Cultivarea plantaţiilor de nuci este o afacere viabilă atât pe plan local, cât şi pe piaţa externă, fapt confirmat de producătorii de nuci, dar şi de experţi. Printre principalele avantaje ale unui astfel de business se numără: volumul redus de investiţii necesare pentru plantarea şi întreţinerea livezii, lipsa unor îngrijiri speciale a copacilor de nuci şi cererea în creştere la miezul de nucă. Un atu important îl reprezintă şi faptul că statul acordă subvenţii la înfiinţarea plantaţiilor nucifere. Iar cu multă muncă şi răbdare, este ştiut, că orice afacere are sorţi de izbândă.
Un pasionat înrăit de cultura nucului este şi Oleg Tîrsînă, director al Pepinierei Voineşti din r. Hânceşti, care, deţine o afacere de creştere a materialului săditor şi a lansat un site dedicat culturilor nucifere – http://nucialtoiti.md, prin intermediul căruia îşi împărtăşeşte experienţa şi oferă sfaturi cu privire la plantarea şi îngrijirea livezilor de nuci. Recomandările lui Oleg Tîrsînă sunt utile atât celor care dispun de plantaţii nucifere, cât şi celor care abia se gândesc să înfiinţeze o livadă de nuc. Numărul mare de solicitări din partea nucicultorilor existenţi, cât şi a celor în devenire, l-a determinat pe directorul Pepinierei Voineşti să organizeze periodic şi un şir de seminare pentru cei interesaţi de creşterea livezilor de nuci.
Afacerile cu nucul sunt foarte profitabile şi necesită cele mai reduse investiţii pentru plantare şi întreţinere, afirmă Oleg Tîrsînă. „Există un singur inconvenient: aşteptarea este ceva mai lungă decât la alte culturi, dar este justificată din plin. Livada de nuci ştie să remunereze din abundenţă proprietarul său având în vedere cererea foarte mare care există pentru miezul de nucă. În R. Moldova există un ataşament deosebit pentru această cultură, iar cumpărătorii străini ştiind acest lucru vin la noi pentru a cumpăra miez de calitate în creşterea căruia oamenii pun şi mult suflet”, este de părere directorul Pepinierei Voineşti.
Oleg Tîrsînă afirmă că motorul oricărei afaceri de succes trebuie să fie pasiunea şi dedicarea pentru activitatea desfăşurată. „Tatăl meu este fondatorul Pepinierei Voineşti, iar dedicarea sa pentru această activitate mi s-a transmis şi mie. Pentru noi, producerea nucilor altoiţi este o activitate care datează de la începutul anilor 90. În 1989 au fost înfiinţate primele noastre plantaţii de ramuri-altoi, care au şi constituit nucleul în jurul căruia a fost demarată şi dezvoltată ulterior producerea de nuci altoiţi”, povesteşte Oleg.
Potrivit lui, producerea nucilor altoiţi este o activitate foarte dificilă, iar munca în pepinieră necesită mult timp şi efort fizic. „Deşi o facem cu foarte multă dedicare şi cu o pasiune sinceră, cum am mai spus, uneori aceasta te pune la încercări destul de grele. Dar experienţa pe care o avem ne ajută să anticipăm multe dificultăţi. Partea tehnologică a activităţii o împart cu tatăl meu, mama ocupându-se de gestiunea contabilă, în timp ce soţia mea se implică în activităţi de marketing şi logistică. Fiecare îşi înţelege şi îşi asumă rolul său în buna funcţionare a treburilor pepinierei”, afirmă Oleg Tîrsînă.
Acesta susţine că a decis să creeze pagina web http://nucialtoiti.md din mai multe considerente, majoritatea fiind practice. „În primul rând, este vorba despre un portal de informaţii. Oamenii care sunt interesaţi de cultura nucului sunt avizi de informaţii pe care le caută şi le absorb de acolo unde le găsesc. Cu regret, internetul abundă în informaţii neverificate şi deseori eronate, iar oamenii care le citesc nu pot deosebi ce este adevărat şi ce nu”, spune directorul Pepinierei Voineşti.
