TOP 10 evenimente economice ale anului 2011 în viziunea Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES

Anul 2011 a fost bogat în evenimente economice pentru Republica Moldova, de la lansarea oficială a negocierilor privind regimul de comerţ liber cu Uniunea Europeană, creşterea mult mai rapidă a exporturilor faţă de importuri, la atingerea celei mai înalte creşteri economice din regiune. În 2011 au fost probleme legate de protecţia investiţiilor străine pe fondul încercărilor de preluare ilegală a unor pachete de acţiuni a băncilor. Mai remarcăm adoptarea pe ultima sută de metri a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2012 şi bugetului de stat, bugetului asigurărilor de stat şi cel a asigurărilor obligatorii în medicină. Vezi în continuare clasamentul celor mai importante evenimente economice din anul 2011, în viziunea Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

1. Lansarea oficială a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător

La 12 decembrie, oficial, a fost dat startul negocierilor privind Zona de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. “Pentru Republica Moldova, lansarea negocierilor şi ulterior instituirea Zonei de Comerţ Liber reprezintă nu doar un pas înainte în apropierea ţării de UE, ci şi o cale de continuare a procesului de modernizare a ţării, de dezvoltare în conformitate cu principiile unei economii de piaţă viabile şi prospere”, a declarat Premierul Vlad Filat. UE a invitat Moldova la negocieri după ce aceasta a înregistrat o serie de condiţii pentru a putea să purceadă la integrarea economică cu piaţa internă comunitară. Cele trei rapoarte de progres şi unul interimar privind îndeplinirea Recomandărilor Comisiei Europene, ce includ acţiunile care urmează a fi întreprinse în vederea iniţierii negocierilor şi a instituirii ulterioare a ZLSAC, au fost înalt apreciate de instituţia europeană. O zonă liberă de comerţ va ajuta Moldova să devină mai competitivă şi să beneficieze de piaţa unică europeană. Republica Moldova are până în 2015 acces preferenţial la piaţa UE, beneficiind de un sistem de preferinţe comerciale autonome. Piaţa europeană este principala destinaţie pentru produsele moldoveneşti, în zece luni din 2011 cel puţin 49,5% din exporturile moldoveneşti au mers spre această piaţă. Totodată, 44,3% din importurile realizate de Republica Moldova au provenit din Uniunea Europeană. Oficialităţile speră să încheie negocierea zonei de comerţ liber cu UE în doi-trei ani, unii experţi sunt de părere însă că acordul va fi semnat după 2015.

2. Creşterea mult mai rapidă a exporturilor faţă de importuri

Tendinţa de creştere într-un ritm mai înalt al exporturilor faţă de importuri, ce a fost înregistrată în 2010 pentru prima oară în ultimii zece ani, s-a menţinut şi în 2011, exporturile au crescut în zece luni cu 51,6 la sută, iar importurile cu 38,3%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. Deşi ritmul de creştere a exporturilor şi importurilor se va reduce în următorii trei ani, până la 10-14%, tendinţele din acest an se vor menţine, prognozează Ministerul Economiei. “Ritmul de creştere a exporturilor îl vedem peste ritmul de creştere a importurilor şi vrem să menţinem şi calitatea structurală a importurilor, deci să punem accentul pe import de tehnologii şi nu pe import de produse”, a declarat Octavian Calmîc, viceministru al Economiei. Exporturile şi importurile au atins niveluri record de creştere în comparaţie istorică, dar în a doua jumătate a anului 2011 ritmul de creştere s-a redus.

3. Lider regional după creşterea economică

Cu o creştere peste aşteptări, de 7,5% în primul semestru, Republica Moldova a devenit lider regional în competiţia cu ţările în tranziţie din Europa, dar şi cu cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, se constata în raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind perspectivele dezvoltării economice regionale în Europa. În nouă luni, economia moldovenească a fost pe plus 6,7%. Cu o majorare a PIB-ului de 7,0 la sută, Moldova va atinge în anul 2011 cea mai mare creştere economică din 42 de ţări din Europa, analizate în raportul FMI. Autorii raportului constată că atât în 2011, cât şi în 2012, ascensiunea economiei Republicii Moldova va fi generată, în fond, de creşterea consumului privat, care va avea una dintre cele mai mari creşteri din regiune. Ritmul de creştere trimestrială s-a redus de la 8,4% în primul trimestru la 5,3% în trimestrul trei. Experţii sunt de părere că scăderea ritmului de creştere nu este motiv pentru îngrijorare.

