După numeroase cereri ale furnizorilor, o ezitare a autorităţii de reglementare şi discuţii controversate, tarifele la energia electrică şi gaze naturale au fost, în sfârşit, majorate.
Într-o noapte de foc, de vineri spre sâmbătă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat tarifele la energia electrică furnizată de Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie cu 36 la sută, RED Nord şi RED Nord-Vest – cu circa 30 la sută, iar tarifele la gazele naturale pentru consumatori cu 15,4 la sută. Noile tarife vor intra în vigoare după publicarea deciziei ANRE în Monitorul Oficial.
Decizia ANRE a fost, în fine, pe muchie de cuţit, pe de o parte fiind situaţia consumatorilor, care trec prin momente dificile, şi pe de alta, cererea furnizorilor puşi în situaţie de criză, chiar a insolvabilităţii, ca urmare a deprecierii monedei naţionale.
Consiliul de administraţie al ANRE a aprobat o majorare cu 15,4 la sută a tarifului mediu la gazul natural pentru consumatorii finali. Aceştia vor plăti 6 538 lei (fără TVA) pentru o mie de metri cubi.
La furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, astfel că în fine preţul se va ridica la 7070 de lei pentru o mie de metri cubi. Ultima scumpire a gazului pentru consumatorii finali a avut loc în septembrie 2011, când tariful mediu a fost majorat cu 23,2 la sută, până la 5 664 de lei pentru o mie de metri cubi.
Populaţia din zona deservită de Compania Gaz Natural Fenosa, cea mai mare din Republica Moldova, cu peste 700 mii de clienţi, va plăti un tarif de 2,15 lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,58 de lei cât achită în prezent.
ANRE a stabilit pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie un tarif de 1,95 de lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,40 de lei, cât plătesc în prezent.
Populaţia din nordul Moldovei deservită de întreprinderea de stat RED Nord va plăti un tarif de 2,23 de lei pentru un kilowatt/oră, faţă de actualul de 1,71 lei. Consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie vor achita 2,02 lei pentru un kilowatt/oră, cu 0,45 lei mai mult.
Noile tarife pentru RED Nord-Vest sunt de 2,33 lei pentru un kilowatt/oră, ce va fi suportat de populaţie şi 2,07 lei pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie. Tarifele în vigoare sunt de 1,73 şi 1,57 lei.
Gaz Union Fenosa Furnizare Energie a solicitat o dublare a tarifului, RED NORD şi RED Nord-Vest o creştere cu 85 la sută, iar MoldovaGaz cu 51,7 la sută.
“Conform calculelor noastre estimative actualizate, tariful trebuie să constituie 8 597 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 51,7 la sută faţă de cel în vigoare”, a menţionat şeful Secţiei politică tarifară MoldovaGaz, Ilie Tutunari.
Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie a solicitat autorităţii de reglementare o majorare a tarifelor, până la 3,47 lei pentru un kilowatt/oră pentru consumatorii casnici (de la 1,58 lei – n.r.) şi 2,25 lei pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie. „Dacă nu s-ar fi produs deprecierea leului, astăzi am fi vorbit de reducerea tarifului cu 6,3 la sută”, a spus Silvia Radu, directorul Gaz Natural Fenosa.
Solicitările sunt cu mult mai mari decât cele de care se vorbea acum o lună sau chiar câteva zile. În culisele şedinţei publice se glumea sarcastic că, probabil, se procedează ca în vremurile de odinioară, „cere mai mult pentru a obţine ceea ce îţi doreşti”.
Reacţia şefilor celor patru societăţi au trădat dezamăgirea, de la totală la una mai puţin exteriorizată.
Preşedintele MoldovaGaz, Alexandru Gusev, care şi în trecut a avut motive să conteste noile tarife, se părea că s-a consolat cu decizia autorităţii de reglementare.
