Piaţa financiară din Republica Moldova este dominată de bănci, iar dezvoltarea pieţei de capital rămâne în urmă. “Dezvoltarea pieţei de capital este un proces pe care şi instituţiile financiare internaţionale îl susţin pentru a reduce dependenţa de finanţarea externă şi de sectorul bancar or, costurile finanţării de pe piaţa de capital sunt mult mai mici faţă de finanţarea instituţionalizată”, susţine Andrei Rădulescu, economist senior la Banca Transilvania.
– Ce a determinat dezvoltarea pieţei de capital?
– Declanşarea crizei economice din 2007 în SUA, cu propagarea ei pe plan mondial, a scos în evidenţă toate problemele şi punctele vulnerabile ale sectorul bancar din statele dezvoltate, dar şi din economiile emergente. Băncile au trecut printr-o ajustare severă care s-a prelungit din 2009, 2011, 2012, 2013, iar în 2014 putem vorbi de un final al ajustării sectorului bancar ca urmare a incidenţei crizei. Autorităţile responsabile pentru politica economică au intervenit prin introducerea unor reglementări în sectorul bancar în 2007, care s-au răspândit în întreaga economie mondială, iar schimbările în bănci au condus la micşorarea volumului creditării.
Astfel, efectele crizei au motivat autorităţile din Europa să se gândească la dezvoltarea pieţei de capital. În acest an, UE va lansa proiectul Piaţa Unică de Capital, cu scopul dezvoltării şi creşterii rolului pieţei de capital ca sursă de finanţare a economiei.
– Finanţare din bănci sau de pe piaţa de capital?
– În SUA ponderea finanţării prin intermediul pieţei de capital este cu mult mai mare faţă de ţările UE. Finanţarea prin intermediul pieţei de capital este importantă pentru economiile emergente din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru că aceste economii sunt deficitare în capital. Aceste economii au evoluat după 1990 prin intrări de capital din ţările dezvoltate. Ele au fost dependente, iar când au fost afectate de criză, o parte din acest capital a părăsit regiunea. Băncile străine şi-au redus semnificativ expunerea pe regiune începând cu 2008-2014, iar dacă ne uităm la cazul României vedem că şi în 2015 a avut loc un deficit de capital. Este imperativ necesar de a implementa instrumentele pieţei de capital în ţările emergente şi de a dezvolta educaţia financiară. Astfel încât sectorul de intermediere financiară şi companiile să înţeleagă care este rolul pieţei de capital în dezvoltarea economiei: un mecanism în care se întâlneşte cererea şi oferta. Practic, acesta este rolul pieţei de capital: să asigure o distribuţie eficientă între cei care au resurse de capital şi cei care au nevoie de acestea, cum este cazul companiilor.
Dezvoltarea pieţei de capital este un proces pe care şi instituţiile financiare internaţionale îl susţin pentru a reduce dependenţa de finanţarea externă şi de sectorul bancar, care poate să se confrunte cu crize ce pot să afecteze potenţialul economic, deoarece există o interdependenţă puternică între dezvoltarea pieţei de capital şi ritmul de evoluţie a economiei pe termen lung.
– E mai ieftină finanţarea?
– Dat fiind faptul că după criza din anul 2007, în SUA s-a implementat reforma reglementării sectorului bancar, în UE se aplică noua guvernanţă europeană, iar aceasta cuprinde şi sectorul bancar, primă etapă a căreia s-a încheiat anul trecut.
Reglementarea băncilor este din ce în ce mai puternică, riscurile sunt din ce în ce mai monitorizate. Macroprudenţialitatea este cuvântul de ordine la nivel de finanţare bancară şi tocmai de aceea complementaritatea pe care o poate oferi piaţa de capital trebuie să se dezvolte, or, ea trebuie să se dezvolte simultan cu dezvoltarea educaţiei financiare în urma căreia toţi factorii să înţeleagă care sunt avantajele şi dezavantajele pieţei de capital. Din perspectiva termenului mediul şi lung, investiţiile pe piaţa de capital oferă cel mai bun randament comparativ cu orice alt instrument: mă refer la depozitele bancare, dobânzile oferite de titlurile de stat. Sunt însă şi factori de risc, sunt şi perioade de turbulenţă pe pieţele financiare care pot să afecteze rentabilitatea investiţiilor pieţei de capital. Avem exemplul Chinei din această vară, unde foarte mulţi chinezi s-au expus pe piaţa de capital, însă gradul de educaţie financiară fiind foarte redus şi gradul de panică se propagă foarte repede. Indicele din Shanghai a crescut cu 60% de la începutul anului până la jumătatea lunii iunie, iar apoi s-a prăbuşit cu 40% în câteva săptămâni.