4. Locul doi în topul ţărilor reformatoare la nivel mondial

Republica Moldova a urcat 18 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale şi a Corporaţiei Financiare Internaţionale privind mediul de afaceri, situându-se pe locul 81 faţă de 99 anterior şi a fost plasată pe locul doi în topul celor zece reformatori la nivel mondial. Ţara a implementat reforme în patru domenii: lansarea afacerii, obţinerea unui credit (informaţii creditare), executarea contractelor şi rezolvarea insolvabilităţii, se arată în raportul “Mediul de afaceri 2012: Desfăşurarea afacerilor într-o lume mai transparentă”. Este un progres foarte important în contextul crizei, însă sunt necesare în continuare reforme pentru a ne mişca mai rapid înainte, astfel au comentat mai mulţi experţi topul privind dezvoltarea afacerilor în 183 de ţări din lume. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat că locul doi în topul Băncii Mondiale a ţărilor reformatoare este unul onorabil, doar că îşi doreşte ca în anul următor Moldova să deţină întâietatea.

5. Aderarea la Acordul de liber schimb în CSI

Opt ţări membre ale CSI, inclusiv Republica Moldova, au semnat pe 18 octombrie, la Sankt-Petersburg, acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb. Acordul presupune eliminarea taxelor vamale în cadrul Comunităţii, deşi unele ţări şi-au adjudecat în cadrul negocierilor zeci de excepţii. Astfel, Federaţia Rusă va menţine circa 100 taxe de export în cadrul zonei de liber schimb a CSI, în particular la petrol şi produsele petroliere, produse a industriei chimice, metale, ciment, spirt, seminţe de floarea soarelui. Peste 40 de excepţii de la prevederile acordului de liber schimb vor exista la exporturile din Kazahstan, iar Ucraina va menţine circa 30 de taxe la export în comerţul cu toate ţările membre ale acordului. Doar Armenia şi Republica Moldova au renunţat la taxe de export în ţările membre ale zonei de liber schimb. Chişinăul a anunţat că va ratifica Acordul după ce va consulta Organizaţia Mondială a Comerţului şi Comisia Europeană şi va primi concluzia pozitivă a acestora. În primele zece luni ale acestui an, 41,1% din exporturile moldoveneşti au avut destinaţia ţările CSI, iar 32,3% din importuri au provenit din această zonă.

6. Aprobarea la limita de timp a politicii fiscale şi bugetelor pe anul 2012

După discuţii controversate, ce puneau în pericol adoptarea documentelor financiare pentru anul 2012, şi un avertisment dur al FMI, Parlamentul a adoptat cu numai opt zile până la sfârşitul anului politica bugetar-fiscală pe 2012. Principalele modificări sunt reintroducerea impozitului corporativ în mărime de 12%, evaluarea indirectă a veniturilor persoanelor cu un venit de peste 300 mii lei anual şi achiziţii de imobil în valoare de peste 1 milion de lei, majorarea accizelor la băuturile alcoolice, ţigările cu filtru, ajustarea accizelor la produsele petroliere la rata inflaţiei. În aceeaşi zi, pe 23 decembrie, a fost adoptat cu votul deputaţilor AIE în prima şi a doua lectură Legea Bugetului de Stat pe anul 2012, precum şi Bugetul asigurărilor de stat şi bugetul asigurării obligatorii în medicină. 78,8 la sută din totalul cheltuielilor bugetului public naţional poartă un caracter social. Deficitul bugetar este în descreştere de la 1,9 la sută din PIB, care va fi în anul 2011 la 0,9% în 2012.

