Săptămâna trecută a avut loc vizita la Chişinău a reprezentanţilor Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare Carte Verde, cu sediul la Bruxelles. Pe parcursul a două zile, preşedintele Consiliului Birourilor, Mariusz Wichtowski şi secretarul general, Greet Floré, au avut întâlniri cu conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), cu ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, precum şi cu preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă. La finalul vizitei, cei doi oficiali străini au avut o întâlnire trilaterală cu reprezentanţii CNPF şi Biroul Naţional al Asigurărilor de Autovehicule (BNAA). Am urmărit îndeaproape cursul întâlnirilor celor doi oficiali cu responsabili din Moldova şi vă propunem în continuare un rezumat al tuturor întrevederilor realizate.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Consiliului Birourilor, specialiştii CNPF au prezentat interlocutorilor situaţia actuală de pe piaţa de asigurări Carte Verde din R. Moldova.
Artur Gherman, preşedintele Consiliului de Administraţie al CNPF, a ţinut să menţioneze rolul important al vizitei reprezentanţilor Consiliului Birourilor la Chişinău pentru soluţionarea divergenţelor apărute în ultima perioadă pe segmentul Carte Verde, în contextul în care reprezentanţii Consiliului Birourilor şi-au arătat disponibilitatea de a intermedia discuţiile purtate la acest subiect.
„Problema pe segmentul de asigurări Carte Verde a ajuns la un punct critic şi considerăm că trebuie identificate soluţii pentru a nu permite degenerarea situaţiei. În R. Moldova putem constata o situaţie unică în regiune când doar concurenţii decid cine are dreptul şi cine nu să vândă Carte Verde. Ceea ce nu considerăm a fi normal”, a opinat Gherman.
Preşedintele CNPF a prezentat pe scurt situaţia celor două companii de asigurare care au fost excluse din sistemul Carte Verde de către membrii BNAA: Moldcargo şi Grawe Carat Asigurări. Gherman a ţinut să sublinieze faptul că BNAA nu a respectat decizia Curţii de Apel privind repunerea Grawe Carat în calitate de membru al BNAA cu dreptul de a elibera Carte Verde.
„CNPF nu este contra independenţei de care, la moment, se bucură BNAA, însă această instituţie a devenit atât de independentă, încât nu ţine cont de recomandările făcute, nici chiar de deciziile CNPF şi cele judecătoreşti”, a specificat Artur Gherman.
Sursa citată a declarat că situaţia creată pe piaţa asigurărilor de Carte Verde influenţează nu doar sfera economică, dar şi cea politică. „Statul este responsabil politic pentru ce se întâmplă pe piaţa financiară. Încălcarea principiilor corecte de activitate pe acest segment poate afecta negativ imaginea întregului sector de asigurări din R. Moldova”.
La întrunire a mai fost menţionat faptul că principalul subiect al discuţiilor îl constituie nivelul de încredere reciprocă al companiilor care emit Carte Verde.
Mariusz Wichtowski, preşedintele Consiliului Birourilor, a subliniat că legislaţia din domeniu trebuie să prevadă expres cine are şi cine nu are dreptul să vândă Carte Verde. Nu este cazul să fie copiate orbeşte modele din alte state, însă este necesară stabilirea unor sancţiuni clare în cazul încălcării legislaţiei ce vizează emiterea de Carte Verde.
„Nu este corect ca pentru greşelile anterioare ale anumitor participanţi la piaţa de asigurări să se facă responsabile alte companii care activează în momentul survenirii problemei”, a declarat Mariusz Wichtowski.
Tot în incinta CNPF, oficialii Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare Carte Verde, Marius Wichtowski şi Greet Floré, au avut o întrevedere cu ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Pirkka Tapiola a menţionat că oficialii europeni urmăresc îndeaproape situaţia de pe piaţa Carte Verde din R. Moldova şi îşi exprimă preocuparea privind existenţa unor condiţii prielnice pentru anumite înţelegeri de cartel.
„Suntem pentru o piaţă deschisă cu o concurenţă sănătoasă. Susţinem iniţiativele CNPF privind liberalizarea pieţei de asigurări Cartea Verde. Considerăm a fi binevenită iniţiativa regulatorului pieţei de asigurări de a oferi posibilitatea tuturor companiilor licenţiate în activitatea de răspundere civilă auto, în mod automat, să poată activa şi pe segmentul Carte Verde, evident, îndeplinind anumite condiţii clar stipulate”.
Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe a declarat, în exclusivitate pentru Capital Market, că vizita a fost una productivă în sensul identificării unor soluţii pentru dezvoltarea pieţei Carte Verde în R. Moldova.
„Cred că până în luna septembrie BNAA va fi scos de sub monitorizarea Consiliului Birourilor. Biroul din R. Moldova este văzut de structurile europene ca un partener de încredere fără anumite riscuri financiare”, a declarat Ioniţă.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost discutate în principal două aspecte: păstrarea gradului de independenţă al BNAA, pe de o parte, şi identificarea unor instrumente prin care organul regulator să poată interveni în caz de necesitate, pe de altă parte. Toate acestea pentru a asigura condiţii echitabile pentru toţi jucătorii de pe piaţa Carte Verde din Moldova.
De asemenea, în cadrul întrevederii a mai fost discutat subiectul accederii şi suspendării companiilor de asigurare în calitate de membri ai BNAA. „În acest sens, împreună cu reprezentanţii Consiliului Birourilor, am identificat unele mecanisme eficiente. Este prematur să le numesc, însă este cert faptul că acestea trebuie să fie parte a unui proiect de modificare legislativă. Vreau să cred că aceasta se va întâmpla pe parcursul următoarelor două luni”, a mai precizat Ioniţă.
„Reprezentanţii Consiliului Birourilor au recomandat ca problemele apărute pe piaţa de asigurări Carte Verde să fie soluţionate la nivel intern fără a afecta relaţiile dintre biroul din Moldova cu cel european”, a conchis Veaceslav Ioniţă.
Directorul BNAA, Victor Cilibic, a declarat pentru Capital Market că întrevederea cu reprezentanţii Consiliului Birourilor o califică ca fiind una productivă.
„Reprezentanţii Consiliului Birourilor au constatat un trend pozitiv de dezvoltare al BNAA, în special la capitolul îndeplinirii obligaţiilor financiare. Aceasta în contextul în care s-a redus esenţial ponderea certificatelor Carte Verde false. Un alt aspect pozitiv menţionat a fost cel al termenelor reduse de reacţionare a BNAA în cazul riscurilor survenite”, a ţinut să menţioneze Cilibic.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost prezentate informaţii despre procesul de modificare a statutului BNAA. „Aşteptăm recomandările Consiliului Birourilor. În cazul în care acestea se vor încadra în prevederile legislaţiei RM, neapărat vom ţine cont în procesul de eficientizare a activităţii companiilor de asigurări pe piaţa Carte Verde”.
Tatiana Solonari