Republica Moldova, printre statele cu cel mai ridicat deficit al contului curent

Republica Moldova se numără printre statele cu cel mai ridicat deficit al contului curent, de 10,9% din PIB, în perioada 2005-2012, potrivit datelor FMI. Astfel, ţara noastră este în fruntea statelor din regiune privind deficitul contului curent raportat la PIB.

Potrivit informaţiilor fondului, cu cel mai mare deficit al contului curent Republica Moldova este devansată de Georgia cu 14,2% şi de Bulgaria cu 10,2%. Iar în urma ţării noastre sunt Albania – 10,6%, Bosnia şi Herţegovina – 9,9% şi Letonia cu 7,9%. În timp ce la coada clasamentului, cu cel mai mic deficit al contului curent, sunt Ungaria, Cehia şi Slovenia cu câte 3%, 2% şi respectiv 1,8%.

Problema mărimii deficitului contului curent nu constă în nivelul ridicat al acestuia, ci în sursele de finanţare ale acestuia. Astfel, din anul 2010 deficitul contului curent al Republicii Moldova este finanţat preponderent din sursele de finanţare externă. Însă banii respectivi sunt cheltuiţi ineficient pentru a genera valoare adăugată şi a suplini deficitul contului curent.

Factorii ce duc la creşterea deficitului contului curent: de exemplu 40% din împrumuturile externe ale Republicii Moldova au fost contractate de la autorităţile monetare instituţionalizate, ceea ce nu este bine, climatul investiţional nu favorizează atragerea capitalului în economie. Datoria externă a Republicii Moldova este relativ la un nivel ridicat, ceea ce ar putea limita pe termen mediu expansiunea mediului de afaceri din ţară.

Totodată, într-o analiză de ţară, Banca Mondială constată că o creştere economică accelerată necesită reforme structurale. “Republica Moldova a realizat progrese semnificative în multe domenii, însă multe încă mai urmează a fi făcute. Banca Mondială în prezent pregăteşte o noua Strategie de Parteneriat cu ţara pentru susţinerea Republicii Moldova în vederea stimulării prosperităţii şi reducerii sărăciei prin captarea beneficiilor în urma deschiderii şi integrării cu Uniunea Europeană şi economia globală. Strategia este destinată să ajute Republica Moldova la diversificarea şi extinderea dotării sale cu capital instituţional, uman şi natural”.

Potrivit Balanţei de Plăţi a Băncii Naţionale a Moldovei, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în trimestrul I 2013 un deficit în valoare de 106.44mil. USD, în scădere cu 35.9 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

“Diminuarea deficitului contului curent a fost determinată de creşterea exporturilor de bunuri şi servicii cu 13.9 la sută, precum şi de majorarea excedentului cumulat la venituri şi transferuri curente cu 5.8 la sută. De menţionat că excedentul veniturilor şi transferurilor curente a acoperit deficitul comerţului exterior cu bunuri şi servicii în proporţie de 83.2 la sută”, se spune în informaţia BNM.

Volumul comerţului exterior cu bunuri şi servicii a înregistrat 2,273.73 mil. USD, în creştere cu 8.0 la sută. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii prin exporturi a constituit 56.4 la sută.

Totodată, deficitul comerţului exterior cu bunuri şi servicii s-a diminuat cu 4.6 la sută comparativ cu trimestrul I 2012, constituind 633.21 mil. USD. Volumul comerţului exterior cu bunuri s-a majorat cu 7.5 la sută faţă de trimestrul I 2012, exporturile fiind în creştere cu 15.0 la sută, iar importurile – cu 4.2 la sută. Ca rezultat al majorării mai pronunţate a exporturilor comparativ cu importurile, deficitul comercial a scăzut cu 4.4 la sută.

La diminuarea deficitului comercial total a contribuit în particular diminuarea deficitului în comerţul cu ţările CSI (cu 29.8 la sută). În acelaşi timp, deficitul comercial înregistrat cu ţările din restul lumii s-a majorat cu 9.6 la sută.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul I 2013 deficitul balanţei comerciale s-a diminuat cu 5.5 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Diminuarea deficitului a fost determinată în particular de scăderea deficitului în comerţul cu Rusia şi Turcia.

“Volumul fizic al bunurilor exportate nu s-a schimbat comparativ cu trimestrul I al anului 2012, în timp ce volumul fizic al bunurilor importate s-a majorat cu 3 la sută, astfel valoarea indicelui raportului de schimb brut a fost de 97.1 la sută. Concomitent, preţurile la bunurile importate s-au majorat în mediu cu 13 la sută, iar preţurile la bunurile exportate au crescut cu doar 2 la sută, indicele raportului de schimb net3 fiind de 90.3 la sută”, conform informaţiilor BNM.

Principalii furnizori de mărfuri pentru Republica Moldova în trimestrul I 2013 au fost: Rusia, România, Ucraina, Germania, Turcia, China, Italia, Belarus, Ungaria, Polonia, importurile din acestea constituind 81.2 la sută din total. Cea mai mare parte a importurilor – 47.4 la sută – au fost efectuate din ţările Uniunii Europene, apoi urmează ţările CSI cu o pondere de 35.7 la sută din totalul importurilor.

