Un nou bilanţ trimestrial al proiectului Twinning

Recent la Comisia Naţională a Pieţei Financiare a avut loc şedinţa Comitetului de monitorizare a proiectului Twinning “Dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor operaţionale şi instituţionale ale CNPF în domeniul reglementării şi supravegherii prudenţiale”, sprijinit de Uniunea Europeană şi implementat cu ajutorul Autorităţii Poloneze de Supraveghere Financiară (KNF), în cadrul căreia a fost prezentat raportul privind rezultatele realizării activităţilor planificate pentru trimestrul şapte de la lansare.

În debutul întrunirii, Valeriu Chiţan, Preşedintele CNPF, a adresat mulţumiri oficialilor Delegaţiei Uniu­nii Europene la Chişinău şi liderilor de proiect pentru efortul lor în vederea materializării agendei proiectului Twinning, pentru recomandările experţilor polonezi în vederea fortificării cadrului legislativ din Moldova ce ţine de piaţa financiară nebancară şi ajustarea lui la standardele europene, pentru consultanţa acordată, graţie căreia CNPF va veni cu o serie de amendamente la actele legislative şi normative de care se conduce astăzi, menite să eficientizeze activitatea sa şi implicit, a pieţei financiare nonbancare.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că fiind la un pas de finalizare, proiectul Twinning a reuşit să-şi demonstreze eficacitatea sa şi să aducă rezultatele scontate.

În opinia lui Damian Jaworski, lider de proiect din partea KNF, perioada de raportare a fost una fructuoasă şi utilă. Colegii polonezi au comunicat coordonatorului de proiect din partea Delegaţiei UE şi asistenţei că în trimestrul VII toate activităţile au fost realizate conform planului de lucru şi programului convenit anterior de părţi. Astfel, în spaţiul de timp 12 februarie – 11 mai 2017 au fost desfăşurate 8 activităţi dedicate domeniului asigurărilor. Desigur, cadrul legislativ autohton în asigurări se mai confruntă cu lacune, după cum ele au fost înregistrate şi în Polonia. Din acest motiv, proiectul Twinning a insistat asupra diverselor aspecte ale acestui domeniu, cum ar fi elaborarea standardelor minime privind Sistemul de avertizare timpurie pentru asigurători, dezvoltarea standardelor minime pentru supravegherea bazată pe riscuri a asigurătorilor, întocmirea planurilor de intervenţie ale companiilor de asigurări şi activităţile aferente, analiza cerinţelor minime cu privire la documentaţia internă în domeniul asigurărilor, analiza fondului de garantare şi a planurilor de afaceri ale companiilor de asigurări, consolidarea protecţiei consumatorilor şi arbitrajul în asigurări.

După cum s-a menţionat în cadrul şedinţei de raportare, atelierele de lucru organizate s-au dovedit a fi eficiente sub aspectul asimilării materialului examinat, iar rapoartele de analiză şi recomandările elaborate de experţii polonezi vor fi de un real folos pentru activitatea CNPF. Reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău au constatat că toate obiectivele din agenda de lucru pentru perioada raportată au fost realizate cu succes, ceea ce permite a aproba raportul trimestrial şi a menţiona efortul experţilor polonezi şi moldoveni în vederea transpunerii în fapt a proiectului Twinning şi bunei funcţionări de viitor a pieţei financia­re nebancare din ţara noastră.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.26 (698) din 28 iunie 2017