Acordul de Liber Schimb RM–UE va creşte exporturile moldoveneşti cu 16%

Acordul de Liber Schimb RM–UE va creşte exporturile moldoveneşti cu 16%

Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM–UE va impulsiona exporturile moldoveneşti cu 16%, iar PIB-ul ţării va spori cu 5,6%, a declarat negociatorul-şef al Acordului din partea Uniunii Europene, Luc Devigne. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă de vineri, 14 septembrie, organizată la finalul celei de-a treia runde de negocieri a Acordului de Liber Schimb. Conferinţa a fost susţinută de negociatorii-şefi ai Acordului, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc şi reprezentantul Departamentului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne.

Negocierile au fost purtate pe marginea textelor juridice. Urmează ca la etapele ulterioare de negocieri să se stabilească anexele care ţin de acest acord, privind accesul pe piaţa europeană al mărfurilor industriale, agricole şi al serviciilor. În acest context, s-a făcut schimb de date statistice privind situaţia macroeconomică şi a industriei. Aceste discuţii vor permite experţilor să analizeze ofertele, pentru ca ulterior să vină cu concretizări şi îmbunătăţiri.
În cadrul negocierilor purtate, partea europeană a venit cu o ofertă generoasă de instituire a taxei vamale zero la importul produselor industriale moldoveneşti în UE. Totodată, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a continua ajustarea cadrului legislativ, normativ şi instituţional în domeniul administrării vamale, regulilor de origine, evaluării conformităţii produselor, concurenţă, proprietăţii intelectuale, necesare în pregătirea economiei ţării faţă de un regim liberalizat cu UE. În domeniul regulilor de origine, R. Moldova urmează să adere la câteva convenţii internaţionale.
”Negocierile purtate pe parcursul săptămânii curente au finalizat cu definitivarea textelor juridice ale Acordului, urmând a fi convenite anexele, ce prevăd examinarea ofertelor tarifare pentru circa 10 mii de poziţii tarifare de bunuri şi servicii. Obiectivul general al Republicii Moldova este de a încadra toate produsele din Nomenclatorul Mărfurilor ţării noastre în prevederile Acordului”, a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Oficialul european şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul în care au decurs negocierile. ”Vedem acest acord ca pe un instrument de apropiere a R. Moldova de Uniunea Europeană şi avem obiectivul de a finaliza negocierile dacă va fi posibil în 2013. Acest Acord este o modalitate de apropiere a relaţiilor economice şi de export dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană. În curând vom publica studiile noastre care vor demonstra că datorită acestui acord PIB al R. Moldova va creşte cu 1,5 la sută, iar exporturile – cu 16%. Deocamdată, există o problemă la nivel de produse sanitare şi fitosanitare. R.Moldova nu poate exporta pe piaţa europeană produse de origine animalieră, indiferent de propunerile noastre generoase. În acest caz, acordul va veni cu o soluţie în acest sens. Depinde de R. Moldova în ce sens va beneficia de acest regulatoriu”, a precizat Luc Devigne.
În timpul acestei runde de negocieri, ca şi la cea precedentă, a luat parte şi reprezentantul regiunii transnistrene care a participat la toate şedinţele de lucru. Dar oficialul european a specificat că pasivitatea oficialităţilor de la Tiraspol ar putea afecta negativ businessul din această regiune.
”Pe moment, Republica Moldova, inclusiv Transnistria, beneficiază de regimul preferenţial unilateral cu UE, numit ATP. Dacă autorităţile transnistrene nu vor efectua ajustările necesare ale cadrului regulatoriu la prevederile Acordului de Liber Schimb, atunci agenţii economici din stânga Nistrului vor rămâne în afara Acordului. Pentru ei UE va aplica taxe vamale de 10% la textile şi 17% la alte produse”, a concretizat Luc Devigne.
În acest sens, Uniunea Europeană oferă instruire pentru ambele maluri ale Nistrului.
Acordul presupune un şir de reguli care urmează a fi respectate în mod obligatoriu de toţi agenţii economici care vor să beneficieze de aceste facilităţi, inclusiv agenţii economici din stânga Nistrului. Deocamdată, vom avea două etape de certificare a calităţi mărfurilor, la noi în ţară şi în UE. Ulterior, după ce va fi recunoscut procesul nostru de certificare a calităţii mărfii de către UE, mărfurile vor fi supuse unui singur control. Agenţii economici trebuie să se conformeze regulilor pentru a ajunge pe piaţa comunitară şi a se bucura de aceste facilităţi.
La finalul conferinţei, părţile şi-au exprimat speranţa că Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor fi pregătite să semneze Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv în 2013.
Următoarea rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM–UE este programată pentru 20-24 noiembrie 2012, la Bruxelles. Pe data de 19 noiembrie, chiar înaintea negocierilor, va avea loc Subcomitetul Comerţ şi Investiţii, unde reprezentanţii R. Moldova vor discuta cu membrii Comisiei Europene climatul investiţional, problemele care există în comerţ şi va fi formulat un şir de recomandări.
Prima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM–UE a avut loc la Chişinău, pe 20-22 martie 2012, a doua s-a desfăşurat la Bruxelles, pe 11-15 iunie 2012. Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM–UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)), asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM–UE (ATP), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat, ZLSAC va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.
Obiective Acord ZLSAC:
–    creşterea economică durabilă şi neinflaţionistă;
–    creşterea calităţii bunurilor şi competitivitatea lor;
–    stimularea comerţului dintre ambele părţi;
–     oferirea accesului preferenţial pe pieţele UE;
–    crearea unei pieţe comune;
–    asigurarea unei concurenţe loiale pe piaţa internă.
Avantajele ZLSAC pentru exportatori:
–    acces nelimitat, fără restricţii tarifare la import pe piaţa comunitară a produselor agricole şi industriale;
–    eliminarea taxelor vamale;
–    perspective clare de dezvoltare şi stimulare a afacerilor comune;
–    perspective clare de export al produselor de origine animalieră;
–    preluarea standardelor europene şi normelor aferente infrastructurii calităţii;
–    acces liber şi necondiţionat la piaţa comunitară a serviciilor;
–    dezvoltarea cadrului juridic naţional în domeniul concurenţei;
–    acoperirea şi extinderea protecţiei asupra obiectelor de proprietate intelectuală;
–    reorientarea de la comerţ la producere;
–    posibilitatea acordării asistenţei tehnice şi financiare din partea UE.
Avantajele ZLSAC pentru importatori:
–    acces la reţelele internaţionale de distribuţie şi lansarea afacerilor pe plan internaţional;
–    creşterea investiţiilor străine directe;
–    predictibilitatea cadrului juridic bilateral – baza esenţială a dezvoltării relaţiilor de afaceri;
–    eliminarea barierelor netarifare/tarifare şi tehnice din calea comerţului;
–    mecanism viabil de soluţionare a litigiilor.
Sarcinile Serviciului Vamal:
–    simplificarea procedurilor vamale legate de comerţul extern şi perfecţionarea controlului vamal;
–    înlăturarea barierelor tarifare şi netarifare;
–    eficientizarea administrării vamale prin ajustarea legislaţiei naţionale la legislaţia UE;
–    eliminarea unor plăţi vamale;
–    fortificarea funcţiei de audit vamal specific pentru verificarea originii mărfurilor.

Cristina Miron

Numarul ziarului: 
Nr.37 (457) din 19 septembrie 2012