CNPF beneficiază de asistenţa UE în preluarea standardelor de transparenţă privind costurile aferente conturilor de plăţi

Misiunea Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene, în colaborare cu Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), organizează o serie de sesiuni de instruire privind protecţia consumatorilor de serviciile financiare. Acestea se vor desfăşura timp de 10 zile, în perioada octombrie-decembrie 2024, şi vizează acordarea suportului necesar pentru înţelegerea şi dezvoltarea capacităţii instituţionale necesare transpunerii Directivei 2014/92/UE a Parlamentului European şi Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

În deschiderea evenimentului, preşedintele CNPF, Dumitru Budianschi, a mulţumit pentru suportul financiar acordat de către Uniunea Europeană (UE), inclusiv prin misiunea Înaltului Consilier UE pe domeniul serviciilor financiare, Nicolae Grigore, în ceea ce priveşte asistenţa tehnică acordată şi participarea experţilor cheie de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România. Context în care este apreciată experienţa României în domeniul transpunerii directivelor UE şi sunt valoroase sesiunile de instruire pentru angajaţii CNPF, autoritate care a preluat mandatul de reglementare şi supraveghere a protecţiei drepturilor consumatorilor de servicii financiare.

La rândul său, vicepreşedintele CNPF, Adrian Gheorghiţă, a subliniat importanţa preluării practicilor UE în ceea ce priveşte transparentizarea costurilor aferente utilizării conturilor de plăţi, precum şi asigurarea accesului la servicii de plată, inclusiv pentru persoanele defavorizate, în vederea constituirii unei societăţi mai incluzive din punct de vedere financiar. Prima sesiune de instruire este un pas esenţial în direcţia consolidării competenţelor instituţionale şi a capacităţii operaţionale a CNPF, contribuind la promovarea unei pieţe financiare mai echitabile şi eficiente şi asigurând o calitate înaltă a serviciilor financiare.

De asemenea, Înaltul Consilier UE pe domeniul serviciilor financiare, Nicolae Grigore, a menţionat importanţa acestei directive pentru a sprijini mobilitatea financiară a consumatorilor de servicii financiare cu amănuntul prin facilitarea transparenţei în ceea ce priveşte atât comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plaţi şi schimbarea conturilor de plăţi, cât şi în ceea ce priveşte accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

Oficialul european a notat că această sesiune de întruniri va oferi suportul necesar la elaborarea şi stabilirea unui set uniform de norme care să faciliteze compararea serviciilor şi a comisioanelor aferente conturilor de plăţi şi care să conducă la evitarea discriminării consumatorilor care intenţionează să deschidă şi să utilizeze un cont de plăţi transfrontalier, pe criteriul reşedinţei.

La sesiunile de instruire participă peste 30 de angajaţi ai CNPF. Participanţii vor fi instruiţi de către un expert din România, care va prezenta principalele prevederi ale Directivei 2014/92/UE a Parlamentului European şi Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază şi ale Regulamentelor de aplicare a Directivei. De asemenea, în cadrul acestei sesiuni de instruire vor fi prezentate aspecte detaliate privind capacităţile şi resursele instituţionale şi operaţionale necesare pentru implementarea eficientă a prevederilor Directivei menţionate, conform celor mai bune practici existente la nivelul statelor-membre ale UE.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.40 (1066) din 9 octombrie 2024