În cadrul şedinţei din 25 noiembrie, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor emisiunii a IX-a de obligaţiuni, din cadrul Programului de ofertă, ale Băncii Comerciale „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA, în sumă de 47 520 000 lei, în număr de 2 376 de obligaţiuni nominative de clasa a VI-a, cu valoarea nominală de 20 000 lei per obligaţiune, cu termenul de circulaţie de 3 ani, cu rata dobânzii flotantă, conectată la rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase total pe sectorul bancar (în monedă naţională), cu termenul de la 6 până la 12 luni, publicată pe pagina web oficială a Băncii Naţionale a Moldovei (www.bnm.md) la data primei zile a perioadei de derulare a ofertei publice (31.10.2024) şi care se modifică anual la aceeaşi dată (lună şi zi) + marja fixă de 1%, achitată lunar.
• Avizarea cererii de retragere obligatorie, iniţiată de ofertantul „MAGISTRALA-NORD” SRL, adresată acţionarilor societăţii pe acţiuni „DRUMURI-BĂLŢI”, obiectul căreia îl constituie 52 041 acţiuni ordinare nominative (2,6973%). Ofertantul deţine 1 877 337 acţiuni, ce constituie 97,3027% din totalul acţiunilor cu drept de vot emise de societate. Prin urmare, cererea de retragere obligatorie este adresată acţionarilor minoritari, în număr de 261 acţionari (persoane fizice).
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societatea pe acţiuni „N.D. TRADING FIRM INTL”.
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare a valorilor mobiliare emise anterior de 13 societăţi pe acţiuni, urmare a reorganizării prin transformare a acestora în societăţi cu răspundere limitată.
• Prescrierea repetată OCN „U CAPITAL” SRL privind executarea, în termen de 30 zile, a 8 hotărâri emise de CNPF.
• În contextul procedurii administrative iniţiate la petiţia depusă de către un consumator, autoritatea de supraveghere a verificat respectarea legislaţiei în domeniul contractelor de credit încheiate cu creditorul OCN „MICROINVEST” SRL. În acest sens, a fost constatată încălcarea mai multor cerinţe prestabilite de Legea nr. 202/2013, inclusiv caracterul abuziv al unor clauze contractuale cu privire la dobândă, precum şi drepturile şi obligaţiile debitorului. Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea solicitării constatării nulităţii clauzelor abuzive constatate.
Notă: CNPF sesizează acţionarii societăţii pe acţiuni „DRUMURI-BĂLŢI” că, în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 171/2012, deţinătorii de acţiuni, cu excepţia celor care notifică în scris refuzul de a vinde acţiunile, sunt obligaţi să vândă la un preţ echitabil ofertantului, la cererea acestuia, acţiunile deţinute, dacă acesta, după derularea unei oferte de preluare, deţine, singur sau împreună cu persoanele care acţionează în mod concertat, cel puţin 90% din valorile mobiliare ce constituie obiectul ofertei. Corespunzător, în cazul în care, pe durata cererii de retragere obligatorie, acţionarul nu va prezenta ofertantului refuzul în scris cu privire la înstrăinarea acţiunilor ce-i aparţin, se va considera că acesta şi-a exprimat acordul tacit privind înstrăinarea lor, în condiţiile cererii de retragere obligatorie, având drept efect trecerea dreptului de proprietate asupra acţiunilor către ofertant, în schimbul unei contravalori, calculate reieşind din preţul unitar de 22,40 lei per acţiune, care va fi decontat acţionarilor prin mandat poştal.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF