Piaţa de asigurări la cumpăna dintre ani de la Iepurele alb spre Dragonul negru

Capital MarketVladimir Ştirbu, Directorul direcţiei generale supraveghere asiguări, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a declarat că anul 2011 a fost un an stabil, cu multe noutăţi în domeniul reglementării activităţii de asigurare. Astfel, în acest an la nivel legislativ şi normativ au fost puse bazele pentru modernizarea pieţei asigurărilor în următoarele perioade. „Am beneficiat pe deplin de asistenţa externă întru realizarea sarcinilor menţionate care au drept scop consolidarea capacităţii participanţilor profesionişti la piaţa asigurărilor şi protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor de servicii de asigurare.

Pentru anul 2012 planificăm activitatea în aceeaşi direcţie şi de comun cu asociaţiile profesionale din domeniu, vom pune accentul pe dezvoltarea noilor tipuri de asigurări, cum ar fi cele de locuinţe şi sănătate. De asemenea, CNPF îşi propune să implementeze noi reglementări privind guvernarea corporativă, managementul riscului, activitatea de reasigurare, activitatea de intermediere, continuând calea spre alinierea la standardele europene”, a afirmat Vladimir Ştirbu.

Capital MarketSergiu Puşcuţa, preşedintele Uniunii Asiguratorilor din R. Moldova susţine că anul 2011 a fost unul plin de schimbări la nivel de legislaţie, un an activ şi cu multe evenimente. ”În anul curent a început următoarea etapă de mărire a capitalului social pentru companiile de asigurări. De asemenea, au intrat în vigoare două regulamente cu privire la asigurări şi cu privire la marja de solvabilitate. În acest context, a avut loc reconfigurarea pieţei sub aspect numeric, deoarece piaţă a fost părăsită de patru companii de asigurare”, a comunicat Puşcuţa.

Sergiu Puşcuţa a menţionat că în anul care vine ne dorim mai multă stabilitate.

„Pe de o parte, ne dorim ca aceste schimbări intensive din partea regulatorului să se mai tempereze pentru implementarea acestora cu succes în anul următor, iar pe de altă parte, înţelegem că acestea sunt benefice pentru piaţă şi beneficiari.

În 2012, aşteptăm modificări la Legea nr. 407 cu privire la asigurări şi Legea nr. 414 cu privire la asigurările de Răspundere Civilă Auto. De fapt, cred că anul care vine va fi mai interesant şi cu o activitate mai intensă în domeniu decât cel care ne părăseşte, deoarece Comisia Naţională a Pieţei Financiare va începe aplicarea practică a modificărilor legislative şi normative care au fost făcute şi care mai urmează a fi realizate.

Sunt sigur că în anul 2012 piaţa de asigurări îşi va diversifica produsele şi ariile de deservire, aici fiind vorba despre asigurarea locuinţelor, asigurările de sănătate etc.

Presupun şi propun ca în anul care vine să fie împuternicit sectorul bancar, organizaţiile de microfinanţare, asociaţiile de economii şi împrumut în a fi intermediari în vânzarea produselor de asigurări, ceea ce va spori gradul de accesibilitate şi încredere a populaţiei în produsele de asigurare”, a declarat Puşcuţa.

Mihai Mazarenco, preşedintele companiei de asigurări SA Garanţie, crede că anul 2011 a fost un an greu.

“Am depus eforturi considerabile, iar rezultatele nu au fost cele aşteptate. Cauza este instabilitatea politică din ţară care sperie investitorii străini şi împiedică dezvoltarea economică, creşterea exporturilor etc. Toate aceste momente afectează, inevitabil, piaţa de asiguirări, deoarece activăm în acest mediu. În aceste condiţii, ne dorim de la anul 2012 doar stabilitate politică. În rest, cu răbdare vom soluţiona problemele ce pot apărea pe parcurs”, crede Mazarenco.

Capital MarketAnton Caba, preşedintele Asociaţiei Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, susţine că anul 2011 a fost un an bun pentru piaţa de brokeraj în asigurări, deşi mai sunt rezerve de creştere pe nişele neexplorate deocamdată, de aceea ne aşteptăm ca anul 2012 să fie mai productiv.

”Spun acest lucru deoarece se observă o încredere mai mare din partea clienţilor în instituţia de brokeraj în asigurări, iar acest lucru este binevenit pentru piaţă, per ansamblu. În pofida faptului că au fost unele tentative de micşorare nejustificată a comisionului pentru brokeri de către anumite companii de asigurări şi s-au făcut încercări de a scoate companiile de brokeraj de pe unele segmente de asigurări, consider această perioadă ca fiind una de test pentru brokerii de asigurare. Cine o să facă faţă, o să se regăsească şi pe viitor pe această piaţă extrem de dură, unde, din păcate, brokerii (după părerea mai multor asigurători) sunt concurenţii principali ai companiilor de asigurări”, a opinat Caba.

