Republica Moldova va reveni pe creştere

Republica Moldova va reveni pe creştere

Comentariu economic al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES

Anul 2013 ar putea fi unul mai bun pentru economia moldovenească, care va reveni pe creştere, după un an extrem de dificil, 2012, răvăşit de o secetă severă şi recesiunea din zona euro care s-a resimţit şi în Republica Moldova.

Oficialităţile, dar şi experţii locali şi externi, anticipează o creştere a economiei cu 2,5-4 la sută. Se aşteaptă o îmbunătăţire a lucrurilor în industrie şi agricultură. Există mari aşteptări legate de apropierea tot mai mare de piaţa Uniunii Europene (UE). Este anul în care se preconizează să fie semnat Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE. Alinierea la standardele europene dictează agenda de reforme a Guvernului. Va fi un an decisiv în sensul realizării reformelor şi avansării în parcursul european.

Sînt mari şi aşteptările populaţiei că situaţia familiei lor se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni. Din iunie 2013, se preconizează majorarea salariului minim în sectorul bugetar la 900 de lei. Şi antreprenorii se aşteaptă ca situaţia economică în sectorul în care îşi desfăşoară activitatea va evolua spre bine.
Ultima şedinţă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară din anul trecut a dat un semnal clar că există premise pozitive pentru creşterea exporturilor, revenirea agriculturii afectate grav în 2012. Condiţiile climaterice actuale şi prognozele pentru prima parte a anului 2013 sînt benefice, ceea ce reprezintă o premisă reală a creşterii economice. Situaţia din domeniul financiar-bancar este pozitivă. Rata medie a dobînzii la credite este într-o scădere graduală, ceea ce ar trebui să impulsioneze creditarea agenţilor economici, respectiv activitatea economică şi investiţiile. În sectorul finanţelor publice există stabilitate şi siguranţă.
“Prognoza arată că PIB-ul real va reveni la nivelul de 4 la sută în anul 2013, datorită remedierii situaţiei în agricultură şi îmbunătăţirii treptate a situaţiei pe pieţele externe”, constata la începutul lunii noiembrie misiunea Fondului Monetar Internaţional. Este o constatare la care subscriu şi oficialităţile moldovene.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este puţin mai optimistă, însă în octombrie, cînd a micşorat prognoza de creştere a economiei moldoveneşti de la 2,5% pînă la 1%, a menţinut previziunea pe anul 2013 la nivelul de 3,5%.
Centrul Analitic Independent “Expert Grup” prognozează o creştere economică de 3,5% în 2013. “Pentru anul 2013, exerciţiul de modelare, prezintă o creştere economică de 2,4%”, estimează autorii publicaţiei “Tendinţe în Economia Moldovei”, editată de Institutul Economie, Finanţe şi Statistică, care însă nu exclud că vor face corectări cînd vor analiza întregul an 2012.
Deja în următoarele luni, Republica Moldova urmează să realizeze o serie de acţiuni pentru a obţine în februarie girul misiunii FMI pentru finalizarea programului finanţat de Fond, care urma să fie încheiat la sfîrşitul anului 2012, dar din cauza că nu au fost onorate unele obligaţiuni a fost extins pe trei luni. Restructurarea întreprinderilor de stat, sistemul de achitări în sectorul energetic, revigorarea Băncii de Economii, asigurarea transparenţei în sectorul bancar sînt doar cîteva din acţiunile ce nu pot fi amînate.
Sănătatea financiară va fi o preocupare vitală în anul curent. Legea bugetului de stat pentru 2013 va trebui să fie rectificată, pornind de la noile realităţi economice, astfel încît nivelul deficitului bugetar să constituie 1,5 la sută din PIB. “Ţinta deficitului convenită, de rînd cu structura revăzută a veniturilor şi cheltuielilor, reflectă impactul creşterii economice mai lente, asigurînd în acelaşi timp durabilitatea bugetar-fiscală”, sînt de părere experţii FMI.
Leul se va menţine la fel de stabil, ca şi în 2012. Bugetul a fost construit pe un curs de schimb de 12,10 lei pentru un dolar SUA.
Banca Naţională a Moldovei a stabilite ţinta inflaţiei calculată în baza indicelui preţurilor de consum în valoare de 5.0 la sută anual, cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale.
Evident există şi multe necunoscute, ba şi riscuri, care ar putea submina unele previziuni. Economia UE este în recesiune, iar problemele acesteia nu pot fi rezolvate peste noapte. Iar în condiţiile în care jumătate din exporturile moldoveneşti sînt orientate spre piaţa europeană, o eventuală perpetuare a incertitudinilor din zona euro ar avea efecte negative asupra economiei Moldovei. Centrul Analitic “Expert Grup” estimează că alte riscuri ar veni de la eşecul în competiţia internaţională pentru investiţii, creşterea presiunilor politice asupra Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi dezechilibrele majore pe piaţa muncii. “Mai mult ca atît, în 2013, în potenţialul scenariu de răcire continuă a cererii interne şi externe, există riscul ca companiile să întîmpine dificultăţi în desfacerea producţiei”, prognozează experţii.
Potrivit acestora, “rezultatele relativ bune înregistrate de Guvern în perioada precedentă în stabilizarea finanţelor publice ar putea fi uşor spulberate la elaborarea bugetului pentru 2014, dacă Guvernul va cădea pradă populismului electoral”.
Oficialităţile, dar şi experţii independenţi, au revizuit în anul 2012 în două-trei rînduri prognozele privind evoluţia economiei. Nu este exclus că situaţia se va repeta şi în acest an. În ce direcţie vor fi reactualizate previziunile, rămîne de văzut.
Numarul ziarului: 
Nr.01 (472) din 11 ianuarie 2013