Serviciul Vamal al R.Moldova a prezentat lista celor mai mari exportatori şi importatori din Moldova în 2012. Pe de o parte, nomenclatorul companiilor, elaborat în baza datelor statisticii vamale nu este cazul să fie perceput ca un rating obiectiv al exportatorilor şi importatorilor, deoarece o parte considerabilă din listă este ocupată de companii intermediare, care prestează servicii de brokeraj, expediţie şi de transport, precum şi companii care lucrează în baza materiei prime livrate de client şi practică reexportul (cota cărora este de 36% din exporturile moldoveneşti). De cealaltă parte, această listă vorbeşte elocvent despre specificul economiei Moldovei şi explică, tangenţial, unele tendinţe ale anului trecut.
Primul loc în clasamentul exportatorilor, potrivit bilanţului anului 2012, l-a ocupat rezidentul principal al Zonei Economice Libere din Bălţi, compania Dra Draexlmaier Automotive, care figurează în lista exportatorilor încă din 2010 (locul patru), când abia şi-a început activitatea în Moldova. Liderul de anul trecut, compania Trans Oil LTD a coborât trei poziţii şi ocupă acum locul patru. În 2009-2010, cap de listă a fost Combinatul Metalurgic din Moldova, dar compania nu mai face parte din TOP-100 al celor mai mari exportatori din ultimii doi ani. Pe locurile doi şi trei în lista exportatorilor s-au plasat brokerii vamali (locul 4 în 2011) şi Politrans-Broker (care şi-a păstrat locul). Urmează uzina extractoare de ulei Floarea Soarelui din Bălţi; rezidentul ZEL Ungheni-Business – compania Lear Corporation, producătorul şi distribuitorul de materiale de construcţie Doldan Grup, compania de transport Transimex, şi noul venit pe listă – Trans Oil Refinary. Top 10 al liderilor la exporturi este încheiat de monopolistul de pe piaţa metalelor feroase şi neferoase, compania Metalferos, care în decurs de un an a pierdut cinci poziţii.
Comparativ cu 2011, 10 companii au căzut în clasament, iar 28 şi-au îmbunătăţit ratingul. Patru companii au rămas pe aceleaşi poziţii. Alte opt persoane juridice pentru prima dată au fost incluse în acest top. Este vorba despre două companii ce fac parte din grupul Trans Oil, – Trans Oil Refinary şi Trans Bulk Logistics; compania de transport Schenker (formal, compania a înlocuit reprezentantul oficial al Schenker în Moldova – Balcantir, care anul trecut a fost pe locul 29); producătorul de echipamente, uzina Introscop; precum şi doi reprezentanţi ai industriei alcoolului – fabrica de divinuri din satul Tvardiţa “Zolotoi Aist” şi fabrica din Cricova “Renaissance-Perfect”. Alţi doi novici sunt compania Mol-Declar Proiect (locul 11) şi Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei (locul 38).
Comparativ cu 2011, TOP-50 ai celor mai mari exportatori a fost părăsit de compania Air-Moldova (a coborât de pe locul şapte în 2011, până la 70 în 2012.), rezidentul ZEL Expo-business-Chişinău GVG-Com (de pe 14, pe 65); exportatorul de produse agroalimentare Crist-Valg (de pe 19, pe 69). Lipsesc din listă elevatorul de cereale Elevatorul Kelley Grains, care face parte din grupul Trans Oil (în 2011 şi 2010 a fost pe locurile 14 şi, respectiv, 23); compania Agrovistrade; unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai industriei uşoare – compania Infinity; companiile de transport şi expediţie Tarbelcomers şi Optim Sistem Grup, precum şi proprietarul şi operatorul Portului Liber Internaţional Giurgiuleşti, Danube Logistics.
În acelaşi timp, în TOP-50 al exportatorilor, ca şi în anii precedenţi, pot fi găsite companiile industriale Lear Corporation, Moldabela, Glass Container Company, Knauf-Gips, Asena-Textile, Zorile, Ionel, Romina Cablaggi, Steinel Electronic, Miso Textile etc. Tot aici sunt prezente companiile-cheie din industria conservelor Alfa-Nistru (25), Orhei-Vit (31), Natur Bravo (48). De pe poziţia 86, pe 16 a urcat compania Sudzucker Moldova.
