“Carte Verde” – mărul discordiei

“Carte Verde” – mărul discordiei

Un nou scandal pe piaţa de asigurări din R. Moldova. Cele şase companii emitente de certificate internaţionale de asigurare „Carte Verde” reziliază contractele cu brokerii în baza cărora aceştia vindeau poliţele „Carte Verde”. Astfel că începând cu 1 octombrie curent, toate companiile emitente vor efectua contractarea asigurării „Carte Verde” doar din oficiile proprii. Toate acestea au stârnit un val de reacţii în primul rând din partea companiilor de brokeri.

Anton Caba, preşedintele Asociaţiei Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (ABAR), susţine că într-un mod tacit emitenţii certificatelor internaţionale „Carte Verde” au decis să rezilieze contractele cu brokerii în ce priveşte vânzarea de „Carte Verde”, începând cu 10 septembrie curent.
„Eu, în calitate de preşedinte al ABAR, calific aceste acţiuni ca un atac direct asupra instituţiilor de brokeraj, cărora nu li se premite să intermedieze vânzarea produsului „Carte Verde”. De fapt, aceste restricţii nu vor afecta companiile de brokeraj doar din perspectiva vânzării „Carte Verde”, dar şi RCA şi a altor produse, deoarece clientul în loc să alerge la 2 instituţii pentru a-şi procura RCA şi „Carte Verde”, va prefera să meargă acolo unde se vinde „Carte Verde” şi să-şi procure şi RCA, şi CASCO. Adică clienţii pe care noi i-am fidelizat, am investitit timp şi bani în atragerea acestora, vor fi foarte uşor luaţi de către aceste companii”, a declarat Caba.
“În condiţiile în care pentru unele companii de brokeraj, produsul „Carte Verde” constituie de la 20 la 50 la sută din volumul vânzărilor, vă daţi seama în ce măsură va afecta aceasta afacerea brokerilor, nemaivorbind şi de alte produse care se vor „scurge” pe lângă „Carte Verde”. Azi e „Carte Verde”, mâine va fi altceva pentru că presupun că nu este vorba de ultimul „măr” căzut din „copacul” brokerilor. Deţin informaţii că acesta este abia începutul. Interesul celor şase emitenţi de „Carte Verde” este de a-şi mări cota de piaţă pe care o deţin şi de a-şi micşora cheltuielile necesare pentru vinderea produsului „Carte Verde”, or, aceste cheltuieli le calific ca fiind o investiţie într-un parteneriat cu brokerii”, afirmă Anton Caba.
Potrivit lui Caba, brokerii au cedat când comisionul perceput de ei de la companiile de asigurări a fost micşorat de la 35 la 15 procente pentru vânzarea de „Carte Verde”, dar actuala situaţie nu poate fi tolerată, deoarece este un abuz şi un atac la adresa brokerilor.
„În acest context e notabil faptul că cei 76 de brokeri ce activează pe piaţa de asigurări din R. Moldova deţin circa 30 la sută din totalul subscrierilor”, susţine Caba.
În opinia sa, aceasta nu este o problemă doar pentru brokeri, dar şi pentru companiile de asigurări care nu sunt emitente de „Carte Verde”, dar care vindeau până acum acest produs.
“În acest context, Asociaţia Brokerilor de Asigurare – Reasigurare şi alţi brokeri din R. Moldova au semnat o scrisoare pe care urmează să o prezentăm Comisiei Parlamentare Economie, Buget şi Finaţe, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei şi altor instituţii abilitate”, a spus Caba.
În replică, Pavel Caţer, directorul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule se întreabă: „Este cumva scris în lege că companiile de asigurări care emit „Carte Verde” sunt obligate să vândă acest produs neapărat prin intermediul brokerilor? Mi se pare că nu este nicăieri prevăzut aşa ceva. Eu nu sunt la curent cu deciziile luate de emitenţii de „Carte Verde” şi de aceea nu aş vrea să le comentez acţiunile, dar pot spune că preţurile pentru „Carte Verde” sunt aprobate în baza metodologiei, iar companiile de asigurări emitente ţin cont de aceasta, aşa că nu poate fi vorba despre înţelegeri de cartel. Dacă aceştia au decis să desfacă contractele cu brokerii, înseamnă că această hotărâre a fost generată de anumite argumente: de exemplu, că începând cu 1 ianuarie 2013 va începe implementarea sistemului informaţional unic, căruia nu toţi brokerii îi vor putea face faţă, precum nici Noii legi 414 şi 407”, consideră Caţer.
Potrivit lui, este timpul ca brokerii să se axeze mai mult pe produsele de asigurare facultative şi nu doar pe „Carte Verde” şi RCA, or, astăzi avem 76 companii de brokeraj care există numai din asigurări obligatorii. Până la urmă, de asigurările tip „Carte Verde” poartă răspundere emitenţii, şi nicidecum brokerii.
