Legea privind piaţa de capital oferă un spectru mai avantajos de servicii

Legea privind piaţa de capital oferă un spectru mai avantajos de servicii

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în a doua lectură Legea privind piaţa de capital. Legea are drept scop ajustarea cadrului naţional de reglementare în domeniul pieţei de capital la directivele Uniunii Europene, principiile IOSCO şi implementarea celor mai bune practici internaţionale în vederea dezvoltării infrastructurii pieţei de capital naţionale. Legea stabileşte bazele juridice de reglementare a relaţiilor în domeniul pieţei de capital, precum activitatea societăţilor de investiţii, valorile mobiliare, infrastructura pieţei de capital, dezvăluirea informaţiei şi abuzurile pe piaţă.


La finele săptămânii trecute, membrii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) au organizat o conferinţă de presă în care au explicat în detaliu avantajele noilor reglementări care, odată aplicate, vor asigura un nou model de acces şi de tranzacţionare pe piaţa de capital, diversificarea instrumentelor financiare şi crearea unui mecanism de protecţie a investitorilor.
”Aprobarea legii este doar o primă etapă a reformei complexe în domeniul valorilor mobiliare şi extinde mult spectrul serviciilor pentru brokeri şi dealeri. Rămâne intactă infrastructura pieţei, doar denumirea participanţilor profesionişti se modifică”, explică Aurica Doina, membru al Consiliului de Administraţie al CNPF.
Potrivit lui Iurie Filip, membru al Consiliului de Administraţie al CNPF, ”lucrul asupra legii a început încă în anul 2008. În prezent, legea este documentul de bază care determină politicile promovate de piaţa de capital şi presupune întâi de toate trecerea la regulile şi modelele Uniunii Europene. Această trecere ne face să sperăm că vom avea mai mulţi investitori pe piaţa noastră din moment ce regulile vor fi mai clare. Legea necesită un volum mare de lucru pentru implementarea ei şi acesta va fi obiectivul primordial al Comisiei pentru următorul an”.
În noile condiţii prevăzute de lege licenţa va fi acordată pe termen nelimitat, în comparaţie cu cinci ani, conform Legii cu privire la piaţa valorilor mobiliare.
”Trebuie să facem piaţa atractivă pentru noi participanţi. Păstrăm infrastructura pieţei şi ne propunem ca nivelul de dezvoltare să devină mai calitativ şi serviciile prestate să fie mai simple pentru populaţie. Ştim că privatizarea contra bunuri patrimoniale a dezamăgit societatea noastră”, precizează Nina Dosca, director al Direcţiei generale supraveghere valori mobiliare a CNPF.
În continuare dna Aurica Doina a menţionat că, în ceea ce priveşte majorarea capitalului propriu, atât pentru brokerii bancari, cât şi pentru cei nebancari, mărimea maximă a capitalului propriu pentru licenţă de categoria A este de 50 mii de euro; licenţa de categoria B – 125 mii de euro, iar pentru licenţa de categoria C mărimea maximă a capitalului propriu este de 300 mii de euro. Referitor la cerinţele de capital stabilite pentru bursa de valori, care în terminologia nouă va fi numit operator de piaţă, capitalul maxim ce urmează să fie identificat şi majorat, va fi de un million de euro, în termen de 10 ani, de la intrarea în vigoare a legii.
O altă modificare este şi constituirea fondului de compensare a persoanelor prejudiciate în cazul tranzacţiilor cu valorile mobiliare în sumă de până la 6 mii de lei pentru fiecare persoană prejudiciată. De asemenea, legea se referă la costurile ce ţin de eliberarea licenţelor. Luând în considerare că la 35 de participanţi profesionişti la piaţa valorilor mobiliare în anul 2015 le expiră termenul de valabilitate a licenţelor deţinute în prezent, precum şi faptul că aceştia urmează să se conformeze prevederilor legii noi în termen de 18 luni de la data intrării ei în vigoare, se constată că aceşti participanţi nu vor suporta cheltuieli suplimentare pentru obţinerea licenţei în condiţiile Legii privind piaţa de capital.
