“Student, caut de lucru”

Vacanţa de vară este o şansă pentru mulţi studenţi de a câştiga un ban pentru diverse necesităţi mai mult sau mai puţin stringente. Cei care nu vor sau nu au posibilitatea să aplice pentru programe gen „Work and Travel”, pentru că acestea necesită eforturi şi cheltuieli pe care nu toţi sunt dispuşi să şi le asume, studenţii din colegii, universităţi, academii, cu puţin noroc, îşi pot găsi un loc de muncă şi acasă.

Internetul abundă în anunţuri de genul: „Student, caut de lucru”. În Chişinău, studenţii, de regulă, îndeplinesc muncile mai puţin plătite care nu necesită cine ştie ce calificări. Agenţiile de angajare în câmpul muncii înregistrează o creştere continuă de cereri din partea studenţilor. Mulţi dintre aceştia sunt în căutarea nu doar a unui loc de muncă, ci vor să acumuleze şi experienţă profesională. Această tendinţă este cu atât mai judicioasă, cu cât angajatorii moldoveni cer experienţă în domeniul de activitate solicitat chiar şi de la proaspeţii absolvenţi de facultate. Astfel că un post de asistent de contabil sau de angajat al unei instituţii de sănătate în cazul unui student la economie şi, respectiv, pentru unul la medicină, le oferă acestora mai mult decât un câştig salarial deoarece experienţa, de multe ori, contează pentru angajatori mai mult chiar decât diploma de studii.

Totuşi, cele mai accesibile locuri de muncă pentru studenţi sunt cele din domeniul prestării de servicii, de exemplu, în calitate de angajaţi ai localurilor de agrement, de cele mai multe ori, chelneri, barmeni etc. Ludmila Stratuţa, manager la agenţia de angajare în câmpul muncii „IDS Consulting”, susţine: „Aproximativ 10 la sută dintre companiile ce au nevoie de lucrători sezonieri sunt din sfera prestărilor de servicii: reţele de restaurante, cafenele, terase etc. Deseori, aceştia angajând studenţi pentru perioada de vară, le oferă acestora un salariu deplin, o zi de muncă fiind cotată, în medie, cu 100-200 de lei”.

Merită de menţionat că deseori angajatorii, profitând de oferta generoasă de braţe de muncă, nu se poartă prea corect cu angajaţii. O modalitate obişnuită în unele localuri din Chişinău, de a nu plăti nici un ban angajaţilor, este jonglarea extrem de abilă, dar teribil de urâtă, cu aşa-zisele „termene de încercare”.

Svetlana Popa, studentă la un colegiu din Chişinău, aflată în căutarea unui loc de muncă, relatează că a trecut mai multe asemenea termene de încercare, de 3-5 zile, ca să ajungă în cele din urmă să fie exclusă fără prea multe menajamente, ca în locul ei să vină altă persoană, pentru un alt „termen de încercare”. Fata se miră mai ales de ce e nevoie de termene de încercare atunci când e vorba de o muncă necalificată ca spălatul veselei, spre exemplu.

În unele cazuri, dimpotrivă, sunt angajatori care au mare grijă de angajaţii lor studioşi. Unii revin în aceleaşi colective de muncă vară de vară, cu plăcere, iar în unele cazuri, îşi păstrează serviciul şi pe parcursul anului de studii.

Mariana Ursu la vârsta de 20 de ani este studentă la ASE şi lucrează deja al doilea an într-o agenţie de publicitate. Ea participă la diverse acţiuni de promovare a unor produse pe piaţă. În timpul anului de studii, lucrează în funcţie de graficul orelor la facultate şi de disponibilităţile angajatorului, fiind remunerată, de regulă, după numărul orelor de muncă. Venitul din această activitate, chiar dacă nu este unul fabulos, o ajută totuşi să-şi satisfacă unele necesităţi, fără să-şi împovăreze suplimentar părinţii.

Deşi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu deţine informaţii cu privire la angajarea temporară a studenţilor, raportul statistic publicat în iulie curent arată că în acel moment erau înregistrate 5 333 locuri de muncă vacante, dintre care 2 342 – în Chişinău. La nivel naţional, pentru persoane cu studii superioare şi medii de specialitate sunt oferite 1 143 locuri de muncă, ce constituie 21,4% din numărul total de locuri de muncă vacante. Pentru persoane cu studii medii generale şi secundare profesionale Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 4 190 locuri de muncă. Din acelaşi raport mai aflăm că există locuri de muncă şi pentru muncitori necalificaţi.

Ana Struţă

Numarul ziarului: 
Nr.33 (402) din 17 august 2011