Ziarul Capital Market a informat cititorii săi despre Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova prin care a fost aprobată noua componenţă a Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). În acest context am discutat cu preşedintele CNPF, Mihail Cibotaru şi domnia sa a relatat pentru Capital Market despre noii membri ai Consiliului de administrare, precum şi despre schimbările în structura CNPF:
“Cititorii publicaţiei dumneavoastră cunosc că prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova a fost aprobată noua componenţă a Consiliului de administraţie al CNPF: doi vicepreşedinţi – Artur Gherman şi Victor Captari, doi membri – Aurica Doina şi Iurie Filip şi eu în calitate de preşedinte.
Actualul vicepreşedinte al Consiliului de administraţie, Artur Gherman a deţinut funcţia de consilier al prim-ministrului, prim-viceministru al Relaţiilor Economice Externe al Republicii Moldova. Din 1998 pâna în 2001, dl Gherman a exercitat funcţia de Preşedinte al Comisiei de Stat pentru Piaţa Hârtiilor de Valoare a Moldovei, apoi a fost ales de Parlament vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Pe lânga funcţiile de stat, dl Gherman a activat şi în sectorul privat, în diferite companii internaţionale din Elveţia, Rusia, Austria, care au dezvoltat afaceri în Moldova.
Vicepreşedintele Consiliului de administraţie, Victor Captari a găsit aplicare cunoştinţelor din jurisprudenţă atât în cadrul activităţii desfăşurate în organele de drept, cât şi în calitatea sa de lector universitar, fiind şi doctor în filosofie. Ulterior, a exercitat funcţiile de consilier al preşedintelui Consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova, director al reprezentanţei Băncii de Economii în Germania, preşedinte al Băncii Comerciale “Bucuria Bank”, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pe probleme politice.
Membrul Consiliului de administraţie, Aurica Doina, a activat în cadrul Departamentului Control Financiar şi Revizie pe lângă Ministerul Finanţelor şi al Curţii de Conturi, iar în anul 2007 a fost desemnată în calitate de vicepreşedinte al primei componenţe a noii instituţii create, Megaregulatorul. Dna Aurica Doina a contribuit considerabil la stabilirea bazelor de funcţionare a noului organ, la determinarea obiectivelor strategice de dezvoltare a pieţei financiare nebancare şi iniţierea reformelor regulatorii în domeniu.
Membrul Consiliului de administraţie, Iurie Filip având studiile de matematică şi cibernetică, doctoratul în economie a ocupat diferite funcţii în diverse domenii: inginer-programator, cercetător ştiinţific, şef al Serviciului de Informatică al Parlamentului RM, director general al SA “Triada”, şef al secţiei investiţii al BC “Comerţbank” şi manager-şef al Companiei de administrare a investiţiilor “Manager Capital Grup”.
După cum vedeţi, toţi membrii Consiliului de administraţie au o experienţă bogată în domeniul economiei, fiind personalităţi notorii în rândul participanţilor pieţei financiare nebancare.
Deoarece autoritatea CNPF se extinde asupra pieţei asigurărilor, pieţei valorilor mobiliare şi a sectorului de microfinanţare, repartizarea atrubuţiilor de bază funcţionale ale vicepreşedinţilor şi membrilor Consiliului de administraţie a avut loc în următorul mod: Artur Gherman va patrona activitatea în domeniul dezvoltării strategice şi al asigurărilor, Victor Captari – asistenţa juridică şi administrativă, Aurica Doina – domeniul valorilor mobiliare şi Iurie Filip – plasamentele colective şi microfinanţarea.
Indiscutabil, cunoştinţele şi experienţa componenţei noi a Consiliului de administraţie vor oferi posibilitatea de a promova în continuare politicile de dezvoltare a pieţei financiare nebancare şi reformele în domeniu. La 3 martie 2011 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2011-2014 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acestei Strategii. În conformitate cu prerogativele Strategiei, ne-am propus să armonizăm cadrul legal naţional în domeniu la standardele şi practicile aplicate pe pieţele dezvoltate şi asigurarea tranziţiei spre o piaţă sigură şi eficientă.
În prezent promovăm proiectul Legii privind piaţa de capital, el fiind prezentat Guvernului Republicii Moldova, finalizăm elaborarea proiectului Legii cu privire la organizaţiile de microfinanţare, iar proiectele Legii cu privire la fondurile de pensii facultative şi Legii cu privire la Comisia Naţională a Pieţei Financiare au trecut deja procesul de consultare cu autorităţile şi părţile interesate.
Reglementările promovate pe piaţa valorilor mobiliare vizează o reformă complexă în domeniu, fiind transpuse normele acquis-lui comunitar şi preluate cele mai avansate practici în domeniu. Aşteptările noastre sunt orientate spre redefinirea rolului pieţei de capital în Republica Moldova şi crearea condiţiilor optime de dezvoltare. Proiectul reglementează activitatea societăţilor de investiţii, a organismelor de plasament colectiv, funcţionarea sistemelor alternative de tranzacţionare şi constituirea Fondului de compensare a investitorilor. La capitolul protecţiei investitorilor se includ exigenţe mai dure faţă de dezvăluirea informaţiei şi asigurarea transparenţei, contracararea manipulărilor şi abuzului pe piaţa de capital.
În contextul dezvoltării investitorilor instituţionali, reglementările cu privire la fondurile de pensii facultative, oferă mai multe opţiuni pentru apariţia acestor entităţi şi a deciziilor de investiţie a acestora, precum şi o protecţie mai mare a intereselor beneficiarilor acestor servicii.
Dacă e să ne referim la piaţa asigurărilor, menţionez că un proiect ce vizează modificarea a două acte legislative de bază din domeniu: Legea “Cu privire la asigurări” şi Legea “Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule” se examinează în prezent în comisiile parlamentare. Modificările date au drept obiectiv susţinerea dezvoltării şi evoluţiei pieţei interne a serviciilor de asigurare, sporirea calităţii produselor şi serviciilor de asigurare şi asigurărea unui nivel mai înalt al protecţiei consumatorilor.
Cât priveşte reformele în domeniul de activitate a organizaţiilor de microfinanţare aş sublinia, că actualmente CNPF doar monitorizează activitatea organizaţiilor din acest domeniu, iar dezvoltarea, în ultimii ani, a sectorului dat, apariţia mai multor entităţi ce practică activitatea de microfinanţare, oferirea unei game largi de servicii, inclusiv servicii ce vizează creditarea ipotecară, creează premise în vederea introducerii unor noi reglementări orientate spre asigurarea protecţiei beneficiarilor de produse de microfinanţare. Noile reglementări vor fi orientate spre aplicarea procedurilor bazate pe estimarea gradului de risc, inclusiv cerinţe de clasificare a creditelor şi formare a provizioanelor pentru pierderi, referindu-se şi la mecanismul de protecţie a beneficiarilor de produse de microfinanţare.”