Este important ca procesele de dezvoltare a pieţei de capital să meargă în tandem.
– Cum ar putea să se dezvolte piaţa de capital din Republica Moldova?
– Disproporţia dintre piaţa bancară şi cea a pieţei de capital este specifică ţărilor emergente din Europa. Există şi cazuri de succes cum este Polonia unde piaţa de capital s-a dezvoltat şi a permis ţării o performanţă economică superioară celorlalte state din Europa Centrală şi de Est. Dezvoltarea pieţei de capital în Europa emergentă trebuie să fie una bine proporţionată pe componente. Atunci când vorbim de finanţarea nonbancară, nu ne referim strict la bursă. Vorbim şi despre piaţa leasing or, Banca Transilvania este prezentă în Moldova prin BT Leasing, piaţa asigurărilor, pensiilor. Este foarte important ca toate aceste componente să se dezvolte în tandem pentru ca banii să circule între toate componentele. Dacă avem evoluţii dezechilibrate, riscul apariţiei unor noi şocuri este ridicat. Dezvoltarea trebuie să fie în tandem pentru ca gradul de risc să fie cât mai redus.
– Care ar fi avantajele pieţei de capital pentru Moldova?
– Există o relaţie puternică în dezvoltarea pieţei de capital şi dezvoltarea potenţialului economic. Când se vor lua măsuri în direcţia dezvoltării pieţei de capital, concomitent cu creşterea gradului de educaţie financiară, rezultatele vor fi resimţite la nivel de dezvoltare economică. Exemplu sunt SUA care s-au dezvoltat prin intermediul pieţei de capital şi funcţionează foarte bine. Există crize care sunt ciclice, dar ele sunt absorbite rapid în condiţiile în care piaţa funcţionează.
Într-adevăr, sunt perioade când avem scăderi pe bursă, dar peste câteva trimestre lucrurile revin la normal şi bursa a consemnat maxime după maxime în ultimele trimestre.
– Cum s-a dezvoltat piaţa de capital din România?
– S-au luat o serie de măsuri pentru dezvoltarea pieţei de capital pe parcursul ultimilor ani şi aici mă refer la măsurile recomandate de instituţiile financiare internaţionale. Este vorba de titlurile de stat, asigurări, acţiuni, pensii.
Se observă o dinamizare a pieţei de capital după valul de criză. România a fost puternic afectată de criză. Foarte mult capital a părăsit România, iar capitalul bancar străin continuă să iasă din ţară, dar prin prisma dezvoltării pieţei de capital nebancare, gradul de dependenţă al României de finanţarea externă este foarte redus. Ţara are foarte multe resurse interne care s-au multiplicat prin mecanismele pieţei.
După ce a fost afectată de criză în 2009, România a fost obligată să încheie un acord de finanţare internaţională pentru că nu o mai finanţa nimeni decât la costuri foarte mari. Comisia Europeană, Banca Mondială şi UE au acordat această finanţare şi au recomandat o serie de reforme structurale, care au vizat inclusiv piaţa financiară nebancară. Astfel s-a dezvoltat foarte mult piaţa titlurilor de stat, care a determinat România să se împrumute la costuri minime istorice. Pe scadenţa de şase luni şi 12 luni se împrumută cu dobânda de sub 1%, iar pentru zece ani, este de 3,5%, anual. Avem rezultatele dezvoltării pieţei titlurilor de stat.
S-au luat măsuri pentru piaţa de acţiuni şi, astfel, la bursă au fost listate titluri ale companiilor de stat. Este vorba de Romgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, care au dinamizat piaţa de acţiuni şi au determinat noi intrări de capital străin, dar şi autohton.
S-au luat măsuri în direcţia dezvoltării fondurilor de pensii private. A crescut contribuţia de la an la an. În prezent se iau măsuri în direcţia dezvoltării şi restructurării pieţei de asigurări pentru dinamizarea şi dezvoltarea ei.
Cu cât se implementează reformele structurale, cu atât investitorii văd cu alţi ochi România, iar piaţa devine un partener.
– Ce ar trebui să facă Moldova că să ajungă la nivelul României?
– Dezvoltarea pieţei de capital cu toate componentele ei. Este singura metodă prin care se poate dinamiza potenţialul economic. Dezvoltăm piaţa de capital, iar „fructele vor fi culese” ulterior şi se vor reflecta într-o creştere economică pe termen lung mai ridicat, mai accelerat de la un an la altul.
Interviu realizat de Victor URSU