Svetlana Lupaşcu: Asigurările auto continuă să prevaleze, în timp ce asigurările facultative şi cele de viaţă rămân nevalorificate

Interviu oferit ziarului Capital Market de către Svetlana Lupaşcu, director al Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul CNPF.

– Cum a evoluat sectorul asigurărilor în anul 2016 şi care au fost cele mai relevante schimbări în acest domeniu?

– Conform datelor raportate de către asigurători, în anul 2016, primele de asigurare subscrise au înregistrat o creştere de 12,4%, iar despăgubirile de 34,3%, comparativ cu anul precedent. Schimbări esenţiale în activitatea operaţională a companiilor de asigurări nu au fost sesizate pe parcursul anului trecut. În acelaşi timp, se menţine aceeaşi pondere majorată a încasărilor şi prestărilor de servicii pe tipurile de asigurări auto, inclusiv a asigurărilor obligatorii, în timp ce asigurările facultative şi cele de viaţă rămân a fi mai puţin valorificate. Recent, CNPF a retras licenţa companiei de asigurări „Sigur-Asigur”, la cererea acesteia, astfel, pe piaţa asigurărilor de viaţă rămâne un singur jucător – „Grawe Carat Asigurări”.

Pe de altă parte, în 2016 a fost constituită o nouă companie de asigurări „General Asigurări”, care şi-a început activitatea deja în acest an. Zilele trecute, noua companie a anunţat despre emisiunea de noi acţiuni, ceea ce presupune noi investiţii în societatea dată.

În acelaşi timp, potrivit datelor preliminare pentru trimestru I anul 2017, primele subscrise au atins nivelul de 307,8, 1 mil. lei sau cu aproximativ 8,2% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plata daunelor şi indemnizaţiilor de asigurare au înregistrat o valoare de 121,4 mil. lei, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 6 la sută în comparaţie cu perioada din anul trecut.

– Cum apreciaţi situaţia financiară a companiilor de asigurări? Dispun acestea de suficiente lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile şi a nu crea situaţii de criză?

– Companiile de asigurări care au raportat indicatorii de activitate la 31 decembrie 2016 au reflectat corespunderea în totalitate la exigenţele actelor normative atât pe partea ce ţine de cerinţa minimă faţă de marja de solvabilitate, cât şi faţă de coeficientul de lichiditate. Aici, trebuie să menţionez că, în noiembrie 2016, CNPF a emis o decizie prin care asigurătorilor care au înregistrat deficit de active eligibile li s-a acordat un termen de până la 31 martie 2017 pentru a se conforma cerinţelor privind dispersia activelor. Sub incidenţa acestei hotărâri au intrat opt companii de asigurări. Este necesar să precizez că prescrierea dată nu semnifică insolvabilitatea sau incapacitatea companiilor de a-şi onora obligaţiile pe care le au. Prescrierea dată a fost emisă cu scopul de a obliga asigurătorii să se conformeze cerinţelor de dispersie a activelor de care dispun. Dacă e să privim activitatea asigurătorilor în totalitate, aceştia dispun de suficiente active pentru a-şi onora obligaţiile, dar ele trebuie administrate şi gestionate în asemenea fel încât să fie evitat riscul concentrării obligaţiilor într-un singur activ. În conformitate cu cerinţele prudenţiale ale CNPF, asigurătorii sunt obligaţi să gestioneze capacitatea de onorare a obligaţiilor faţă de asiguraţi prin investirea în anumite categorii de active, astfel încât să fie evitate situaţiile, când căderea unui activ atrage după sine mari riscuri de incapacitate financiară sau insolvabilitate.

Mai mulţi asigurători s-au arătat nemulţumiţi de cerinţele cu privire la dispersarea activelor, afirmând că sunt în pierdere pentru că, în conformitate cu acestea, sunt obligaţi să-şi vândă unele active deţinute în imobile sau să schimbe valuta depozitelor bancare...