„Am dorit să venim cu un punct de reper veridic, cu date obţinute în teren, informaţii despre soiuri, scheme de plantare, aspecte economice ale livezii de nuc şi alte lucruri utile pentru a ajuta oamenii să ia decizii corecte când vine vorba despre plantarea unei astfel de livezi. Acest lucru ne ajută şi în optimizarea dialogului cu clienţii noştri cărora, din lipsă de timp, uneori nu reuşim să le răspundem la întrebările adresate. Pe pagina noastră am plasat informaţii utile pe care trebuie să le cunoască oricine doreşte să înfiinţeze o plantaţie de nuci”, consideră Oleg Tîrsînă.
Administratorul Pepinierei Voineşti a precizat că recent a publicat şi un manual care descrie foarte amplu soiurile pe care le multiplică. „Punem la dispoziţie gratuit acest material informativ tuturor clienţilor noştri şi contra-plată celorlalte persoane interesate. Serviciile de bază pe care le oferim se referă la consultanţa profesională în ceea ce ţine de înfiinţarea şi întreţinerea livezii, dar am avut şi participări la diferite evenimente legate de cultura nucului, inclusiv în afara ţării”, a menţionat el.
“Soiurile pe care le multiplicăm reprezintă unul dintre pilonii Pepinierei Voineşti. Spun asta pentru că am înţeles cu mult timp în urmă că soiul este factorul principal în succesul ori insuccesul unei plantaţii de nuci, ca şi în oricare altă plantaţie pomicolă, de altfel. În rezultatul unor observări pe care le-am condus mai mulţi ani consecutivi în diferite livezi existente, am acumulat o foarte bună cunoaştere a soiurilor de nuc, fapt ce ne-a ajutat să reţinem în producere doar acele soiuri care şi-au confirmat potenţialul biologic. Este vorba de soiurile: Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene, Călăraşi, Cazacu, Chişinău, Costiujeni, Ovata. Fiecare din aceste soiuri are un specific al său şi se adaptează la diferite proiecte de livadă, în funcţie de alte criterii”, a afirmat Oleg Tîrsînă.
“Este greu de spus care soiuri de nuci sunt cele mai solicitate, dar la acest moment la mare căutare sunt soiuri ca Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene. Preţul de vânzare a pomilor noştri de nuci începe de la 6 euro”, a precizat el.
“Cât despre soiurile străine, le-am studiat şi pe acestea în condiţiile Moldovei şi trebuie să vă spun că rezultatele sunt foarte contradictorii: unele livezi sunt reuşite, iar altele nu (pomii au îngheţat, se dezvoltă slab etc.) ceea ce ne face să credem că sunt necesare cercetări suplimentare”, a adăugat Oleg Tîrsînă.
Întrebat dacă a beneficiat de suportul oferit de stat menit să încurajeze dezvoltarea ramurii nucifere prin acordarea de subvenţii la înfiinţarea plantaţiilor de acest fel, administratorul Pepinierei Voineşti a spus că, în calitate de producător de material săditor, nu a beneficiat decât indirect de această susţinere financiară. „Subvenţiile acordate pentru înfiinţarea livezilor de nuc au determinat creşterea cererii pentru nucii altoiţi pe care îi cultivăm noi”, a afirmat el, subliniind, totodată, că din experienţa majorităţii clienţilor săi „de regulă, toată lumea primeşte suma promisă de stat, deşi, uneori aşteptarea poate fi suficient de lungă”. În acelaşi timp, Oleg Tîrsînă a menţionat că este important „ca cei care pregătesc dosarul de subvenţionare să se informeze în prealabil despre cum se face acest lucru corect”.
