ANRE nu vede motive pentru majorarea tarifului la gaze cu peste 23,2%

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) consideră că tariful mediu la gaze pentru consumatori poate fi majorat cu cel mult 23,2%.

După cum relatează INFOTAG, marţi, la şedinţa deschisă, şefa direcţiei politică tarifară ANRE, Lidia Zestre, a menţionat că tariful mediu va fi stabilit în mărime de 5 664 lei pentru 1000 m3 în loc de 4 599 lei, cum este în prezent.

“Am luat în calcul cursul de 11,9 lei pentru un dolar, care este indicat de Banca Naţională pentru sfârşitul anului”, a spus Zestre.

Directorul ANRE, Victor Parlicov, a specificat că “noul tarif pe care ANRE îl va stabili pentru trimestrul al patrulea este calculat în baza metodologiei, a preţului de achiziţie, a cheltuielilor şi veniturilor întreprinderii “Moldovagaz” pentru anul 2011”.

“Tariful trebuie să permită “Moldovagaz” să obţină veniturile prevăzute de ANRE. Ce va fi în realitate, vom vedea la sfârşitul anului, dar sunt posibile şi abateri financiare, dacă cursul valutar se va deosebi esenţial de 11,9 lei pentru un dolar, care a fost stabilit în tarif, sau dacă volumul livrărilor de gaze va creşte sau se va reduce brusc”, a spus el.

Parlicov a menţionat că până la sfârşitul săptămânii se va efectua calculul exact pentru toate categoriile de consumatori, iar vineri noile tarife vor fi publicate în Monitorul oficial.

Preşedintele administraţiei “Moldovagaz”, Alexandru Gusev, nu este de acord cu argumentele ANRE.

“Cel mai probabil, vom contesta hotărârea în instanţa de judecată. Noi nu suntem de acord cu majorarea de 23,2%, deoarece în tarif nu au fost incluse pe deplin pierderile tehnologice şi tehnice. 2% pentru reţelele pe care le deservim nu este o cifră adecvată, reală. Reţelele sunt uzate, au peste 30-40 de ani. În ultimii 5-6 ani au avut loc majorări bruşte de preţuri, iar numărul consumatorilor rău-platnici a crescut. Pentru a înlătura fenomenele negative, avem nevoie de mult timp. Astfel, am elaborat un plan, care prevede ca în decurs de cinci ani pierderile să fie reduse considerabil”, a spus el, menţionând că “în ultimii 6-7 ani pierderile în reţelele de distribuţie au ajuns la 55-57 mil. metri cubi”.

Potrivit lui Gusev, “Moldovagaz” a planificat pentru 2011 să micşoreze pierderile până la 50 mil. metri cubi.

“În afară de aceasta, în tarif nu sunt incluse investiţiile necesare pentru construcţia conductelor de gaz în localităţi. Singura modalitate de a recupera investiţiile este prin intermediul tarifului. Adică tariful trebuie să includă amortizarea şi rentabilitatea. Altfel nu este avantajos să construim conducte de gaz”, spus el.

După cum a informat anterior INFOTAG, “Moldovagaz” solicită majorarea tarifului la nivelul de 5 922 lei/100 m3 până la sfârşitul anului (+28,76%). Actualul tarif mediu include preţul mediu de achiziţie a gazelor de $304,57 pentru 1000 m3 şi cursul de schimb de 12,3 lei pentru un dolar.

Numarul ziarului: 
Nr.38 (407) din 28 septembrie 2011