Arealul de investiţii şi capacităţile sectorului real sunt suficient de limitate în ţara noastră, astfel că asigurătorii sunt puşi în situaţii penibile când, pe de o parte, dispun de active, dar întâmpină dificultăţi la diversificarea sau plasarea acestora în conformitate cu cerinţele regulatorului. Cu scopul de a facilita cadrul legal, CNPF a iniţiat o procedură de amendare a regulilor cu privire la dispersia activelor, care urmează să fie pusă în aplicare din anul viitor şi care urmează să faciliteze investirea rezervelor tehnice de către asigurători.

– Ce investiţii străine au fost efectuate anul trecut în acest sector?

– În anul 2016, investiţii străine şi injecţii de capital, practic, nu au fost făcute în domeniul asigurărilor. Concomitent, potrivit amendamentelor legale ce au intrat în vigoare la 1 aprilie 2016, pentru asigurătorii care subscriu Carte Verde a fost introdusă cerinţa de capital de minim de 22,5 mil. lei. Termenul oferit pentru a se conforma acestei cerinţe este de 18 luni şi expiră în noiembrie 2017. Acest fapt influenţează implicit şi la calculul ratei de solvabilitate, ceea ce înseamnă că pentru a se conforma acestei cerinţe, asigurătorii care dispun deja de capitalul minim de 22,5 mil. lei vor trebui, după caz, să atragă active noi pentru a face faţă cerinţelor de solvabilitate.

– Prin ce se explică interesul scăzut al investitorilor faţă de asigurările autohtone?

– Interesul investitorilor de a investi în capitalul social al societăţilor de asigurări este redus şi poate fi explicat prin situaţia economică din ţară. Un exemplu elocvent este şi faptul că acţionarii societăţilor, cărora le-a fost blocat dreptul de vot şi li s-a acordat un termen de trei luni ca să-şi vândă acţiunile, nu au reuşit să vândă aceste valori mobiliare. Este vorba de companiile „Asito”, „Aliance Insurance Group” şi „Moldasig”. În acest context, unii acţionari ai “Moldasig” SA erau liberi să-şi vândă aceste acţiuni. Deocamdată nu s-a reuşit vânzarea acestor valori mobiliare, iar unul din motive ar putea fi interesul scăzut de a investi în capitalul social al asigurătorilor.

– Care a fost volumul primelor de asigurare încasate şi suma despăgubirilor achitate în 2016. Cum arată aceste date în comparaţie cu anul precedent?

– Volumul primelor brute subscrise de companiile de asigurări a însumat 1,380 mil. lei, iar a despăgubirilor – 519 mil. lei. Un avans semnificativ au înregistrat asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă (RCA) şi externă (Carte Verde). Astfel, primele subscrise pe RCA internă au crescut cu 26%, iar despăgubirile pe acelaşi tip de asigurare s-au majorat cu 41%, faţă de anul precedent.

– Cum arată distribuţiile pe tipuri de asigurări (generale, auto, de viaţă) şi ce schimbări au avut loc pe aceste segmente?

– Asigurările Carte Verde au crescut cu 13,8% şi au însumat 309,85 mil. lei, iar despăgubirile s-au majorat cu 66% până la nivelul de 115,9 mil. lei. Creşterea accentuată a despăgubirilor la asigurările de Carte Verde a fost determinată de achitarea daunelor restante de către compania „Asito” din anii precedenţi (2006, 2010,2011). Este de menţionat că aceste despăgubiri majorate influenţează cheltuielile Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule în partea ce ţine de cedarea în reasigurare a riscurilor pe Carte Verde, fapt ce poate determina şi majorarea primelor de asigurare pe acest tip.

La fel, o creştere agresivă a daunelor a fost consemnată şi la asigurările auto CASCO. Astfel, primele încasate la asigurările CASCO s-au majorat cu 6,29% şi au însumat 256,8 mil. lei, în timp ce despăgubirile au înregistrat un spor de 15,1% şi au alcătuit 154,8 mil. lei.