Totodată, legea prevede o gamă largă de servicii pentru societăţile de investiţii în raport cu clienţii obişnuiţi. ”Pentru clienţii care nu dispun de cunoştinţe şi experienţă suficiente privind investiţiile în instrumente financiare, în infrastructura pieţei de capital, societăţile de investiţii vor oferi servicii de consultanţă. În general, legea este un cadru juridic pentru societăţile de investiţii şi pentru cei care vor dori să desfăşoare activitate pe acest segment al pieţei financiare”, explică Elena Pui, director al Direcţiei generale executive a CNPF.
Mai exact, cele mai avantajoase aspecte se referă la următoarele:
• Extinderea spectrului serviciilor principale pe care o societate de investiţii le poate desfăşura. Spre exemplu, astăzi companiile ce deţin licenţă pentru desfăşurarea activităţii de dealer pe piaţa valorilor mobiliare nu sunt în drept să acorde împrumuturi clienţilor în vederea efectuării tranzacţiilor cu valori mobiliare, iar conform Legii privind piaţa de capital, se oferă această posibilitate societăţilor de investiţii care vor deţine licenţe de categoria C;
• Eliberarea licenţelor pe termen nelimitat, valabilitatea acestora fiind în prezent de 5 ani;
• Reglementarea sistemului multilateral de tranzacţionare, oferindu-se posibilitatea creării unor noi platforme de tranzacţionare a instrumentelor financiare;
• Crearea premiselor pentru apariţia investitorilor instituţionali, ce vor putea activa, inclusiv, cu statut de persoană juridică. Funcţionarea eficientă a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare va permite atragerea surplusului de lichidităţi de la populaţie pe piaţa de capital, ceea ce va contribui la creşterea fluxului de investiţii de care vor putea beneficia companiile naţionale;
• Introducerea raportării semestriale de către entităţile de interes public (în prezent, 14 bănci comerciale, 18 companii de asigurări, 6 societăţi pe acţiuni altele decât băncile comerciale ale căror valori sunt înscrise în lista bursei de valori, precum şi companiile care vor plasa public valorile mobiliare sau care vor desfăşura activităţi în calitate de organism de plasament colectiv în valori mobiliare sau fond nestatal de pensii), asigurându-se astfel furnizarea informaţiei suplimentare investitorilor şi, respectiv, o mai bună funcţionare a pieţei. Aceşti emitenţi urmează să facă publică informaţia în formă electronică pe pagina web a instituţiei;
• Sporirea atractivităţii valorilor mobiliare şi a nivelului de protejare a investitorilor prin crearea şi administrarea Fondului de compensare a investitorilor, precum şi prin perfecţionarea cerinţelor de transparenţă faţă de participanţii pieţei de capital;
• Simplificarea procedurilor de tranzacţionare şi efectuare a ofertelor publice pe piaţa primară în raport cu clienţii profesionişti (societăţile de investiţii, băncile comerciale, societăţile de asigurări, fondurile de pensii, autorităţile publice etc.) şi investitorii calificaţi, categorii de persoane care posedă un nivel înalt de cunoaştere a pieţei de capital, apţi să ia decizii în mod individual privind investiţiile în instrumente financiare şi care nu necesită din partea statului protecţia acordată investitorilor mici. Pentru oferirea serviciilor clienţilor obişnuiţi (în funcţie de cunoştinţele şi experienţa în domeniul investiţiilor în instrumente financiare) societăţile de investiţii urmează să stabilească, să aplice şi să menţină politici şi proceduri interne care vor depista orice risc de nerespectare de către societate a obligaţiilor sale, cu identificarea situaţiilor ce pot genera conflicte de interese în raport cu clienţii. Cerinţele de conformitate, de gestionare a riscurilor, audit intern, normele de conduită, precum şi restricţiile în tranzacţiile personale sunt stabilite în vederea prestării serviciilor de către societăţile de investiţii în mod onest, echitabil şi profesionist, care să corespundă intereselor clientului.
Legea privind piaţa de capital va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Pentru persoanele care deţin în prezent licenţă pentru activitatea profesionistă pe piaţa valorilor mobiliare şi a activelor ce se referă la ele, termenul de conformare la cerinţele de obţinere a noilor licenţe şi autorizaţii, a fost extins până la 18 luni de la data intrării în vigoare a legii.
Cristina MIRON
Numarul ziarului: 
Nr.30 (450) din 25 iulie 2012