Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat proiectele de legi pentru care Guvernul îşi asumă responsabilitatea în faţa Parlamentului

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat proiectele de legi pentru care Guvernul îşi asumă responsabilitatea în faţa Parlamentului. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, cu această ocazie a fost convocată o şedinţă specială a Legislativului.

“Am făcut acest pas, conştientizând responsabilitatea noastră faţă de ţară, faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii externi. Acesta este pasul pe care trebuie să-l facem pentru a relua finanţarea externă a Moldovei şi a asigura stabilitatea ţării. Aceste proiecte de legi au fost coordonate cu partenerii noştri externi, vor restabili încrederea în Moldova şi reprezintă unica soluţie viabilă la acest moment”, a declarat Filip.

El a menţionat că proiectele de legi sunt dictate de “necesitatea acută de a stabiliza sistemul financiar-bancar şi vor oferi instituţiilor de stat instrumentele necesare de intervenţie în cazul în care vor apărea pericole în activitatea băncilor şi de prevenire a crizelor”.

“Urgenţa şi procedura de adoptare a legilor de către Guvern este dictată de termenele restrânse pe care le are Guvernul pentru îndeplinirea condiţiilor FMI, pentru a obţine aprobarea noului program al FMI pentru Moldova la şedinţa Consiliului directorilor FMI din octombrie. Noul program va permite reluarea finanţării externe a Moldovei, obţinerea inclusiv a fondurilor Uniunii Europene orientate spre susţinerea bugetului Moldovei, al căror termen de acordare expiră la sfârşitul acestui an. Toate acestea vor permite să fie asigurată stabilitatea microeconomică şi financiară, precum şi reformele de structură”, a subliniat premierul.

Prezentând proiectele de legi, el a menţionat că este vorba de şapte acte legislative: privind redresarea situaţiei în sfera bancară; privind introducerea modificărilor în mai multe acte legislative; privind Depozitarul central al valorilor mobiliare corporative; privind rechemarea din Parlament a legii şi hotărârii de Guvern privind emisiunea de valori mobiliare de stat în suma creditelor acordate celor trei bănci falimentate, precum şi trei proiecte de legi privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2016, a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi a Legii fondurilor de asistenţă medicală.

Referindu-se la emisiunea hârtiilor de valoare, el a menţionat că acest lucru se face pentru a transfera în datoria statului mijloacele care au fost acordate de Banca Naţională celor trei bănci de unde au fost furaţi banii.

“A fost un pas necesar, pentru ca să nu sufere oamenii care aveau depozite în bănci. Sunt uimit de reacţia unor reprezentanţi ai opoziţiei, care întotdeauna au votat pentru luarea acestei hotărâri, iar acum critică Guvernul. Aceasta nu înseamnă că vinovaţii nu trebuie să răspundă. Dimpotrivă, acum sunt convins ca niciodată că cei care sunt implicaţi în furtul banilor din sistemul bancar trebuie să fie pedepsiţi”, a declarat Filip.

El nu a putut numi suma care va fi transferată în datoria statului. Iniţial era vorba de 13,5 mlrd. lei, ceea ce constituia aproximativ un miliard de dolari până la deprecierea monedei naţionale la începutul anului 2015. La cursul actual, aceasta constituie circa 700 mil. dolari.

“Valorile mobiliare de stat vor fi emise în suma care va rămâne la momentul emisiunii. În această sumă nu vor intra banii care vor fi restituiţi la momentul emisiunii din contul vânzării activelor celor trei bănci lichidate sau în alt fel”, a spus Filip.

Potrivit legislaţiei, în cazul în care, în decurs de 72 de ore din momentul prezentării proiectelor în Legislativ, Parlamentul nu iniţiază moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, legile intră în vigoare fără aprobarea Parlamentului.

INFOTAG

Numarul ziarului: 
Nr.38 (659) din 28 septembrie 2016