Serviciile internaţionale au înregistrat în trimestrul I 2013 un sold deficitar în valoare de 7.23 mil. USD, ce s-a diminuat cu 24.6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Serviciile prestate nerezidenţilor au fost evaluate la 222.75 mil. USD (în creştere cu 10.9 la sută), iar cele primite de la nerezidenţi – la 229.98 mil. USD (în creştere cu 9.3 la sută). Raportul la PIB al deficitului înregistrat în comerţul cu servicii internaţionale a constituit 0.4 la sută. Volumul comerţului exterior cu servicii s-a majorat cu 10.1 la sută, însumând 452.73 mil. USD, din care ţărilor CSI le revine 27.1 la sută, iar ţărilor din restul lumii – 72.9 la sută.

“Ponderea majoră în volumul serviciilor o deţin serviciile de transport. Balanţa serviciilor de transport s-a îmbunătăţit, deficitul scăzând cu 46.3 la sută comparativ cu trimestrul I 2012. Valoarea serviciilor de transport prestate nerezidenţilor a însumat 90.21 mil. USD, iar a celor importate – 95.80 mil. USD. Volumul serviciilor de transportare a bunurilor constituie 69.2 la sută din volumul total al serviciilor de transport, în timp ce transportul de pasageri constituie 20.5 la sută, restul revenind serviciilor auxiliare de transport. Serviciile de călătorii au înregistrat intrări în valoare de 48.76 mil. USD şi ieşiri în valoare de 75.60 mil. USD. În volumul comerţului cu servicii de călătorii o pondere semnificativă, 62.4 la sută, revine călătoriilor personale”, se mai spune în datele BNM.

Serviciile de comunicaţii au înregistrat un excedent în valoare de 24.16 mil. USD. Serviciile prestate nerezidenţilor au fost evaluate la 33.21 mil. USD, iar cele primite – la 9.05 mil. USD.

Veniturile au înregistrat un excedent în valoare de 192.65 mil. USD, majorându-se cu 10.1 la sută, în special pe seama creşterii cu 11.0 la sută a veniturilor din munca prestată de către rezidenţi patronilor nerezidenţi. Intrările totale de venituri au fost evaluate la 220.01 mil. USD (+10.3 la sută), iar ieşirile – la 27.36 mil. USD (+12.3 la sută).

Veniturile nete spre plată din investiţii au fost evaluate la 22.45 mil. USD, majorându-se cu 4.7 la sută comparativ cu anul precedent, din care plăţile de dividende au constituit 6.56 mil. USD. Dobânzile, calculate spre plată conform orarului, au însumat: la împrumuturile BNM – 0.65 mil. USD, la împrumuturile guvernamentale – 3.71 mil. USD, la împrumuturile băncilor comerciale – 3.15 mil. USD şi la împrumuturile întreprinderilor din alte sectoare – 5.44 mil. USD (inclusiv serviciul creditelor intragrup – 2.17 mil. USD).

Transferurile curente unilaterale au înregistrat un excedent în valoare de 334.12 mil. USD, ceea ce reprezintă 20.7 la sută în raport cu PIB. Excedentul la transferurile curente a fost determinat de transferurile personale, ale căror intrări au fost evaluate la 181.22 mil. USD, majorându-se cu 10.0 la sută comparativ cu trimestrul I 2012. Organismele internaţionale şi guvernele străine au acordat Republicii Moldova asistenţă tehnică sub formă de granturi şi consultanţă, evaluată la 48.20 mil. USD.

Ajutorul umanitar primit a fost estimat la 4.05 mil. USD. Republica Moldova şi rezidenţii săi au plătit organizaţiilor internaţionale cotizaţii de membru în valoare de 1.71 mil. USD.

Investiţiile străine directe în economia naţională au fost evaluate la 60.61 mil. USD în valoare netă, intrările constituind 85.00 mil. USD, din care 56.13 mil. USD – în capital social, determinate preponderent de emisia suplimentară de acţiuni de către BC “Eximbank Gruppo Veneto Banca” SA (30.71 mil. USD).

Ieşirile de capital aferente investiţiilor străine directe au fost evaluate la 24.39 mil. USD. Ele au rezultat preponderent din rambursările de împrumuturi contractate anterior de la creditorii afiliaţi de peste hotare. Conform orarului, urmau să fie rambursate împrumuturi în valoare de 20.56 mil. USD, efectiv au fost achitate 19.17 mil. USD.

Stocul de investiţii străine directe acumulat către sfârşitul lunii martie 2013 a fost evaluat la 3,382.63 mil. USD (diagrama 27), constituit din: participaţii la capitalul social şi venit reinvestit în valoare de 2,610.38 mil. USD şi împrumuturi intragrup (alt capital) – 772.25 mil. USD.

Victor URSU

Numarul ziarului: 
Nr.31 (502) din 14 august 2013