Cumpărătorii de bază ai pomilor de nuci altoiţi şi crescuţi în pepiniera Voineşti sunt cultivatorii autohtoni, susţine directorul Pepinierei Voineşti. „Noi suntem orientaţi în primul rând pe piaţa internă şi producem nuci calitativi pentru producătorii noştri, dar o parte din material îl exportăm în România, Franţa şi Ucraina”, a afirmat el.
Potrivit acestuia, profilul celor care plantează nuci este foarte variat, printre aceştia fiind: tineri, oameni în vârstă, studenţi, medici, profesori, jurişti etc. „Încercăm să ne asigurăm că cei care plantează pomii noştri sunt siguri că sunt bine informaţi despre toate aspectele pe care le implică înfiinţarea unei livezi. Dacă este cazul, încercăm să le oferim clienţilor noştri tot suportul informaţional pentru a realiza un proiect reuşit. Acesta este un aspect de bază. Vreau să vă spun că suntem receptivi şi avem o deosebită plăcere să lucrăm cu oameni care pun suflet în livada pe care doresc s-o înfiinţeze”, a menţionat administratorul Pepinierei Voineşti.
Fiind întrebat ce investiţii sunt necesare pentru plantarea unei livezi de nuci şi care e perioada de recuperare a mijloacelor investite, Oleg Tîrsînă a spus că pentru înfiinţarea unui hectar de livadă sunt necesare de la 1200 la 1400 de euro, iar întreţinerea anuală costă între 200 şi 300 de euro. Aceste cheltuieli încep a fi recuperate deja din al şaselea an la cele mai productive soiuri, când poate fi obţinută mai mult de o tonă de nuci în coajă la hectar.
Directorul Pepinierei Voineşti este de părere că în perioada următoare vom asista la intrarea pe rod a plantaţiilor înfiinţate în ultimii ani, ceea ce va spori cantitatea de miez calitativ produsă la noi în ţară. Or, trebuie să avem în vedere că o bună parte din nucile exportate în prezent sunt cele provenite din plantaţiile întâmplătoare, din nucii din curţile oamenilor şi din fâşiile de aliniament de-a lungul drumurilor care toate sunt de calitate inferioară. Astfel, vom avea o creştere a cantităţii şi calităţii nucilor în coajă şi a miezului produs la noi. Aceasta ar trebui să atragă mai mulţi cumpărători externi şi să producă şi un impact pozitiv asupra preţului de vânzare, consideră Oleg Tîrsînă.
Potrivit lui, din alte culturi nucifere, precum alunul, migdalul, fisticul, castanul comestibil ş.a., nucul va rămâne cultura prioritară. Aceasta din cauza că spre deosebire de nuc, migdalul îngheaţă de multe ori în primăvară, iar alunul prezintă unele dificultăţi tehnologice suplimentare în livadă, având nevoie de irigare, mai ales în zona de centru şi sud.
Aceeaşi sursă afirmă că în ultimul timp în R. Moldova au apărut tot felul de producători obscuri care propun material săditor de nuc. „Am avut ocazia să văd câteva loturi de pomi propuse de aceştia şi am constatat că altoirea lor era doar imitată pentru a înşela cumpărătorii. Sfatul care rezultă de aici este că cei care intenţionează să planteze o livadă de nuci trebuie să verifice foarte atent veridicitatea şi autenticitatea materialului care li se propune şi să apeleze doar la pepiniere autorizate şi cu reputaţie bună şi nu mă refer doar la pepiniera noastră”, susţine Oleg Tîrsînă.
Nu mai puţin important este pregătirea foarte bună pe care trebuie s-o aibă cei care intenţionează să planteze o livadă de nuci. Aspecte de bază cum sunt: alegerea soiului, alegerea terenului, alegerea schemei de plantare, lucrările de întreţinere, fertilizările, tratamentele fitosanitare, formarea coroanei ş.a., trebuie să fie studiate minuţios şi verificate cu specialişti în domeniu, este de părere administratorul Pepinierei Voineşti.
Lilia Alcază