Protecţia şi educarea consumatorilor de produse de asigurare – o problemă discutată la nivel regional

“Piaţa nebancară din R. Moldova atestă un trend pozitiv, iar pentru a menţine această tendinţă, precum şi pentru a atinge obiectivele scontate sunt necesare măsuri ambiţioase, inclusiv şi în ceea ce ţine de protecţia şi educarea consumatorului”, a declarat Victor Captari, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) în cadrul seminarului regional pentru autorităţile de supraveghere a sectorului de asigurări din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Transcaucazia privind protecţia şi educarea consumatorilor.

La evenimentul de ieri, produs la Chişinău, Artur Gherman, vicepreşedinte al CNPF, a salutat iniţiativa organizării unui astfel de eveniment relevant pentru R. Moldova, orientat să implementeze cele mai înalte standarde pe piaţa de asigurări din Moldova.

Potrivit lui Gherman, consumatorul reprezintă un important element şi de aceea se ţine cont de drepturile şi protecţia acestuia în politicile CNPF.

Gunilla Lofvendahl, specialist principal în domeniul financiar-bancar din cadrul Institutului pentru Stabilitate Financiară, a declarat că uneori poate fi complicat să înţelegi cum se implementeză aceste standarde, însă anume această parte este foarte importantă.

“Acest lucru poate fi realizat în diverse modalităţi: a urmări solvabilitatea companiilor, intrarea pe piaţă, precum şi a acorda o atenţie sporită modului de activitate a intermediarilor în asigurări”, a declarat Gunilla Lofvendahl.

Potrivit sursei citate, instituţiile de supraveghere încearcă să protejeze consumatorii produselor de asigurare, dar acest lucru trebuie să-l poată realiza înşişi consumatorii, ceea ce presupune educarea financiară a acestora.

Peter Cooke, administrator principal al Asociaţiei Internaţionale a Supraveghetorilor în Asigurări (IAIS), a menţionat că această instituţie are scopul de a promova reglementarea şi supravegherea eficace şi consecventă la nivel global a industriei de asigurări, cu scopul de a dezvolta şi menţine pieţe de asigurări sigure şi stabile pentru beneficiul şi protecţia asiguraţilor, precum şi pentru a contribui la o stabilitate financiară globală.

Înfiinţată în 1994, IAIS reprezintă autorităţile de reglementare de asigurare şi autorităţile de supraveghere din peste 200 de jurisdicţii.

Numarul ziarului: 
Nr.20 (491) din 29 mai 2013