În TOP-50 au nimerit numai două companii din sectorul vinicol – Suvorov-Vin (locul 39) şi Vinăria Din Vale&Co (49). Însă, în intervalul locurilor 50-100, în listă pot fi găsite şi alte companii din industrie – DK-Intertrade, Vinăria Bostavan, Lion-Gri, Cricova, Romăneşti, Imperial Vin, Chateau Vartely etc. De pe locul 52, pe 26 a urcat compania Dufremol, iar Le Bridge Corporation, care nu a fost observată anterior în lista celor mai mari exportatori, s-a plasat pe locul 94.
Lista celor mai mari importatori ai Moldovei, pentru al doilea an consecutiv, este condusă de către SA Moldovagaz şi LUKOIL Moldova, care ocupă locurile unu şi, respectiv, doi. Un alt importator de produse petroliere, compania Petrom-Moldova a urcat de pe locul şase, pe trei şi a împins pe locul patru compania Dra Draexlmaier Automotive. Compania Bemol Retail a coborât de pe locul patru, pe opt, iar Tirex Petrol s-a menţinut pe poziţia a cincea în clasament. În TOP-50, ca şi în anii precedenţi, sunt prezenţi şi alţi importatori de produse petroliere: Rompetrol Moldova (locul 11), Dominic (32), Avante (35), Parstar Petrol (39), Vero Nadina (48).
Locul şase este ocupat de brokerul vamal Politrans-Broker (+ o poziţie faţă de 2011). Pe locul şapte este Trans Oil Ltd (+1). Pe locul nouă este un alt broker vamal mare – Vamcomplex (+ două poziţii), iar top 10 al liderilor importatori este încheiat de către furnizorul de energie electrică Energocom (+şapte poziţii).
În TOP-50 al importatorilor anului 2012, 25 de companii şi-au îmbunătăţit poziţiile, 18 au cedat, iar şapte companii au apărut pe listă pentru prima dată. În lista companiilor noi sunt Mol-Declar Proiect, Dunav-Tir, Schenker (fosta Balcantir), Introscop, compania aeriană AirKlassika Group, Eleronteh, Carlsberg.
În acelaşi timp, au ratat includerea în TOP-50 al importatorilor Moldovei din 2012 şi câţiva reprezentanţi din 2011: Bemol Trading, Danube Logistics, Farm Expo, GVG-Com, Zorile, F. A. Fashion, Mildis Trading, Lafarge Ciment (Moldova), Autoprim Service, Romina Cabblagi.
În lista importatorilor, au cedat câteva poziţii companiile pieţei farmaceutice: Dita Estfarm a coborât de pe locul 9, pe 12, Tetis International Co a ajuns pe locul 19, de pe 13, Vinamex – de pe 24, a ajuns pe 30, Rihpangalfarma – de pe 25, pe 27.
Compania de distribuţie Acvilin-Grup (importator Philip Morris, Nestle, Baltika) a coborât, în decurs de un an, de pe locul 10, pe 15, Orbico Ma (importator Procter&Gamble, Ariel, Lenor, Fairy etc) a urcat de pe poziţia 28, pe 25; Business Market (importatorul producţiei JTI) a coborât de pe 39, pe 40; Trigor AVD (distribuitor al producţiei Unilever) a ocupat poziţia 45 (minus trei poziţii). Dufremol ocupă locul 13, comparativ cu 20 în 2011, iar Le Bridge Corporation a urcat de pe locul 45 pe 38.
De pe locul 35 pe 42 a coborât importatorul de tehnică de calcul Accent Electronic. Importatorul de electrocasnice Alina Electronic, care în 2011 a părăsit clasamentul, s-a clasat pe locul 100. În schimb, concurentul acesteia, compania Maxiteh-ST (reţeaua de magazine Maximum), în decursul unui an a urcat de pe locul 50, pe locul 34. Un alt jucător cunoscut din acest sector – Exoil-Grup (magazinele Bomba) nu a fost remarcat în clasament.