7. Atacurile raider

Încercarea de a prelua ilegal pachete de acţiuni ale unor bănci au arătat că investiţiile nu sunt protejate în deplină măsură. În lunile iulie-august, companii off-shore au preluat pachete de acţiuni ale Moldova Agroindbank, Universalbank, Victoriabank şi Banca de Economii, în baza unor decizii judecătoreşti. Atacul raider la Moldova Agroindbank a intrat în vizorul oficialilor europeni, care au fost avertizaţi despre ilegalităţi de acţionarii din Slovenia şi Olanda. Guvernul a intervenit prompt, fapt apreciat înalt de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, dar şi de alţi parteneri străini. La începutul lunii octombrie, investitori din Slovenia şi Olanda ce au fost deposedaţi de 28% din acţiunile pe care le deţineau la Moldova Agroindbank au fost repuşi în drepturi de instanţa supremă de justiţie de la Chişinău.

8. Strategia Naţională de Dezvoltare “Moldova 2020” prinde contur

Peste 250 de comentarii şi propuneri din partea autorităţilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, mediilor academice, partenerilor de dezvoltare au parvenit la prima etapă de elaborare şi consultare publică a proiectului Strategiei Naţionale de Dezvoltare “Moldova 2020”. Proiectul urmează a fi definitivat şi aprobat de Guvern până la sfârşitul lunii ianuarie 2012. Strategia va avea şapte capitole: “Finanţe accesibile şi ieftine”, “Business cu reguli clare de joc”, “Energie furnizată sigur şi eficient”, “Sistem de pensii: echitabil şi sustenabil”, “Justiţie responsabilă şi incoruptibilă”, “Studii: relevante pentru carieră”, “Drumuri: bune, oriunde”. Obiectivul principal al Strategiei este schimbarea calitativă a creşterii economice şi calităţii vieţii.

9. Un an de stabilitate în sistemul bancar

2011 a fost un an de stabilitate şi întărire a rezistenţei sistemului bancar moldovenesc. Cursul leului a fost stabil. Activele totale ale băncilor au atins după unsprezece luni 46,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,4 miliarde de lei faţă de începutul anului. Creditele au ajuns la un sold de 29,2 miliarde de lei, depozitele bancare au crescut până la suma de 31,8 miliarde de lei. Pe parcursul anului au fost atinse maxime istorice a rezervelor valutare, a activelor, pe de altă parte la un minim istoric a coborât rata dobânzii la creditele în lei. Portofoliul de credite s-a îmbunătăţit. De la punctul maxim de 17,7% a creditelor neperformante, cât a fost în vara anului 2010, s-a ajuns la 11,7% în noiembrie. Băncile au devenit mai puternice, mai pregătite, astfel că o eventuală criză nu le mai ia prin surprindere. Sistemul bancar şi Republica Moldova au trecut în anul 2011 printr-un moment foarte dificil, atacurile rider. Efectele negative ale preluării frauduloasă a pachetelor de acţiuni a unor bănci se vor mai resimţi, dar deja se implementează măsuri de natură să prevină asemenea cazuri pe viitor.

10. Preţul de import al gazului ajunge la nivel european

Preţul de import al gazelor de la Gazprom a ajuns în trimestrul patru la 400 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi. În trimestrul întâi 2011, preţul de livrare a fost de 292,88 dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaze. Preţul de achiziţie a gazului a crescut cu aproape 35 la sută, s-a mărit cu 26% tariful pentru consumatorii casnici. O consecinţă negativă a acestui fapt este reducerea consumului. La sfârşitul anului 2011 expiră contractul încheiat de Republica Moldova pentru anii 2007-2011. Până la această oră nu s-a reuşit semnarea noului contract, pe care Chişinăul îl vrea pe cinci ani. Negocierile au fost suspendate după ce la mijlocul lunii octombrie Republica Moldova a semnat cel de-al treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene, care presupune divizarea companiilor de furnizare şi distribuţie în entităţi diferite. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, nu exclude faptul că Moldova “a nimerit sub tăvălug”, ca urmare a problemelor apărute între Federaţia Rusă şi Comisia Europeană privind cel de-al treilea pachet energetic al UE şi că negocierile au fost stopate anume din această cauză.

Numarul ziarului: 
Nr.51 (420) din 28 decembrie 2011