Un conflict intern ameninţă întreg sistemul Asociaţiilor de Economii şi Împrumut

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) se arată îngrijorată de conflictul intern care s-a creat între două grupuri de acţionari ale unui important jucător din sistemul de microfinanţare, care are ca membri 320 de asociaţii de economii şi împrumut, SA Corporaţia de Finanţare Rurală (CFR). În prag de sezon agricol, fermierii, cei care sunt principalii beneficiari ai asociaţiilor de economii şi împrumut, au rămas fără finanţare, întrucât un grup de acţionari a solicitat lichidarea companiei. În rezultat, Ministerul Finanţelor a stopat creditarea Corporaţiei. CNPF, regulatorul segmentului nebancar al pieţei finaciare, a avut o serie de întâlniri cu acţionarii CFR, în cadrul cărora a încercat să-i aşeze la masa de negocieri pe cei implicaţi şi să aplaneze conflictul creat artificial.

Cauza unor măsuri atât de dure, întreprinse de Ministerului Finanţelor a fost scrisoarea conducerii societăţii, prin care se comunică despre un grup de acţionari care cere lichidarea societăţii. Concomitent, la conducerea CFR a parvenit o scrisoare de la alţi acţionari ai societăţii în care se menţiona că instituţia nu este transparentă, autorii solicitând încetarea împuternicirilor actualului consiliu de conducere şi alegerea altuia. Astfel, Ministerul Finanţelor a stopat finanţarea CFR şi a cerut acesteia să ramburseze circa 140 mil. lei datorii. În caz contrar, conturile bancare ale instituţiei vor fi blocate.
„Comisia Naţională a Pieţei Financiare nu vede motive de stopare a activităţii acestei societăţi pe acţiuni. Ceea ce se întâmplă la moment, este consecinţa directă a unei guvernări corporative nesatisfăcătoare cu privire la promovarea corectitudinii, transparenţei şi responsabilităţii la nivel de societate, dar care are consecinţe grave asupra întregului sector de microfinanţare, în special, pe segmentul AEÎ. CNPF nu are dreptul să facă imixtiuni directe în activitatea organelor de conducere ale Corporaţiei. Respectiv, urmează ca consiliul societăţii şi adunarea generală a acţionarilor să soluţioneze conflictele interne. În calitate de supraveghetor al sectorului, vom face toate demersurile legale în adresa autorităţilor publice pentru a depăşi situaţia creată”, a declarat Aurica Doina, membru al Consiliului de administraţie al CNPF în cadrul întrevederii cu acţionarii implicaţi în conflict. Ea a menţionat că pierderile sectorului în urma situaţiei respective, conform estimărilor CNPF, se pot ridica la 20 mil. lei.
În opinia reprezentanţilor regulatorului pieţei financiare nebancare, ieşirea din situaţia creată ar fi ca grupul de acţionari să-şi retragă cererile de lichidare a Corporaţiei. Totodată, să fie convocată şedinţa extraordinară a consiliului societăţii, în cadrul căreia reprezentanţii asociaţiilor să rezolve problemele interne în conformitate cu prevederile legii. Spre regret, întâlnirile cu acţionarii au arătat că majoritatea lor sunt puţin informaţi şi nu-şi cunosc drepturile şi obligaţiunile legale.
„Toate acţiunile pe care le întreprinde ministerul decurg din clauzele contractuale, care prevăd că CFR trebuie să prezinte rapoarte financiare şi să ne informeze despre toate schimbările şi problemele care survin. Din acest considerent, au fost suspendate plăţile ministerului către Corporaţie, dar în cazul în care situaţia va fi remediată, vom prelua recreditarea”, susţine Svetlana Staver, şeful secţiei de creditare, Ministerul Finanţelor. Ea a argumentat poziţia ministerului prin faptul că acesta este în drept să ceară rambursarea creditării atunci când intervin situaţii de acest gen, întrucât Ministerul Finanţelor este creditorul principal al Corporaţiei, iar la mijloc sunt banii statului.
Unii acţionari susţin că CFR a deviat de la misiunea principală, cea de acordare a împrumuturilor pentru asociaţiile de economii şi împrumut şi se axează pe creditarea directă. „Corporaţia nu dispune de o strategie de revigorare financiară a asociaţiilor de economii şi împrumut care sunt membre ale acesteia. Ne dorim un consiliu de conducere puternic care să ne apere interesele noastre”, au ţinut să menţioneze acţionarii.
De partea cealaltă, reprezentanţii CFR susţine că „sunt unele grupări cointeresate în preluarea controlului asupra unei companii capitalizate. Prin diverse metode se încearcă manipularea opiniei acestora cu scopul demiterii actualului Consiliu şi a Direcţiei executive în vederea instituirii controlului asupra fluxurilor financiare ale companiei”, se spune într-un comunicat de presă al companiei.
Însă, reprezentanţii structurilor de stat au atenţionat că acest conflict intern a luat proporţii mari şi s-a transformat într-o problemă serioasă pentru întreg sistemul AEÎ. Pierderile pe care au început să le suporte acţionarii simpli din lipsă de finanţare pentru începerea noului sezon agricol, sunt pe seama celor care au iniţiat conflictul.
Corporaţia de Finanţare Rurală este o instituţie care activează din anul 1997 pe piaţa de microfinanţare şi a acumulat un capital propriu în mărime de 125 mil. de lei. Potrivit datelor companiei, în 2013 profitul instituţiei a constituit 14,7 mil. de lei, iar volumul impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi medicale şi a dobânzilor plătite statului au constituit 12,8 mil. de lei.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.04 (524) din 5 februarie 2014