CNPF a modificat algoritmul de calculare a tarifelor pentru asigurările RCA şi Carte Verde

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat, recent, noua metodologie de calcul a tarifelor pentru primele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă şi externă. Conform noii metodologii, asigurătorii vor avea dreptul să aprobe independent tarifele la serviciile de asigurare RCA şi Carte Verde, în limitele anumitor intervale. Astfel, dacă până acum mărimea primei de asigurare, precum şi valoarea profitului erau stabilite în sumă fixă şi constituiau 25% şi, respectiv, 10%, odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, asigurătorul, în funcţie de capacitatea financiară, va avea dreptul să aleagă de sine stătător coeficienţii respectivi, în intervalul de 5% şi 10% în cazul profitului şi în intervalul de 30 şi 40% în cazul cheltuielilor.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, afirmă că modificările operate vor permite asigurătorului să manevreze cu costul primei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă. În aşa fel, companiile vor avea libertatea de a negocia tarifele în funcţie de istoricul şi fidelitatea clienţilor, dar şi de a crea un portofoliu constant de clienţi.

„Acest nou algoritm de calcul a tarifelor reprezintă un prim pas spre liberalizarea pieţei de asigurări din R. Moldova”, a menţionat Iurie Filip.

Este de notat că autoritatea de supraveghere a schimbat structura statisticii în baza căreia era calculată prima de asigurare. Anterior, prima de asigurare era stabilită în baza statisticilor din ultimii cinci ani, iar anul acesta, în premieră, mărimea primei de asigurare a fost calculată inclusiv în baza datelor acumulate în prima jumătate a anului curent. Cu alte cuvinte, calculele au fost efectuate în baza a zece perioade a câte şase luni. Pe viitor, CNPF îşi propune să ajusteze tarifele în baza rezultatelor înregistrate trimestrial.

„Graţie faptului că au fost luate în calcul rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2015, considerăm că primele de asigurare stabilite sunt mai relevante şi asta din cauza că la finele anului 2014 şi în primul semestru 2015 au fost înregistrate fluctuaţii mai mari ale cursului valutar”, afirmă vicepreşedintele CNPF.

Prima de asigurare pentru RCA este stabilită de CNPF în baza veniturilor obţinute de asigurători de la comercia­lizarea poliţelor RCA şi volumul despăgubirilor achitate pe aceste poliţe. „În expresie financiară, volumul despăgubirilor achitate a înregistrat creşteri în ultima perioadă, în timp ce vânzările au rămas la acelaşi nivel”, a precizat Iurie Filip.

Pe de altă parte, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în mărime de 500 de lei, nu a fost modificată în ultimii 4-5 ani, respectiv, s-au acumulat mai multe presiuni asupra companiilor de asigurări.

Potrivit calculelor CNPF, dacă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se va majora de la 500 lei la 715 lei, atunci în ceea ce priveşte Carte Verde este atestată o situaţie diferită. Astfel, poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă pentru Zona 1 (Ucraina şi Belarus) s-ar putea ieftini cu aproape 24%, pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus şi Rusia) ar putea înregistra o creştere bruscă de peste 40%, iar pentru Zona 3 (ţările-membre ale sistemului Carte Verde) ar putea scădea cu aproape 6%.

Totodată, la încheierea contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă se aplică şi coeficientul Bonus Malus, care poate determina o reducere substanţială pentru un conducător auto disciplinat.

„Impactul asupra consumatorilor este inevitabil, însă considerăm că acesta va fi unul mult mai mic. Suntem conştienţi că în situaţia economică actuală, când au loc majorări de preţuri în toate segmentele pieţei, nu putem avea descreşteri pe domeniul automobilistic”, a menţionat Iurie Filip.

CNPF estimează că în urma modificărilor făcute, volumul încasărilor de la RCA internă va înregistra o creştere de 10-15%. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei sunt sceptici în ceea ce priveşte majorarea cantitativă a pieţei de asigurări, în situaţia în care numărul de automobile înregistrat în R. Moldova este în stagnare. Anterior, în ţară erau importate mai multe unităţi de transport, acum însă această cifră este în scădere. În acelaşi timp, tot mai mulţi cetăţeni circulă cu automobile înregistrate în afara ţării, în special în Bulgaria şi România.

Noua metodologie de calcul a tarifelor pentru primele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă şi externă intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.50 (620) din 23 decembrie 2015