Anton Caba a mai menţionat faptul că în anul 2011 au apărut şi operatori noi pe piaţă, care speră să aibă succes în activitatea ulterioară.

“Este regretabil că în anul care a trecut, ca şi în alte perioade, brokerii au intermediat mai mult pe segmentul obligatoriu şi au pus mai puţin accentul pe lucrul cu produsele de asigurări facultative, dar pot să afirm cu certitudine că deseori brokerul are capacităţi logistice şi surse fianaciare, are dorinţă de a-şi face bine meseria, însă este pus în situaţia de a-şi împărţi comisionul cu persoane juridice sau fizice care pot să-l favorizeze în relaţia cu o companie de leasing, cu o bancă comercială etc. Ca rezultat, mulţi dintre brokeri refuză aşa “parteneriate”.

ABAR salută în 2012 aderarea noilor membri la această structură şi vine cu un îndemn pentru brokerii noi veniţi pe piaţă de a adera la Asociaţia noastră profesională, pentru ca împreună să participăm la crearea regulilor de joc în raport cu intermediarii”, a declarat Caba.

Victor Ţapu, directorul companiei de brokeraj Eurolife Moldova, este de părere că anul 2011 a fost un an puţin mai bun decât 2010 dacă analizăm rezultatele financiare obţinute de companiile de brocheraj în asigurări de viaţă. “Aceste rezultate nu ne satisfac. Au fost depuse eforturi mult mai mari comparativ cu alte perioade, dar rezultatele sunt mai modeste.

Sperăm ca în anul care vine companiile de brokeraj în domeniul asigurărilor să se menţină la acelaşi nivel ca în 2011. Spun acest lucru în contextul crizei care se aprofundează, concetăţenii noştri gândindu-se cum să-şi satisfacă necesităţile cotidiene, dar nu la asigurări de viaţă. În anul 2012 le doresc tuturor operatorilor în domeniul asigurărilor optimism şi bună dispoziţie, deoarece fără acestea nu reuşeşti să realizezi nimic în asigurări”, a punctat Victor Ţapu.

Capital MarketIon Lăcătuş, director general al companiei de asigurări EUROASIG GRUP:

“Anul 2011 a fost un an agitat, de luptă pentru portofoliile existente şi pentru menţinerea liniilor de business deţinute anterior.

A fost un an în corespundere cu caracteristicile economice şi politice din ţară. În 9 luni ale acestui an, compania Euroasig Grup a înregistrat o creştere de 24 la sută a primelor brute subscrise. Este un rezultat bun, dacă e să comparăm cu creşterea de 9% a primelor brute subscrise per ansamblu pe piaţa de asigurări în aceeaşi perioadă.

Anul 2012 va fi asemănător cu cel care ne părăseşte, fără schimbări spectaculoase. Asta deoarece pieţele imobiliară, de leasing, ipotecară nu şi-au revenit şi, respectiv, nu poate creşte mult nici piaţa asigurărilor.

Poate că vor avea loc unele modificări, achiziţii, fuziuni, transfer de portofolii, însă în plan major aceasta nu va schimba situaţia de pe piaţa de asigurări. Va fi, de asemenea, un an de inerţie. În anul 2012 le doresc colegilor şi partenerilor mai multă stabilitate şi responsabilitate”.

Capital MarketVeaceslav Gamurari, managing partner B.A.R. Coverins, crede că anul 2011 a fost unul destul de bun per ansamblu, piaţa fiind în creştere la capitolul prime brute subscrise. Se pare că piaţa va înregistra cifra de 1 mld. de lei prime brute subscrise. Grupul celor cinci lideri nu-şi schimbă componenţa, tot aceste societăţi de asigurare fiind pilonii pieţei locale. Continuă, dar fără dramatism, procesul de retragere a unor societăţi de asigurare, care n-au rezistat ritmului impus de reglemetările legislaţiei de profil şi concurenţei dure. “Personal însă, n-am aşteptat ca printre ele să fie şi ARTAS, una din cele mai vechi companii locale. Scăderea indicatorului profitabilitate nu trebuie să sperie, acest fapt se datorează, în mare parte, modificărilor metodelor de calcul ale rezervelor tehnice. Majoritatea companiilor au luptat pentru a-şi majora cota de piaţă, acest lucru, evident, se face prin subscrieri cu orice preţ şi mod al primelor. Majorarea subscrierilor, în esenţă, nu e dificil de a fi realizată. E mai greu să măreşti subscrierile, fără a uita despre solvabilitate, rezerve, rentabilitatea operaţiunilor de asigurare. Pieţei i-a lipsit organizare sub aspectul autoreglementării. Din păcate, n-a existat un dialog între asociaţiile de profil – UAM şi ABAR, între BNAA şi ABAR”, a spus Gamurari.

