Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015 va fi prezentat săptămâna viitoare spre examinare Guvernului

Proiectul legii bugetului de stat al Moldovei pentru 2015 este la etapa de finalizare, acum au loc consultări cu FMI privind indicatorii macroeconomici.

Anunţul a fost făcut presei de către ministrul Finanţelor, Anatol Arapu. El a menţionat că criza regională are un impact esenţial asupra economiei Moldovei şi că, în acest an, în Moldova se prognozează o reducere a PIB. „Cifrele sunt la etapa de precizare”, a spus şeful Ministerului Finanţelor.
Este de menţionat că proiectul legii bugetului pentru 2015 trebuia să fie aprobat de Guvern şi Parlament până la sfârşitul anului 2014, însă aprobarea acestuia a fost amânată din cauza alegerilor parlamentare şi a formării anevoioase a Guvernului. Până la aprobarea noii legi a bugetului, sunt utilizaţi parametrii veniturilor şi cheltuielilor din bugetul de stat pentru anul trecut.
Anterior, FMI a declarat că prognozează o înrăutăţire a situaţiei bugetar-fiscale în Moldova şi creşterea deficitului bugetului până la 7,1% din PIB în 2015. În raportul elaborat după cea de-a doua misiune de monitorizare postprogram, aprobat de consiliul executiv al FMI, se arată că în perioada campaniei electorale din Moldova au fost înregistrate devieri de la disciplina fiscală. Experţii fondului arată că, după consolidarea considerabilă din 2010-2013, se aşteaptă o înrăutăţire a situaţiei financiare din ţară: este prognozată creşterea deficitului (fără a ţine cont de granturi) de la 3,8% din PIB în 2013, până la 5,4% – în 2014. Iar dacă nu vor fi luate măsurile necesare – până la 7,1% în 2015.
În opinia FMI, majorarea deficitului bugetar este determinată de creşterea considerabilă a salariilor şi pensiilor, acordarea facilităţilor fiscale în perioada electorală, reducerea activităţii economice şi întreprinderea măsurilor de compensare a pierderilor provocate de restricţiile comerciale din partea Rusiei. În acelaşi timp, Moldova optează pentru semnarea cât mai urgentă a unui nou memorandum cu FMI şi a reluat negocierile în acest sens.
Ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, a comunicat că deja a avut loc o serie de întrevederi cu experţii FMI şi că sunt planificate reuniuni cu reprezentanţii altor organizaţii internaţionale. „Are loc dialogul, pregătim bugetul în comun cu FMI, sub supravegherea permanentă şi cu recomandările experţilor FMI”, a spus ministrul.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a declarat anterior că Moldova trebuie să semneze cât mai urgent un nou memorandum cu FMI şi a subliniat că semnarea acestui document este crucială pentru eliminarea incertitudinii şi reducerea presiunii pe piaţa valutară. Şeful BNM a menţio­nat importanţa memorandumului şi pentru continuarea reformelor structurale, care vor contribui la creşterea economică durabilă, majorarea investiţiilor străine directe şi a exporturilor.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.09 (579) din 11 martie 2015