Autorităţile Moldovei au informat Uniunea Europeană despre realizarea Foii de parcurs

Autorităţile R. Moldova au informat Uniunea Europeană despre realizarea Foii de parcurs, lansată în martie 2016. Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au anunţat că au semnat o scrisoare către comisarii europeni Federica Mogherini şi Johannes Hahn în care îi anunţă despre realizările Republicii Moldova şi priorităţile ulterioare.

“Vineri Parlamentul a încheiat sesiunea de primăvară-vară. Au fost îndeplinite 74 din 82 de acţiuni. Printre chestiunile în curs de finalizare sunt Codul Audiovizualului, un pachet de legi privind sistemul financiar-bancar, evaluarea ANRE şi a Băncii Naţionale. Aceste proiecte şi acţiuni nu au fost realizate la solicitările Fondului Monetar Internaţional şi ale altor parteneri externi care au îndemnat să mai fie oferit timp suplimentar pentru a le finaliza astfel ca să nu sufere calitatea din cauza vitezei”, a subliniat Candu.

Premierul Pavel Filip a menţio­nat că pentru autorităţi este importantă calitatea actelor adoptate şi nu atât viteza de adoptare.

“Rata este sub 100%, dar ne-am propus, dincolo de tentaţia de a adopta 100%, să realizăm şi foarte calitativ. Au rămas pentru sesiunea de toamnă să fie adoptate pachetele de legi cu privire la sistemul financiar-bancar, codul audiovizualului şi legea privind integritatea. Desigur, dacă depuneam mai mult efort puteau fi adoptate, dar ar fi avut de suferit calitatea acestor legi”, a declarat premierul, menţionând că unele legi au fost amânate la insistenţa FMI.

Întrebat de reporterul INFOTAG despre relaţiile cu FMI, Andrian Candu a recunoscut că Parlamentul încă nu a adoptat o lege care să prevadă transferul în datorie publică a sumei de 13,5 mlrd. lei (circa 700 mil. USD). Aceşti bani au fost acordaţi Guvernului de către Banca Naţională pentru “acoperirea găurii” în buget formate în urma fraudei din sistemul bancar. FMI a insistat pe soluţionarea acestei probleme în calitate de una dintre condiţiile pentru semnarea noului Memorandum cu FMI.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că “nu există nici un risc ca noul Program cu FMI să nu fie semnat din acest motiv”.

El a anunţat că în timpul apropiat România va oferi prima tranşă în sumă de 50 mil. euro din creditul de 150 mil. euro, iar la sfârşitul lunii august premierul român Dacian Cioloş va efectua o vizită la Chişinău.

INFOTAG

Numarul ziarului: 
Nr.31 (652) din 3 august 2016