurată comoditatea de deplasare a subiecţilor vizaţi.

Agenţii economici care vor fi conectaţi gratuit la serviciul Declaraţie Electronică vor primi asistenţă la instruire şi utilizarea serviciului. Iar în scopul evitării aglomeraţiei a fost introdusă şi procedura de programare/reprogramare a contribuabililor într-un Registru al Programărilor Electronice. Conform acestuia, fiecare contribuabil a primit o înştiinţare în care sunt indicate condiţiile, timpul programării şi adresa unde trebuie să se prezinte în scopul încheierii acordului de conectare la serviciul Declaraţie electronică.

Cota standard de 20% TVA pentru producătorii agricoli

Politica fiscală pentru anul curent prevede, între altele, stabilirea cotei TVA de 20% pentru zahăr (de la 8%), introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară cu restituirea diferenţei de 12% (20% cota nouă – 8% cota veche) în decurs de 45 de zile.

Iar în ce priveşte TVA-ul de 20%, Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI la Chişinău, spunea acum câteva săptămâni că în urma situaţiei economice complicate din anul trecut, mai ales cea din sectorul agrar ar fi posibilă o reformă a sistemului de impozitare în agricultură.

Reprezentantul Permanent al FMI a specificat că este necesar de lucrat asupra componentei de analiză a acestei reforme, în aşa mod, ca anul viitor să fie constatată eficienţa măsurilor întreprinse şi dacă, eventual, se impun careva modificări în administrarea fiscală.

Anterior, Ministerul Finanţelor propunea introducerea impozitului unic consolidat de 12% în sectorul agricol care urma să includă toate impozitele şi taxele cu excepţia TVA, contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în vederea susţinerii şi dezvoltării sectorului agricol prin simplificarea sistemului de impozitare, evidenţei contabile şi administrării fiscale.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au spus că politica bugetar-fiscală pentru 2013 cu siguranţă va fi constatată ulterior de către oamenii din agricultură ca măsură necesară care vine să introducă, pe de o parte, echitate în ceea ce se cheamă impozitare. Pe de altă parte, să-i ferească pe agricultori, pe adevăraţii, veritabilii agricultori de fel de fel de “căpuşe”, companii fantome care se învârt în jurul agriculturii, beneficiind, de fapt, de facilităţile, de subvenţiile pe care le-a acordat statul pe parcursul anilor.

„Experienţa arată foarte clar că în pofida faptului că au existat facilităţi fiscale în agricultură, în pofida faptului că banii au fost direcţionaţi prin fonduri de subvenţionare către agricultură, agricultorii nu au simţit din plin aceste facilităţi oferite de către stat. Tot timpul se găseau intermediari, firme care de fapt au beneficiat şi au preluat aceste facilităţi asupra lor”, se mai spune în declaraţia Ministerului Finanţelor.

Potrivit declaraţiei anterioare a ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, „nu este inventare cota TVA de 20%. De ce se introduce cotă standard în tot lanţul? Este pentru a îmbunătăţi administrarea fiscală. Pentru că administrarea fiscală este îngreunată în Republica Moldova. Pentru că sistemul fiscal este unul fragmentat şi care aplică cote diferenţiate pentru diferite sectoare sau în interiorul sectorului pentru diferiţi agenţi economici. Ceea ce face toate eforturile în administrarea fiscală inutile. Pentru că până la urmă factorul uman decide tot. Şi aici apar elemente de corupţie sau interferenţe umane. Din moment ce politica fiscală aplică cote standardizate, atunci administrarea fiscală este mult mai eficientă. Pe de altă parte, când vorbeam de agricultori, am spus că timp de 30 de zile, fără nici o întârziere procedura va fi una foarte simplă, statul va rambursa oamenilor 12 la sută, celor care sunt plătitori de TVA”, a declarat Negruţă.

Potrivit sursei citate, este vorba de legea aprobată conform procedurilor stabilite de către Parlament. “Pe de altă parte, vom folosi toate posibilităţile şi în timpul pe care îl avem să comunicăm şi să aducem la cunoştinţă toate avantajele oferite de aplicarea unei politici fiscale echitabile şi echilibrate faţă de toţi agenţii economici. Marii beneficiari din aplicarea acestei politici fiscale în cele din urmă vor fi producătorii agricoli, pentru că ei vor fi acei care vor primi banii înapoi”, a mai spus Negruţă.

Victor URSU

Numarul ziarului: 
Nr.07 (478) din 20 februarie 2013