“Regulile de joc” pe piaţa valutară sunt supuse presiunilor din partea regulatorului, în opinia dealerilor

Regulile de joc pe piaţa valutară sunt supuse influenţei administrative din partea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), consideră participanţii pieţei.

Solicitaţi de corespondentul “INFOTAG”, aceştia accentuează că marea parte a cererilor băncilor de cumpărare a valutei non-numerar rămâne nesatisfăcută, ceea ce nu clarifică situaţia de pe piaţă.
“Pe piaţă, în ultimele zile, s-a înregistrat o tendinţă evidentă, când dealerii BNM vând exact aceeaşi cantitate de valută, pe care băncile au vândut-o populaţiei în numerar. Altfel vorbind, regulatorul “returnează” băncilor valuta vândută, ignorând indicele cererii de valută non-numerar”, a declarat interlocutorul agenţiei.
BNM a început să urmeze regula, când cursul său de vânzare-cumpărare a valutei diferă exact cu 10 bani.
“Se creează impresia că regulatorul pieţei este în aşteptarea momentului în care, datorită cererii interne în scădere şi ulterioara diminuare a importurilor, piaţa va solicita mai puţină valută, cererea pentru care parţial va fi acoperită de ofertă”, menţionează participanţii pieţei.
Unii analişti indică faptul că piaţa valutară, cel mai probabil, însă nu resimte că cursul leului s-a apropiat de plafonul deprecierii sale. Tranzacţiile rare de cumpărare a valutei non-numerar erau efectuate “luni” de bănci în intervalul cursului de 18,2-18,5 MDL : 1 USD.

“INFOTAG” precizează: În 2014 regulatorul pieţei a folosit din rezervele proprii 420 mil. USD, cu ajutorul cărora a efectuat intervenţii valutare pe piaţă cu scopul de a menţine cursul leului moldovenesc, ceea ce constituie 15% din volumul total al rezervelor.

Numarul ziarului: 
Nr.04 (574) din 4 februarie 2015