Comisia parlamentară pentru Economie, Buget şi Finanţe va prezenta semestrial rapoarte Parlamentului privind Banca de Economii

Acestea sunt condiţiile prevăzute de hotărârea Parlamentului adoptată în urma audierilor parlamentare privind Banca de Economii, publicată în Monitorul Oficial. Potrivit hotărârii, comisia de profil va efectua monitorizarea de mai departe a BEM, a administrării eficiente a cotei statului şi a obligaţiunilor investiţionale care au fost asumate de acţionarii privaţi şi o dată în jumătate de an, va prezenta Parlamentului rapoarte.

Guvernul are obligaţiunea de a verifica respectarea de către acţionarii BEM a obligaţiunilor asumate pentru creşterea capitalului social, iar Banca Naţională şi Comisia naţională pentru piaţa financiară – să adopte toate măsurile pentru asigurarea respectării legislaţiei de către participanţii pieţei financiare şi ai pieţei valorilor mobiliare.

În hotărâre se spune că fiind luate în considerare rapoartele prezentate de ministerele Economiei, Finanţelor, Justiţiei, BNM, CNPF, deputaţii au constatat că a apărut necesitatea stringentă de a redresa situaţia de la BEM care s-a complicat în urma politicilor sale creditare riscante, fapt pe care îl confirmă raportul Comisiei parlamentare de anchetă în cazul BEM şi situaţia de pe piaţa financiar-bancară a Moldovei. Luând în considerare actuala situaţie de la BEM şi posibilităţile financiare reale ale statului, decizia optimă pentru redresarea situaţiei a fost considerată majorarea capitalului social al băncii prin emisia suplimentară de acţiuni cu păstrarea pachetului de blocaj în proprietatea statului.

Parlamentul nu a depistat încălcări ale legislaţiei la efectuarea procedurilor ulterioare pentru creşterea capitalului social, fapt confirmat de BNM şi CNPF. Ca rezultat al acţiunilor întreprinse de Consiliul de Administraţie al băncii situaţia financiară a BEM s-a îmbunătăţit, ceea ce a permis reluarea creditării şi creşterea numărului deponenţilor.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.39 (510) din 16 octombrie 2013