“Uniunea Centrală” a marcat totalurile activităţii

Pentru Asociaţia Centrală de Economii şi Împrumut “Uniunea Centrală”, care acordă suport pentru asociaţiile de economii şi împrumut şi susţine dezvoltarea acestui sector, anul 2013 a fost unul în care s-au înregistrat evenimente şi acţiuni semnificative. Printre cele mai importante se numără achiziţionarea şi implementarea unui program informatic, atragerea de împrumuturi şi investiţii, dar şi o serie de iniţiative pentru modificări ale legislaţiei sectoriale.

Potrivit raportului prezentat de către directorul executiv al ACEÎ „Uniunea Centrală”, Eduard Balan, la adunarea generală ordinară, pe parcursul anului 2013 au fost acordate împrumuturi de 120 mii lei din capitalul propriu pentru recreditarea membrilor şi un împrumut de 480 mii lei pentru acoperirea deficitului de lichidităţi. Totodată, soldul investiţiilor în Fondul Depunerilor de Economii la sfârşitul anului a atins cifra de 3.515.684 lei, resurse care sunt plasate la trei bănci comerciale, iar ratele dobânzilor primite se află între 9,25% şi 10% anual. “În decembrie, la şedinţa consiliului de administraţie al asociaţiei a fost luată decizia de a plăti venitul net la Fondul respectiv la nivelul de 3% anual, ceea ce a constituit peste 71 mii lei. Cred că anul acesta vom putea achita mai mult, întrucât se prevede o majorarea a investiţiilor în Fond”, susţine Eduard Balan, directorul executiv al ACEÎ „Uniunea Centrală”. El a accentuat că o realizare importantă pentru funcţionalitatea asociaţiei este că au fost atrase primele investiţii în Fondul rezervei instituţionale, soldul căruia a atins cifra de 409 mii de lei la sfârşitul anului trecut.
În viziunea lui Eduard Balan, asociaţiile de economii şi împrumut au nevoie de surse pe termen lung dacă tind să acorde împrumuturi pe termen lung. “Cea mai mare parte a surselor asociaţiilor de tip B sunt formate din depunerile de economii şi anume acestea pot şi trebuie să-şi diversifice portofoliul, acordând împrumuturi pe termen de la trei la cinci ani. În acelaşi timp, dacă vor include împrumuturi pe termen mediu cu o dobândă mai bună, în comparaţie cu depunerile care sunt pe termen scurt, va creşte nemijlocit volumul total al depunerilor din care va fi posibilă acordarea împrumuturilor pe termen lung”, argumentează Eduard Balan. El a mai spus că, în continuare, vor fi organizate mai multe seminare şi traininguri privind atragerea depunerilor de economii la AEÎ care sunt membre ale “Uniunii Centrale”.
În 2013, a fost procurat un program informatic performant, Smart Credit Management, care permite atât gestiunea împrumuturilor şi depunerilor, cât şi generarea raportului financiar. “O parte dintre asociaţiile noastre utilizau programul de contabilitate 1C, însă acesta nu permite să fie introduse multe operaţiuni caracteristice activităţii AEÎ. De aceea, am decis că e cazul să avem propriul program, adaptat la necesităţile noastre şi am contractat o companie românească care a elaborat softul. Acesta a fost achitat din capitalul propriu al asociaţiei şi din banii alocaţi în cadrul unui proiect cu fundaţia Church of Sweden. Noi asistăm fiecare asociaţie, începând cu importul de date şi finisând cu generarea primului raport financiar”, spune Eduard Balan. La moment, circa şase AEÎ din cele treizeci care sunt membre ale “Uniunii Centrale” utilizează în activitatea lor anume acest program. Potrivit planului de activitate pentru anul 2014, aprobat la adunarea generală, administratorii şi contabilii de la, cel puţin, zece asociaţii vor fi instruiţi şi asistaţi la implementarea programului Smart Credit Management. În mod special, se va acorda o atenţie sporită operaţiunilor de import a datelor, modul de salarizare şi gestiune a creditelor primite.
De la primirea programului în cadrul “Uniunii Centrale” au fost deja realizate câteva modificări esenţiale care sporesc valoarea şi importanţa programului în activitatea asociaţiei, precum: modulul de evidenţă şi gestiune a activelor imobilizate, materialelor, serviciilor şi costurilor; gestiunea furnizorilor; modulul de gestiune a drepturilor de acces în program; modulul de gestiune şi evidenţă a activităţii comitetului de creditare; modulul de gestiune şi evidenţă a personalului; modulul de evidenţă a decontărilor cu companiile de asigurare; rapoarte noi pentru prezentarea informaţiei statistice despre activitate ş.a.
Anul trecut au fost întreprinse câteva măsuri de negociere şi contractare a împrumuturilor pentru asociaţiile-membre ale organizaţiei. “Am discutat cu unitatea de implementare a proiectelor IFAD, Directoratul liniilor de credit al Ministerului Finanţelor, dar şi cu cel al SRL MoldCredit. În toate cazurile, condiţiile de finanţare cer ca “Uniunea Centrală” să deţină capital propriu, care ar asigura rambursarea cu succes a împrumuturilor contractate. Deci, pentru atragerea unor resurse de creditare pentru recreditarea membrilor este necesară capitalizarea organizaţiei, obiectiv la care vom lucra intens în cursul acestui an”, a precizat Eduard Balan.
În octombrie 2013 a fost prezentat proiectul de finanţare a unor investiţii a “Uniunii Centrale” către Church of Sweden, care include finanţarea a 70% din costurile de implementare a programului informatic în 10 AEI de categoria A, finanţarea schimbului de experienţă cu alte sisteme cooperatiste din Europa, organizarea a două instruiri pentru administratorii AEI etc. La moment, asociaţia centrală negociază condiţiile contractuale, astfel încât, în luna mai curent, să fie obţinută prima parte a finanţării.
“Paralel cu aceşti finanţatori, am discutat şi cu Fundaţia HEKS Moldova despre necesitatea susţinerii dezvoltării sistemului de asociaţii şi, în special, a membrilor noştri. Astfel, negociem susţinerea financiară parţială a trei instruiri pentru administratorii asociaţiilor şi sperăm că acest parteneriat să se dezvolte în viitor. Scopul principal pentru 2014 rămâne atragerea de noi membri în cadrul uniunii, deoarece finanţatorii noştri doresc să vadă că avem o organizaţie viabilă, cu scopuri serioase de dezvoltare”, a menţionat directorul executiv al “Uniunii Centrale”.
În planul de activitate pentru 2014 sunt incluse mai multe instruiri la subiecte importante, precum: managementul delicvenţelor, marketingul şi tehnicile de promovare a produselor financiare ale AEÎ, modificări de legislaţie şi aspecte de evidenţă contabilă etc. De asemenea, “Uniunea Centrală” va elabora un manual operaţional unic, în conţinutul căruia se vor regăsi toate politicile şi regulamentele de lucru pentru activitatea asociaţiilor de economii şi împrumut.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.12 (532) din 2 aprilie 2014