Totodată, la asigurările pe viaţă au fost subscrise prime în mărime de 89,2 mil. lei, în creştere cu 2,3% şi au fost achitate despăgubiri în sumă de 18,1 mil. lei, care au înregistrat o creştere dublă faţă de anul 2015. Această majorare bruscă a indemnizaţiilor achitate denotă faptul că o bună parte a contractelor de asigurare pe viaţă au ajuns la scadenţă şi au început achitările. Este important de menţionat că un alt motiv al acestei creşteri îl reprezintă şi faptul că anul trecut „Asito” a efectuat achitări esenţiale şi plăţi de răscumpărare pentru asigurările de pensii suplimentare.

– Care este situaţia actuală a companiei Asito, la capitolul achitarea obligaţiilor de plată, inclusiv pe piaţa internă? Care este valoarea totală a despăgubirilor restante?

– Compania „Asito” se află în procedură de administrare specială, concomitent, aceasta a reflectat indicatori destul de buni. Astfel, la situaţia de la 31 decembrie 2016, compania dată este una solvabilă atât pe categoriile de asigurări generale, cât şi pe asigurările de viaţă. Totuşi, activitatea de subscriere a acestui asigurător este deocamdată sistată, acesta continuând să efectueze doar achitările de despăgubiri pe obligaţiile în baza contractelor de asigurare asumate anterior. Cu scopul de a evita fluxul de mijloace băneşti, „Asito” a elaborat un grafic de eşalonare a plăţilor pe asigurările de pensii suplimentare, care a fost agreat de persoanele asigurate.

– Ce societăţi au avut cele mai mari vânzări pe asigurările auto (Carte Verde şi RCA)?

– În 2016, cele mai importante încasări pe asigurările RCA au fost înregistrate de „Moldasig”, „Aliance Insurance Group”, „Donaris VIG”, „Astera” şi „Klassica Asigurări”.

La asigurările de Carte Verde, au predominat companiile „Moldasig”, „Klassica Asigurări”, „Aliance Insurance Group”, „Donaris VIG” şi „Astera”.
– Ce mutări importante au avut loc în topul primelor cinci companii şi care a fost cota de piaţă deţinută de acestea?

– Din topul primelor cinci companii ai pieţei de asigurări a dispărut compania „Asito”, care a coborât tocmai pe locul 12 şi au avansat alte două companii: „Klassica Asigurări” şi „Aliance Insurance Group”, care s-au plasat pe locurile patru şi, respectiv, cinci.

La finele anului 2016, în topul primelor cinci companii ale pieţei au intrat: „Moldasig” (cu încasări de 244 mil. lei), „Donaris VIG” (193 mil. lei), „Grawe Carat Asigurări” (190,5 mil. lei), „Klassica Asigurări” (150,3 mil. lei) şi „Aliance Insurance Group” (138,9 mil. lei).

– Recent, CNPF a expus spre consultare publică un proiect de modificare a Regulamentului cu privire la marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate a companiilor de asigurări. Care este scopul acestor modificări?

– Scopul acestui Regulament este de a îmbunătăţi condiţiile de investire de către asigurători a rezervelor tehnice în diferite categorii de active pentru a-şi putea proteja rezervele de asigurare. Astfel, documentul extinde grilele de acoperire a obligaţiilor în categoriile de active eligibile, inclusiv în valorile mobiliare corporative, dar şi obligaţiunile emise de către societăţile pe acţiuni. De asemenea, Regulamentul stabileşte majorarea, de la 50% până la 70%, a cotei de obligaţie ce poate fi acoperită din depozitele bancare.

Conceptul de bază al Regulamentului este de a fortifica situaţia financiară a companiilor de asigurări.

În vederea elaborării modificărilor şi completărilor la Regulamentul privind marjele de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate ale asigurătorilor (reasigurătorilor), aprobat prin Hotărârea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 2/1 din 21 ianuarie 2011, a fost instituit grupul de lucru format din reprezentanţii CNPF, asigurătorilor şi Asociaţiei de Actuariat, care s-au întrunit în şedinţe de lucru.

