Businessul mic şi mijlociu ar putea obţine finanţări şi consulting pentru eficienţa energetică

BERD Business Advisory a organizat la sfârşitul lunii iunie un seminar privind iniţiativa Uniunii Europene de implementare a tehnologiilor de economisire a energiei în Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultate reale şi oferte care să prezinte interes pentru întreprinderile mici şi mijlocii care activează în domeniul serviciilor, producerii energiei etc. Drept exemplu poate servi cazul hotelului Flowers. Implicarea în programul de creştere a eficienţei energetice i-a permis să-şi atingă scopul şi să reconstruiască clădirea hotelului, ulterior fiind acceptat în reţeaua hotelieră internaţională Best Western. Flowers este primul hotel de reţea din Moldova. Participanţii au remarcat că proiectul are mai multe rezultate pozitive.

Managerul BERD BAS Moldova, Veronica Arpintin, a afirmat că mulţi antreprenori moldoveni au înţeles că veriga slabă a activităţii lor este insuficienţa utilizării tehnologiilor avansate. Mai devreme sau mai târziu, aceştia apelează la consultanţi pentru efectuarea unui energo-audit şi elaborarea unor acţiuni privind utilizarea tehnologiilor de economisire a energiei, începând cu izolarea pereţilor externi şi finisând cu construirea unei noi cazangerii pentru necesităţile de producere.

Se ştie că serviciile de consulting au un anumit cost care îi respinge pe antreprenori sau îi face să se abţină. Însă, anume în acest sens, programul BERD BAS Moldova poate interveni în calitate de partener, propunând cofinanţare în mărime de 70% din costul proiectului de consulting, dar nu mai mult de 10 mii de euro. În cazul în care aţi decis să atrageţi un consultant în economisirea energiei, programul BERD BAS Moldova poate achita o parte din cheltuieli, destul de semnificative pentru întreprinderile mici sau mijlocii, dacă se ia în consideraţie costul unor astfel de consultaţii.

În caz de necesitate, specialiştii din cadrul programului pot recomanda experţi pentru efectuarea analizei întreprinderii, însă şi participanţii proiectului pot propune un consultant potrivit.

Veronica Arpintin a remarcat că pentru managerii programului este important ca potenţialul participant al programului să aibă experienţă în domeniul său de activitate şi să ştie cu exactitate ce scopuri urmăreşte. În caz contrar, va pierde timp şi bani.

Ajutorul acordat de Uniunea Europeană nu se reduce doar la dezvoltarea businessului mic şi mijlociu prin intermediul serviciilor de consulting ale programului BERD BAS Moldova, ci include şi programul Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF).

Parafrazând zicala „e puţin să-ţi cunoşti boala, ai nevoie şi de leac”, ne dăm seama că asanarea înseamnă surse financiare. Cu alte cuvinte, la finalul energo-auditului apare necesitatea înlăturării unor deficienţe în activitatea întreprinderii, companiei sau firmei. Toate lucrările pot fi efectuate pe cont propriu. Finanţarea prin intermediul liniei de credit MoSEFF este actuală pentru antreprenorii care nu dispun de surse financiare libere sau nu le deţin.

Utilitatea şi atractivitatea acesteia constă în faptul că orice companie care corespunde criteriilor poate contracta un credit în valoare de la câteva mii, la 2 milioane de euro. Un alt beneficiu oferit companiilor participante la proiect este oferirea granturilor în funcţie de planurile investiţionale realizate, care pot varia între 5-20% din suma creditului.

În cadrul seminarului a fost specificat că scopul principal al acestor granturi este de a-i da proiectulului o viabilitate economică. Un alt scop este copromovarea tehnologiilor avansate în Republica Moldova. Astfel, utilizarea conceptelor proiectului „Deţinerea celei mai avansate tehnologii” (DAT) oferă posibilitatea obţinerii unui grant mai mare, decât la folosirea unor tehnologii mai conservative.
Conform experienţei BERD în Moldova, finanţarea se execută prin intermediul băncilor-partenere locale, care oferă credite companiilor moldoveneşti.

Reprezentanţii băncilor-partenere ale proiectului au spus că ratele dobânzilor la creditele oferite prin acest program sunt cele standard, însă acordarea unui grant poate favoriza o ieftinire esenţială a împrumutului. În plus, după remarca lui Vitalie Arvinte, reprezentant al BCR Chişinău, proiectul investiţional al companiilor va fi supus unei analize financiare chiar de la prima etapă, astfel se va depista viabilitatea şi necesitatea investiţiilor efectuate. Doar companiile care vor dispune de proiecte reale şi competitive, vor participa la acest program.

Experţii au subliniat că companiile participante vor fi susţinute la toate etapele de realizare a proiectului investiţional: cofinanţarea pentru consulting, analiza financiară la creditare, obţinerea grantului la finisarea proiectului.

Experienţa companiei „Orhei-Vit” SA este relevantă, în acest context. Compania a participat la programul BERD BAS Moldova, şi-a modernizat capacităţile industriale existente şi a însuşit fabricarea unor noi produse.

Oleg Spiridonov

Numarul ziarului: 
Nr.27 (396) din 6 iulie 2011