La fel de calmi s-au părut a fi în noaptea de pomină, când au fost stabilite tarifele, şi şefii întreprinderilor de stat din nordul ţării. „Înţelegem că situaţia social-economică este dificilă, dar peste 70 la sută din utilaje au un înalt grad de uzură, de aceea am cerut o creştere mai mare a tarifelor”, a declarat vădit dezamăgit, dar consolat Mihai Şeremet, directorul general al RED Nord-Vest.
Reprezentanţii Gaz Natural Union Fenosa s-au revoltat în şedinţă şi au declarat că vor contesta în instanţă decizia ANRE.
„Vom contesta această decizie. Union Fenosa va anunţa despre acest caz Comunitatea energetică europeană, Comisia Europeană, FMI, BERD şi Banca Mondială. Vom porni un proces internaţional”, a declarat Rafael Huarte, director strategii şi dezvoltare al companiei Gaz Natural Fenosa.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a recunoscut că majorările se datorează „în exclusivitate deprecierii leului”. Depreciere care a dus la devieri financiare pe sistem de 3-4 miliarde de lei. Doar devierile financiare a celui mai mare furnizor de energie electrică, Gaz Natural Fenosa, formate ca urmare a deprecierii leului în raport cu alte valute, se ridică la 1 miliard 280 milioane de lei.
Furnizorii au insistat ca aceste pierderi să fie incluse în tarif treptat, pentru a nu pune presiunea pe consumatorii finali.
Pe de o parte, ANRE a recunoscut că există pierderi de miliarde. S-a convenit că devierile financiare care au fost create începând cu anul trecut să fie amânate pentru o perioadă ulterioară, declara directorul ANRE, Sergiu Ciobanu. Pe de altă parte, tot el a spus că urmează să se discute asupra devierilor financiare de miliarde care nu au fost incluse în tarif, astfel ca toţi consumatorii să aibă certitudinea că ele sunt corecte şi doar după aceea se va reveni la discuţii „dacă urmează ele să fie incluse în tarife sau nu”.
Discuţiile în cadrul şedinţei publice au fost contradictorii. Economistul Sergiu Tofilat a susţinut că majorarea tarifelor la resursele energetice nu sunt justificate şi a prezentat argumente în cea ce priveşte Compania Gas Natural Fenosa.
Tofilat a cerut chiar ca şedinţa publică, organizată de ANRE, să fie amânată, iar deciziile şi argumentele de majorare să fie publicate, ca ulterior să se revină la discuţii.
Pe de altă parte, Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie, a menţionat că furnizorii „se află în incapacitate de plată, au acumulat mari datorii în urma deprecierii leului, de aceea tarifele urmează a fi mărite pentru a nu agrava situaţia”. „Lucrul acesta trebuia făcut acum doi ani”, a spus Mogoreanu.
„Dacă continua astfel, fără a ajusta tarifele la cost, în următoarele trei luni, cel mult, mai generam 3-4 miliarde de lei devieri financiare şi probabil ajungeam la deconectarea energiei electrice”, a spus Sergiu Ciobanu. El a adăugat că prin decizia pe care a luat-o autoritatea de reglementare care a ajustat costurile operatorilor la cursul valutar, cel puţin de achiziţie a energiei electrice, procesul de acumulare a pierderilor a fost stopat. Includerea acestor pierderi în tarif ar fi exercitat o mare presiune asupra populaţiei.
Ceea ce este cert e că în mai 2012, când au fost stabilite tarifele la energia electrică a fost luat în calcul un curs de 11,83 lei pentru un dolar, iar în primul trimestru 2013 energia a fost procurată la un preţ de 18,13 lei. Diferenţa e de 53 la sută.
Şedinţa publică a durat, cu întreruperi, aproximativ 14 ore. Evident că o problemă care atinge interesele întregii populaţii trebuie să fie discutată public. Deseori însă discuţiile alunecau în dezbateri politice, chiar populiste, care diminuau din analiza profesionistă a necesităţii majorării tarifului.
Vlad Bercu