În cadrul şedinţelor au fost discutate propunerile privind regulile de dispersie a activelor admise să reprezinte rezervele de asigurare şi oportunitatea includerii unor noi categorii de active eligibile şi revizuirea plafoanelor în unele categorii de active.

Astfel, s-a propus de a introduce o noţiune nouă “marja de solvabilitate minimă de garantare” (MSG) care va fi calculată de către companiile de asigurare care nu deţin licenţă pentru practicarea activităţii de asigurare de viaţă sau generale, dar care, conform prevederilor Legii cu privire la asigurări, nu sunt absolvite de supravegherea ulterioară de către autoritatea de supraveghere.

Luând în consideraţie propunerile parvenite privind elaborarea unui regim special de solvabilitate pentru companiile de asigurări care nu mai deţin licenţă şi nu sunt obligate de legislaţie să menţină un capital minim aferent sau un anumit fond minim de garantare, se propune calcularea de către acestea a MSG care va constitui în cazul asigurărilor de viaţă – valoarea cea mai mare dintre MSM-1 (marja de solvabilitate minimă) conform calculului obţinut cu aplicarea coeficientului de 1,25 şi asigurărilor generale – valoarea cea mai mare dintre MSM-1, MSM-2 conform calculului obţinut cu aplicarea coeficientului de 1,25. Concomitent, la calcularea MSM şi MSG al asigurătorilor şi companiilor de asigurare se propune de a aplica un coeficient de 1,25 la MSM-1 în cazul asigurărilor de viaţă, precum şi MSM-1 şi MSM-2 la asigurările generale.

Regulamentul prevede şi alte norme care au drept scop fortificarea situaţiei financiare a asigurătorilor.

– Ce alte iniţiative cu privire la asigurări urmează să fie lansate de CNPF în perioada următoare?

– Drept scop prioritar ne-am propus elaborarea unei metodologii privind primele de asigurare obligatorie auto. Începând cu februarie 2018, legislaţia în vigoare prevede semiliberalizarea tarifelor pentru asigurările obligatorii auto. Aşadar, CNPF urmează să creeze formula de calcul a acestor prime, iar asigurătorii, în baza datelor statistice, vor face calculele de sine stătător şi le vor prezenta spre aprobare Comisiei.

– Câte petiţii au fost înregistrate anul trecut de CNPF cu privire la activitatea asigurătorilor? Care au fost serviciile reclamate cel mai des? Ce companii au fost vizate de cele mai multe ori?

– Numărul petiţiilor a scăzut pe parcursul anului 2016. În total, au fost înregistrate în jur de 435 de petiţii, în scădere de aproape două ori faţă de anul 2015. Printre companiile reclamate cel mai des se numără asigurători cu portofoliu mare, însă trebuie să se înţeleagă că asigurătorii care dispun de cele mai multe contracte de asigurare sunt mai des reclamaţi.

– Cum credeţi că se va dezvolta sectorul asigurărilor pe parcursul acestui an?

– Piaţa de asigurări deţine un potenţial înalt de dezvoltare. Există un şir de produse subdezvoltate, care necesită investiţii şi efort pentru a fi promovate. În acest sens, este necesară implicarea asigurătorilor, susţinerea din partea autorităţilor, acordarea serviciilor de o înaltă calitate, aplicarea preţurilor conform capacităţilor financiare ale consumatorilor. Este imperios necesară creşterea nivelului de încredere în serviciile de asigurare, ridicarea nivelului de conştientizare şi educare a societăţii.

Conform dinamicii anilor precedenţi, se denotă probabilitatea că trendul pieţei va fi în creştere, cea mai mare parte a pieţei constituind serviciile de asigurare obligatorie. Totodată, în vizorul regulatorului sunt câteva companii de asigurare, care vor fi monitorizate şi verificate mai asiduu, pentru a evita apariţia riscurilor de incapacitate de plată, or, în acest context, nu se exclud eventualele modificările în structura pieţei şi numărului de participanţi profesionişti.

A discutat Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.19 (691) din 10 mai 2017