Serviciul vamal oferă undă verde pentru transportatorii credibili

Serviciul Vamal a lansat servicii de simplificare a controlului pentru transportatorii de încredere, acordându-le mai multe facilităţi companiilor de transport de încredere din Moldova. În mod practic aceste facilităţi prevăd: trecerea frontierei pe o linie specială de control, fără rând, scutire de proceduri de cântărire şi scanare. Obţin statut de transportator credibil agenţii economici care respectă strict legislaţie, achită la timp taxele vamale, nu au comis fraude vamale.

Important este că din aprilie a. c., ca urmare a lansării unui nou server SI Asycuda World, Serviciul Vamal va fi posibilă trecere la declarare vamală electronică, cu excluderea documentelor pe suport de hârtie.

Mai exact, declaraţia vamală şi documentele de însoţire vor fi remise în vamă doar prin sistemul informaţional, ceea ce va exclude contactul direct între colaboratorii vamali şi agenţii economici, va reduce durata vămuirii şi costurile pentru business.

Totodată, un nou mecanism simplificat de vămuire care este iniţiat de Serviciul Vamal se referă la recunoaşterea de către autoritatea vamală din Moldova a statutului transportatorilor credibili din alte ţări, în special din România.

Transportatorii care au statut de încredere în Romania şi în spaţiul UE vor putea beneficia de accesul prioritar la toate formalităţile de frontieră, totodată aceştia vor fi scutiţi de procedurile de scanare şi control fizic detaliat. În acest mod se va institui un “coridor verde” transfrontalier pentru transportatorii credibili şi tranzacţiile de import/export/tranzit fără risc. În acest scop, Serviciul Vamal iniţiază discuţiile cu partenerii săi din UE şi conlucrează intens cu Asociaţia Transportatorilor Auto Internaţionali AITA care asigură la rândul său informarea transportatorilor şi respectarea de către acestea a cerinţelor de transport internaţional.

În prezent, 50 de companii beneficiază de procedurile simplificate. Directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a specificat, că instituţia îşi propune să crească numărul agenţilor economici, care activează legal şi corespund tuturor cerinţelor să beneficieze de procedurile vamale simplificate.

“Discuţiile au durat mult timp până s-a ajuns la acest rezultat. Transportatorii noştri deja au depus dosarele pentru obţinerea credibilităţii şi a beneficia de serviciile simplificate. Dar procedura durează pentru că sunt mai multe cerinţe pe care transportatorii trebuie să le îndeplinească. Ne bucurăm că putem beneficia de declararea prealabilă a mărfii de transport ca să nu mai stăm la coadă în vamă. Acum, cine vrea gratuit să beneficieze de acest serviciu, completează singur toate declaraţiile pe internet. Totodată, se poate de apelat şi la brokeri, dar acolo desigur este prevăzut şi un comision”, a precizat Dumitru Albulesa, consilier al preşedintelui AITA.

Un alt serviciu simplificat se referă la vămuirea mărfurilor remise prin serviciile de poştă rapidă. În acest sens, Serviciul Vamal în comun cu mediul de afaceri, a decis să lanseze o nouă procedură simplificată, care se va implementa sub sloganul Vama Rapidă pentru Poşta Rapidă.

Pentru a face faţă cerinţelor şi specificului acestui mijloc de transportare a bunurilor, Serviciul Vamal va asigura vămuirea acestora, în mod prioritar. Respectiv, pentru vămuirea trimiterilor poştale prin servicii de poşta rapidă, Serviciul Vamal a stabilit termenul maxim de vămuire, care nu va depăşi 3 ore. În acest scop, mai mulţi colaboratori vamali vor fi delegaţi în punctele de primire şi prelucrare a poştei rapide în special pentru a face faţă fluxului de mărfuri şi bunuri.

În acelaşi timp, Serviciul Vamal va oferi agenţilor economici posibilitatea de a se adresa la vamă cu solicitare pentru a confirma valoare în vamă în prealabil, până la efectuarea importului. Prin acest mecanism autoritatea vamală va asigura accesul la informaţie, iar agenţii economici vor şti cu exactitate sumele taxelor şi impozitelor care se vor calcula din valoare în vamă la declararea mărfurilor.

Un subiect special se referă la clasificarea categoriilor de mărfuri din domeniul tehnologiilor informaţionale. În acest sens, Serviciul Vamal va veni cu propuneri de modificare a Nomenclatorului mărfurilor pentru a avea o delimitare foarte clară a diferitor tipuri de computere, pentru a asigura o evidenţă corectă a importurilor şi exporturilor. Această decizie este importantă şi prin prisma prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu mărfurilor din categoria Tehnologiilor Informaţionale. Astfel, va fi posibilă depistarea pe piaţa internă a produselor care nu au fost declarate la import, sau la declararea cărora s-a utilizat un cod tarifar greşit.

Menţionăm că Regulamentul Serviciului Vamal privind procedurile simplificate de vămuire a intrat în vigoare din ianuarie 2013 şi oferă transportatorilor de încredere mai multe avantaje care răspund pe deplin aşteptărilor din partea companiilor ce prestează servicii de transport internaţional de mărfuri cu scopul de a facilita la maxim procedurile de trecere a frontierei.

Regulamentul este elaborat în scopul facilitării traficului internaţional de mărfuri conform principiului selectivităţii şi stipulează condiţiile şi modul de acordare a simplificărilor vamale la trecerea mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală. Procedura de obţinere a accesului la procedurile simplificate a fost simplificată considerabil, iar informaţia necesară, inclusiv formularele de cereri pot fi accesate de pe pagina web a Serviciului Vamal, rubrica proceduri simplificate.

Titularul procedurii, în conformitate cu pct. 3 din prezentul Regulament, poate solicita să beneficieze de următoarele simplificări vamale:

– traversarea frontierei vamale în regim prioritar, pe un sens de intrare/ieşire separat, dacă infrastructura postului vamal permite acest lucru;

– acordarea asistenţei (informaţie, consultaţii) necesare derulării procedurii simplificate de vămuire de către colaboratorii vamali desemnaţi în acest scop;

– posibilitatea vămuirii mărfurilor la orice post vamal solicitat cu înştiinţare prealabilă a organului vamal;

– exceptarea de la obligaţia de cântărire a mijlocului de transport cu/sau fără marfă;

– eliberarea certificatului de agreare timp de o zi lucrătoare.

Condiţiile pentru acordarea statutului de titular al procedurii sunt următoarele:

1) lipsa datoriilor faţă de bugetul de stat;

2) desfăşurarea activităţii în domeniul comerţului extern de cel puţin 2 ani din data perfectării primei declaraţii vamale;

3) perfectarea în decursul ultimilor 2 ani, anterior prezentării cererii de solicitare a statului de titular al procedurii, a cel puţin 100 de declaraţii vamale;

4) dispunerea de active cu un grad înalt de solvabilitate, confirmate prin înregistrări contabile şi informaţii disponibile. Condiţia este considerată ca fiind îndeplinită în cazul în care la momentul efectuării controlului această solvabilitate poate fi constatată;

5) lipsa încălcărilor legislaţiei vamale, constatate conform procedurii legale, pe perioada ultimilor 2 ani, anterior prezentării cererii. Condiţia este considerată ca fiind îndeplinită în cazul în care, în cursul celor doi ani anteriori prezentării cererii, atât solicitantul, cât şi persoanele responsabile din întreprinderea acestuia nu au comis o încălcare a legislaţiei vamale.

Cristina MIRON

Numarul ziarului: 
Nr.13 (484) din 3 aprilie 2013