Guvernul şi-a asumat responsabilitate faţă de Parlament pentru un şir de legi. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, prim-ministrul Iurie Leancă a argumentat marţi poziţia Guvernului în acest sens.
Premierul a menţionat că decizia Cabinetului de miniştri se explică prin „situaţia excepţională, deoarece multe proiecte de lege foarte importante pentru funcţionarea economiei sunt blocate de Parlament”.
„Decizia nu este legată de divergenţele din Coaliţia de guvernare, dar, totuşi, există anumite cauze. Da, nu ne-au ajuns voturi pentru unele proiecte de lege. Nu putem aştepta, trebuie să găsim soluţii legale pentru a promova reformele, să ne mişcăm înainte şi cu o mai mare determinare, astfel încât, concetăţenii noştri să simtă schimbările spre bine”, a declarat Leancă.
Prim-ministrul a negat acuzaţiile unor deputaţi din opoziţie că „Guvernul a decis să facă pomeni electorale”.
„Este vorba despre reformarea justiţiei, transparentizarea şi consolidarea sistemului bancar, respectarea promisiunii de a majora salariile şi pensiile, făcută încă anul trecut. Vom ignora critica populistă, vom merge înainte şi ne vom continua activitatea”, a declarat Leancă.
Premierul a menţionat că decizia Guvernului a fost discutată în Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare.
„Propunerile în acest sens au fost discutate în cadrul Consiliului Coaliţiei. Mă bucur că am întâlnit înţelegere şi susţinere, iar unele proiecte de lege deja au fost adoptate de Parlament, şi au fost operate careva modificări, care le îmbunătăţesc”, a spus premierul.
Şeful Guvernului a prezentat 11 proiecte de lege, în privinţa cărora executivul şi-a asumat răspundere, de asemenea, a făcut un comentariu succint la fiecare dintre ele. Este vorba despre următoarele proiecte de lege:
1. Cu privire la ridicarea imunităţii judecătorilor şi lichidarea Curţii de Apel Bender;
2. Privind răspunderea disciplinară a judecătorilor;
3. Referitor la spălarea banilor;
4. Proiect de lege pentru modificarea legislaţiei privind sectorul bancar;
5. Cu privire la garanţiile reale mobiliare – gajul bunurilor mobiliare;
6. Proiectul de lege privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor;
7. Proiectul legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale;
8. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2014;
9. Modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014;
10. Proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112.
„Sunt legi importante, care nu puteau suferi amânare până la toamnă. Ca prim-ministru îmi asum răspunderea pentru aceste legi şi am siguranţa că ele vor aduce beneficii reale cetăţenilor şi vor sprijini activitatea mai multor instituţii ale statului”, a declarat Leancă, exprimând gratitudine Parlamentului, care a asigurat cvorumul şi a lucrat asupra unor documente din cele sus-menţionate.
Potrivit modificărilor la buget prezentate, componenta veniturilor se majorează de la 12,035 mlrd. lei la 12,192 mlrd. lei, iar cea a cheltuielilor de la 12,155 mlrd. lei la 12,271 mlrd. lei.
Potrivit legislaţiei, dacă în decurs de 72 de ore nici o fracţiune parlamentară nu va iniţia moţiune de cenzură Guvernului privind adoptarea legilor prin asumarea responsabilităţii, legile vor intra în vigoare. În acest caz, preşedintele Parlamentului semnează legile şi le remite preşedintelui pentru promulgare.
Marţi, Parlamentul nu şi-a putut continua activitatea, în pofida prezenţei cvorumului, Coaliţia de guvernare nu a avut majoritatea parlamentară pentru a adopta legile. În situaţia dată, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că şedinţa parlamentului se închide, dar nu şi sesiunea, deoarece, potrivit Constituţiei, sesiunea de primăvară-vară durează până pe 31 iulie.