Oportunităţile şi provocările cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova în procesul de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi cuprinzător cu UE, dar şi care sunt instrumentele de sprijin oferite mediului de afaceri pentru a le depăşi, au fost principalele subiecte pe agenda dezbaterii publice organizate de Ministerul Economiei şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului “Sprijinul acordat de UE sectorului privat în contextul Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb”, elaborat de Comisia Europeană, precum şi instrumentul de finanţare pentru mediul de afaceri – “Facilitatea ZLSAC pentru IMM-uri”.
Din anul 2008, când existau 52,3 mii de întreprinderi, în 2013 numărul acestora s-a majorat cu 2,8%, oferind 56,2% din locurile de muncă existente în economie. „Este un procentaj foarte mare dacă luăm în considerare contribuţia acestui sector în economie”, a declarat Stephane Bride, vicepremier, ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, dacă impactul IMM-urilor la formarea Produsului Intern Brut în Moldova în 2008 a constituit circa 31,9 la sută, atunci la sfârşitul anului 2013 cifra s-a ridicat la 32,2 la sută. Pentru comparaţie, în ţările din Uniunea Europeană, unde IMM-urile reprezintă peste 99% din întreprinderi, acestea au generat în anul 2014 de la 26 la sută până la 43 la sută din PIB şi 55 la sută din valoarea adăugată în sectorul non-financiar.
“Aceasta înseamnă că IMM-urile moldoveneşti au potenţial de dezvoltare care trebuie pe deplin valorificat. Dezvoltarea acestora a fost totdeauna o prioritate pentru Guvern, lucru reflectat în documentele strategice, de politici guvernamentale şi susţinere bugetară. De aceea, Ministerul Economiei, în comun cu partenerii de dezvoltare vor utiliza toate instrumentele disponibile în acest sens, politici economice, fiscale, finanţări, simplificarea procedurilor de reglementare etc.”, a spus Stephane Bride.
De asemenea, ministrul Economiei a subliniat necesitatea stimulării creşterii sectorului IMM-urilor prin instrumentele de finanţare disponibile. În acest sens, “Facilitatea ZLSAC pentru IMM-uri” va ajuta IMM-urile să profite de noile oportunităţi comerciale cu UE, să facă investiţiile necesare în creşterea competitivităţiic şi să se integreze în lanţurile valorice internaţionale, stabilind parteneriate de afaceri cu investitorii străini direcţi.
“Facilitatea ZLSAC pentru IMM-uri va ajunge la zeci de mii de IMM-uri şi sute de mii de angajaţi, furnizori şi prestatorii de servicii din Georgia, Moldova şi Ucraina şi va ajuta IMM-urile să se adapteze la rigorile pieţelor externe şi să beneficieze de noi oportunităţi de afaceri”, a spus Stephane Bride.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, a menţionat că Republica Moldova a fost un partener bun în ceea ce priveşte realizarea programelor de susţinere a businessului mic şi mijlociu, ajustarea acestuia către cerinţele Acordului de Liber Schimb cu UE.
„Reformele sunt o oportunitate: acest cadru nu este ceva ce poate fi lăsat pe hârtie. Sunt unele reforme care nu merg prea bine, dar noi încercăm să ajutăm autorităţile să le implementeze ca să atingă rezultate mai bune”, a mai spus Tapiola.
„Trebuie să transformăm DCFTA într-un succes economic şi să ne asigurăm că reformele care au fost necesare vor aduce rezultate agenţilor economici”, a menţionat şeful Delegaţiei UE. Oficialul a mai spus că în scurt timp va fi elaborată o nouă politică de vecinătate, care va viza şi întreprinderile mici şi mijlocii.
Facilitatea DCFTA este un instrument de finanţare a IMM-urilor, oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, care a fost lansat de Comisia Europeană la 21 mai 2015. Acesta este destinat pentru sporirea competitivităţii sectorului privat şi valorificarea DCFTA. Are un buget de 200 de milioane de euro grant pentru cele trei ţări şi un fond total de 2 miliarde de euro, care va fi oferit sub formă de credite. Mijloacele financiare pentru investiţii vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Perioada de implementare este 2014-2017.
Facilitatea DCFTA include instrumente de creditare pentru IMM-uri, stimulente pentru investiţii în tehnologii şi echipamente, asistenţă tehnică pentru o serie de proiecte de sprijin a IMM-urilor care să le ajute în identificarea noilor oportunităţi de piaţă deschise de ZLSAC, precum şi îmbunătăţirea mediului de reglementare şi a politicilor din cele trei ţări. Resursele financiare sub formă de credite vor putea fi accesate de IMM-urile din Republica Moldova prin intermediul băncilor comerciale.
Vlad Bercu