O iscălitură în carnetul de note

Un eveniment aparent extrem de obişnuit: Uniunea Europeană şi BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), pe de o parte, şi Moldova Agroindbank şi Victoriabank, de cealaltă parte, au semnat un acord de împrumut. Ceva obişnuit, pentru că de-a lungul timpului, au fost semnate mai multe acorduri de acest fel, multe dintre care s-au materializat în proiecte exprimate ulterior în noi produceri, în energie consumată cu maximum de eficienţă, în produse agricole de calitate. În acea schimbare fără de care nu ar fi existat nişte locuri de muncă, un anumit volum de exporturi, un anumit gen de abordare şi, de ce nu, un mod de gândire care ne apropie tot mai mult de performanţă.

Împrumuturile în valoare de 5 milioane de euro fiecare sunt oferite prin intermediul liniei de creditare EU4Business-BERD şi sunt însoţite de finanţare nerambursabilă din partea UE, care face parte din iniţiativa EU4Business. În total – zece milioane de euro. În mod tradiţional, BERD operează cu sume mult peste cele acordate în cadrul recentului eveniment, dar tot cinci milioane de euro au fost oferite şi BCR Chişinău în decembrie 2018. Elementul comun al celor trei acorduri este beneficiarul asistenţei – Întreprinderile mici şi mijlocii. La sfârsitul anului trecut, şeful birou­lui BERD din Chişinău, Angela Saks, a subliniat faptul că companiile moldoveneşti se confruntă cu o concurenţă puternică, atât pe piaţa UE, cât şi pe piaţa internă, unde trebuie să concureze cu companii străine. Îmbunătăţirea standardelor şi a calităţii produselor şi serviciilor le va ajuta să devină mai competitive.

În aceiaşi termeni s-a vorbit şi de data aceasta, specificându-se că fondurile sunt disponibile pentru investiţii ce au scopul de a îmbunătăţi calitatea şi procesele de producere ale întreprinderilor din Moldova şi pentru a consolida poziţia acestora pe piaţa UE. Exportatorii pot lua împrumuturi pentru a face investiţii în vederea atingerii standardelor UE în domeniile protecţiei mediului, sănătăţii şi siguranţei, calităţii şi inofensivităţii produselor.

În general, BERD este instituţia cu cea mai mare prezenţă în Moldova în format de suport acordat pe diferite dimensiuni ale economiei naţionale. Calitatea de investitor instituţional în Moldova se exprimă printr-o investiţie totală de peste 1,3 miliarde de euro, orientate spre finanţarea a peste 125 de proiecte în domeniile agriculturii, energiei, infrastructurii, sectorului financiar şi producţiei. Activităţile BERD în sectorul bancar din Moldova vizează creşterea transparenţei şi a guvernanţei corporative pentru a facilita accesul IMM-urilor la credite, inclusiv prin creşterea numărului de bănci care pot beneficia de produse de împrumut şi de sprijin.

Cifra generală confirmă acordarea de către BERD a unui şir de alte credite, inclusiv către MAIB, Victoriabank şi BCR Chişinău. Într-o listă mai veche figura şi Moldindconbank. Acordul semnat săptămâna trecută a fost precedat de o perioadă de aproximativ cinci ani în care s-a cerut punerea la punct a mai multor detalii. Sau poate chiar mai mult decât detalii. Schimbările care s-au produs nu ţin doar de anumite structuri ale acţionariatului. Dar îmbunătăţirea guvernanţei corporative trebuie calificată drept un factor cu semnificaţie extrem de importantă. În octombrie 2018, BERD şi două fonduri de capital private, Horizon şi Invalda, au achiziţionat un pachet majoritar de acţiuni la MAIB. La începutul anului trecut, Banca Transilvania a preluat controlul la Victoriabank, unde BERD este un acţionar minoritar.

Aproape toţi vorbitorii au făcut referinţă la guvernanţa corporativă reală. Dar, cu siguranţă, toţi au constatat transparenţa care acum aduce mai multă lumină într-un sector în care de multe ori se lucrează cu obloanele trase. La finele anului 2015, potrivit studiului “Transition report 2015–2016 Rebalancing finance”, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sugera autorităţilor din Republica Moldova să depună eforturi pentru a restabili în termeni optimi transparenţa şi disciplina în sectorul bancar. Oficialii europeni calificau recomandarea drept o prioritate cheie pentru ţara noastră în 2016. Guvernarea de la Chişinău şi-a asumat un asemenea angajament. La una dintre sedinţele din iunie 2018, Cabinetul de miniştri a aprobat modificări şi completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenţei acţionariatului din sectorul bancar. Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dată fiind importanţa foarte mare pentru sistemul bancar din Republica Moldova. Documentul fuseseră consultat cu agenţiile şi ministerele conexe şi cu experţii internaţionali, inclusiv ai FMI. Premierul Pavel Filip a menţionat atunci că „Este o asumare a noastră, astfel încât să reuşim până la bordul FMI, aşa cum ne-am propus, să avem aceste amendamente aprobate. Cu atât mai mult că trebuie dus până la capăt tot ce s-a început în sistemul bancar, astfel încât să ştim că nu vom mai avea probleme în acest domeniu niciodată, nici cu transparenţa acţionariatului, dar nici cu evaziuni sau fraude”.

Amintim despre toate acestea pentru a justifica şi pentru a certifica o concluzie mai puţin auzită prin buletinele de ştiri. Da, este evident că cele zece milioane de lei acordate de BERD celor două bănci vor produce schimbări în mediul de afaceri, vor încuraja alte investiţii de milioane de euro şi vor reporni mecanismele de suport ale Uniunii Europene, inclusiv prin componenta de grant pe care ne-o dorim de cele mai multe ori. Este evident. Dar tot atât de limpede e că semnătura BERD sub cele două acorduri sunt “iscălitura” dirigintelui în agenda elevului, dovadă că acesta şi-a făcut temele.

Bine. Nu elev. Partener, că ne place mai mult.

Constantin OLTEANU

Numarul ziarului: 
Nr.16 (790) din 24 aprilie 2019