„Probabil, unul dintre argumentele emitenţilor ar fi micşorarea cheltuielilor de gestionare care au fost plafonate de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare la 20%. Noi nu le putem impune nimic companiilor emitente de „Carte Verde”. Nu ne-au întrebat pe noi când au încheiat contractele cu brokerii. De ce ar trebui să ne întrebe acum? ”, punctează Caţer.
Asupra acestui subiect şi-a expus părerea şi unul dintre partidele din R. Moldova. Reprezentanţii acestuia au sesizat instituţiile abilitate să investigheze informaţiile potrivit cărora companiile de asigurări care au dreptul de a emite asigurarea “Carte Verde” acţionează în baza unei înţelegeri de tip cartel, pentru a obstrucţiona activitatea companiilor de brokeraj pe piaţa de asigurări.
“Temeiul acestor supoziţii constă în faptul că aceste companii au anunţat în acelaşi interval de timp, în mod colectiv, toate companiile de brokeraj, prin scrisori oficiale, că intenţionează să rezilieze contractele de intermediere pe care le aveau încheiate pentru vânzarea poliţelor de asigurare de tip “Carte Verde”, se arată întrun demers către CNPF.
La evenimentul de ieri a fost anunţată solicitarea către Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului R. Moldova ca această situaţie să fie analizată în următoarea şedinţă a CEBF, la care să fie invitaţi pentru consultare şi conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, precum şi conducerea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei.
Reprezentanţii formaţiunii politice consideră că aceste acţiuni vor destabiliza situaţia de pe piaţa de asigurări şi de pe piaţa financiară a R. Moldova. Aceasta va duce la eliminarea brokerilor de pe piaţa de asigurări din R. Moldova şi la monopolizarea acestui domeniu, ceea ce contravine prevederilor europene.
“Asistăm la un şantaj, în condiţiile în care o parte dintre cele şase companii emitente de “Carte Verde” nu au fost de acord să rezilieze contractele cu brokerii, însă au făcut acest lucru fiind sub presiune şi frică.
Dacă lucrurile vor continua în aşa o manieră, vom avea o piaţă de asigurări monopolizată, de unde vor pleca investitorii oneşti, iar alţii vor ezita să-şi plaseze banii pe o piaţă atât de neprietenoasă. Motivul invocat ar fi că companiile de brokeraj nu şi-ar onora obligaţiunile, ceea ce este alogic, deoarece nu se poate ca toţi să fie puşi în acelaşi coş”, a declarat sursa citată.
Vladimir Ştirbu, Director, Direcţia Generală Supraveghere Asigurări, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a declarat că în adresa CNPF nu au parvenit sesizări de la participanţii profesionişti la piaţa de asigurări, inclusiv de la brokerii de asigurare, referitor la careva acţiuni din partea asigurătorilor care ar limita drepturile şi interesele brokerilor în activitatea lor de intermediere în asigurări. Totodată nu există nici o decizie comună a asigurătorilor la nivel de BNAA referitor la excluderea brokerilor de asigurare din schema de distribuţie a asigurărilor “Carte Verde”.
„În această ordine de idei CNPF va examina deja decizia asigurătorilor, care potrivit BNAA are drept scop alinierea la cerinţele internaţionale, şi sub aspect de respectare a legislaţiei privind concurenţa, totuşi trebuie reţinut, că nu există prevederi legale exprese care ar obliga emitenţii „Carte Verde” să distribuie această asigurare anume prin intermediul brokerilor, iar dacă asigurătorii au încheate convenţii cu brokerii de asigurare, acestea sunt raporturi civile dintre părţi şi sunt reglementate clar de legislaţia în vigoare”, susţine Ştirbu.
Potrivit lui, la moment CNPF examinează însă decizia BNAA privind modificarea formularelor „Carte Verde”, astfel încât acestea să fie printabile, adică toate datele din formular care până acum se îndepleneau manual să fie printate. Respectiv această decizie implică o verificare suplimentară de către toţi cei care au primit în gestiune de la asigurători formulare „Carte Verde”, inclusiv brokerii de asigurare, în vederea returnării formularelor vechi, precum şi în vederea stingerii datoriilor formate de către brokeri faţă de asigurători pentru „Cărţile Verzi” vândute, fapt despre care au şi fost informaţi brokerii de asigurare.

Tatiana Solonari

Brokerii au realizat circa 29% din volumul total al subscrierilor, situat la circa 500 mil. MDL sau 32 mil. EUR, nivel similar cu cel din semestrul I 2011.
Cumulat, valoarea primelor intermediate pe segmentele de asigurări auto (CASCO, RCA, Carte Verde) s-a majorat în valoare absolută cu 11 mil. MDL până la 103,3 mil. MDL, reprezentând 72% din totalul pieţei de brokeraj.

Numarul ziarului: 
Nr.37 (457) din 19 septembrie 2012