Potrivit lui, profilul pieţei nu s-a schimbat în 2011: predomină asigurările auto, o pondere mare o au asigurările obligatorii. Din păcate, nici în acest an n-am asistat la implementarea programului unic pentru AORCA, ceea ce nu permite combaterea rabaturilor nejustificate şi utilizarea de către operatori a unui instrument foarte important, cum este sistemul bonus-malus.

“Cât priveşte compania noastră de brokeraj, am depăşit prognoza stabilită, atât la capitolul prime intermediate, cât şi la capitolul venituri, astfel situându-ne în top-10 al societăţilor de brokeraj în asigurări din R. Moldova. Finisăm anul cu câteva proiecte importante în materie de riscuri, consistente financiar”, a afirmat Gamurari.

În anul 2012 se pare că majoritatea companiilor care încă nu dispun de 15 mil. lei capital statutar, vor putea corespunde cerinţelor legislaţiei la acest capitol. Nu exclud însă, că o să mai asistăm la plecarea a 2-3 companii. Porbabil, doar după ce societăţile de asigurări locale se vor reorganiza în societăţi pe acţiuni, se va cunoaşte preţul real al acestora.
Asigurătorii vor face în continuare lobby pentru implementarea noilor canale de vânzare, şubrede în opinia mea, în loc să facă lobby pentru implementarea unor noi tipuri obligatorii de asigurare şi punând accent pe colaborarea cu brokerii de asigurare.

Sper ca intrarea în vigoare a modificărilor la Legea cu privire la asigurări va contribui la creşterea calităţii serviciilor de asigurare şi la îmbunătăţirea imaginii industriei noastre. Perspectivele asigurărilor de viaţă sunt incerte în continuare, dacă e să le comparăm cu alte tipuri de asigurare.

Doresc să văd în anul care vine mai mult respect între operatori şi mai puţine practici neloiale.

Le doresc asigurătorilor şi brokerilor, tuturor specialiştilor implicaţi în activitatea de asigurare, un an plin de realizări!

Capital MarketVeaceslav Cernica, Director al societăţii B.A.R. ERVAX GRUP SRL a declarat că ar descrie anul 2011 prin câteva idei-cheie:

–     promovarea brokerilor din contul asigurătorilor. Comisioanele consistente au permis acordarea de reduceri atrăgătoare clienţilor;
–     punct de inflexiune între etapa brokerajului primitiv liberalizat şi etapa brokerajului hiper-regulat. Anul 2011 a fost anul în care activitatea brokerilor de asigurare a constituit obiectul controalelor planificate din partea organului de supraveghere;
–     creştere simbolică în cifre absolute (9% creştere a subscierilor din asigurări în perioada de 9 luni ale anului curent faţă de perioada similară din anul trecut) şi creştere zero corectată la inflaţie a sectorului de asiugurări;
–     concentrarea accentuată a business-ului asigurărilor în mâinile primilor 10 asigurători;
–     lipsa unor investiţii străine noi în sectorul asigurărilor;
–     stabilizarea numărului de brokeri pe piaţă şi înregistrarea primelor ieşiri de pe acest sector;
–     creşterea ponderii primelor de asigurare intermediate de brokerii de asigurare în totalul primelor de asigurare subscrise de asigurători, atingându-se nivelul de 25%.

În opinia sa, anul 2012 se arată a fi un an deloc uşor atât pentru brokeri, cât şi pentru societăţile de asigurare, datorită noilor reglementări promovate activ de către organul de supraveghere a pieţei financiare nebancare. În acest context voi enumera doar câteva cuvinte-cheie: cerinţe de solvabilitate, actuar, incertitudine cu privire la asistenţa brokerilor, schimbări în codul administrativ şi penal privind încălcările din domeniul financiar nebancar.

“Unii asigurători au pornit ostentativ o politică de reduceri spectaculoase de preţuri la cumpărări din oficiu fără intermediari, lovind în primul rând agenţii proprii de asigurare şi, prin ricoşeu, afectându-i şi pe brokeri şi bineînţeles încălcând actele normative în vigoare (păcat pe care-l atribuiau exclusiv brokerilor). Într-un final se va ajunge la erodarea profitului brokerilor şi asigurătorilor deopotrivă”, consideră Cernica.

Veaceslav Cernica a mai subliniat: „Cred că în anul 2012 mulţi dintre participanţii profesionişti ai pieţei vor fi puşi în faţa dilemei de a rămâne sau nu asigurător sau broker în continuare, iar factorii determinanţi vor fi profitabilitatea redusă, diferenţierea concurenţială bazată exclusiv pe reducere de preţ, înăsprirea cadrului legislativ şi sancţiunile pentru încălcarea normelor legale.

În final, doresc să remarc că am o viziune optimistă asupra evoluţiei pieţei şi le doresc tuturor participanţilor pieţei asigurărilor un an în care business-ul să încânte atât acţionarii şi angajaţii asigurătorilor, cât şi clienţii acestora”.

La Mulţi Ani!!!
Numarul ziarului: 
Nr.51 (420) din 28 decembrie 2011