Piaţa de capital din Republica Moldova are potenţial de dezvoltare, în condiţiile în care ţara va continua îmbunătăţirea perspectivelor macroeconomice, consolidarea cadrului juridic şi va susţine diversificarea bazei de investitori şi a sectorului corporativ, sunt constatările care rezultă din Diagnosticul pieţei de capital autohtone, elaborat de programul USAID Reforme Structurale şi Instituţionale în Moldova şi prezentat în cadrul unei mesei rotunde organizate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).
Evenimentul dedicat dezbaterii rezultatelor diagnosticului şi oportunităţilor de dezvoltare a pieţei de capital locale a întrunit reprezentanţi ai Guvernului, ai instituţiilor publice relevante, ai sectorului financiar şi non-financiar, ONG-uri, parteneri de dezvoltare etc.
În deschiderea evenimentului, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Dumitru Budianschi, a subliniat: „Raportul de diagnostic prezentat ne oferă o imagine detaliată a stării actuale, a problemelor şi constrângerilor cu care se confruntă piaţa de capital din Republica Moldova. În baza acestei analize complexe, vom elabora Strategia de dezvoltare a pieţei de capital, care va defini acţiunile de viitor şi va stabili măsurile concrete pentru stimularea creşterii şi dezvoltării sustenabile a acestui sector important”.
Corneliu Rusnac, managerul superior de programe din cadrul USAID Moldova, a declarat că piaţa de capital este un pilon esenţial pentru stabilizarea economică a ţării prin diversificarea opţiunilor de investiţii disponibile, reducând dependenţa de şocurile externe şi sporind rezilienţa economică a ţării. “Rezultatele diagnosticului prezentat astăzi confirmă interesul pentru alternative de investiţii şi condiţiile necesare pentru creşterea pieţei de capital”, a punctat Corneliu Rusnac.
Potrivit concluziilor preliminare, dezvoltarea pieţei de capital este esenţială pentru creşterea economică a ţării prin diversificarea posibilităţilor de finanţare atât pentru stat, cât şi pentru sectorul privat, oferind acces la resursele financiare interne şi externe. În prezent, condiţiile macroeconomice din ţară sunt favorabile pentru expansiunea pieţei de capital, dar pentru a atinge pe deplin acest potenţial, este necesar un cadru economic şi politic stabil. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru consolidarea infrastructurii pieţei de capital şi stimularea cererii şi ofertei de instrumente financiare, sporirea gradului de cunoştinţe financiare şi educaţie investiţională a populaţiei.
Creşterea semnificativă în ultimii patru ani a volumelor depozitelor persoanelor fizice denotă lipsa alternativelor de investiţii pentru populaţie. Oferta pe piaţa de capital prin instrumente precum acţiuni şi obligaţiuni, este limitată. În primul rând, aceste instrumente pot fi emise de sectorul business cu referire la companiile mari din Republica Moldova. Dar politicile de promovare a mobilizării economiilor, precum dezvoltarea sistemului de pensii private, încurajarea investiţiilor private şi îmbunătăţirea mediului de afaceri ar stimula formarea de capital intern şi creşterea economică durabilă.
Totodată, consolidarea pieţei obligaţiunilor de stat din Republica Moldova este crucială şi pentru dezvoltarea pieţei de capital. De menţionat că, în ultimii ani, piaţa obligaţiunilor guvernamentale a cunoscut schimbări esenţiale. Participarea investitorilor non-bancari (persoane fizice, persoane juridice şi nerezidenţi) a crescut considerabil în perioada anilor 2022-2023, pe fundalul atractivităţii ratelor oferite de Ministerul Finanţelor. Ponderea investitorilor non-bancari pe piaţa valorilor mobiliare de stat a atins 30% în 2022, cu o mică scădere de 6 puncte procentuale în 2023.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF