Piaţa de asigurări din RM continuă să crească

După perioade mai zbuciumate, marcate de probleme financiare, piaţa de asigurări din R. Moldova a intrat într-o etapă de creştere uşoară. Astfel, deşi ascensiunea nu este una spectaculoasă, se poate afirma cu certitudine că în domeniul asigurărilor a venit o perioadă calmă ce asigură un climat de stabilitate. Acest lucru poate fi dedus şi din datele pentru trimestrul I al anului curent.

„Dinamica indicatorilor economico-financiari pe perioada primelor trei luni ale anului 2011 indică cursa ascendentă spre stabilitate financiară a societăţilor de asigurare, tendinţa spre onorarea obligaţiilor de plată asumate, dezvoltarea noilor strategii de dezvoltare, creând, totodată, circumstanţe severe pentru jucătorii care urmează să-şi valorifice la maxim potenţialul pentru a corespunde exigenţelor dictate de lege şi societate”, declară Svetlana Lupaşcu, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale Supraveghere Asigurări a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Aceste afirmaţii sunt bazate pe datele pentru această perioadă. Astfel, în trimestrul I al anului 2011, primele brute subscrise din activitatea de asigurări desfăşurată de către 24 societăţi de asigurări au constituit 212,1 mil. lei, înregistrând o creştere cu 19,5 mil. lei sau cu 10,1% faţă de perioada similară a anului 2010. “Aceasta denotă o ascensiune optimistă”, susţine dna Lupaşcu.

Potrivit ei, din volumul total de prime brute subscrise la nivelul pieţei, asigurările generale au determinat prime brute subscrise în valoare de 195,8 mil. lei, înregistrând o creştere cu 8,8% faţă de trimestrul I din 2010.

“Concomitent, primele brute subscrise în categoria asigurări de viaţă au constituit 16,3 mil. lei, fiind în creştere cu 29,4% faţă de trimestrul I din 2010. Ponderea asigurărilor de viaţă în totalul primelor brute subscrise a alcătuit 7,7%, fiind în creştere cu 1,2 la sută faţă de perioada similară a anului precedent”, spune dna Lupaşcu.

Directorul adjunct al Direcţiei Generale Supraveghere Asigurări susţine că daunele plătite de asigurătorii autohtoni în primele trei luni s-au ridicat la 89,7 mil. lei, în creştere cu 12,6 mil. lei sau cu 16,3 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent. Raportate la totalul primelor brute subscrise în perioada de raportare, despăgubirile plătite pentru asigurările generale şi de viaţă au constituit 42,3%.

”Reiterăm că structura primelor brute subscrise în trimestrul I al anului 2011, potrivit obiectului asigurării, s-a modificat neesenţial, astfel segmentul asigurări de răspundere civilă reprezintă 115,8 mil. lei (54,6%) sau cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în perioada similară a anului precedent, segmentul asigurări de bunuri constituie 66,0 mil. lei (31,1%), cu 2,1 puncte procentuale mai puţin comparativ cu perioada analogică a anului 2010, segmentul asigurări de persoane alcătuieşte 29,1 mil. lei (13,7%) sau cu 1,3 puncte mai mult faţă de trimestrul I al anului trecut. Primele încasate prin reasigurare constituie 1,2 mil. lei, ori cu 0,4 puncte procentuale mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent”, reiterează Lupaşcu.

Cauza creşterilor

”Din punctul de vedere al supravegherii putem menţiona că, deşi spiritul crizei financiare mondiale încă persistă, industria asigurărilor din R. Moldova tinde spre indicatori mai înalţi comparativ cu perioadele precedente, ceea ce va determina noi progrese în viitor. Putem motiva acest lucru prin impactul a mai mulţi factori, atât interni, cât şi externi, cum ar fi evoluţia numărului de jucători pe piaţa de intermediere în asigurări, completarea cu noi clase de asigurări a gamei de servicii acordate de către unii asigurători, politica de management al riscurilor în cadrul companiilor, dinamica pozitivă a autovehiculelor înmatriculate în perioada de referinţă, creşterea cererii de poliţe de asigurare de răspundere civilă auto internă şi externă Carte Verde, mărirea solicitărilor din partea persoanelor fizice a protecţiei de asigurare contra calamităţilor naturale, ca rezultat al dezastrelor naturale ce au avut loc în anul 2010”, susţine Svetlana Lupaşcu.

Veaceslav Cernica, Director executiv al brokerului de asigurare ERVAX Grup crede că factorii pozitivi de creştere, dominanţi pentru trimestrul I şi pentru întregul an 2011, ţin de ieftinirea creditelor bancare, care a dus la creşterea volumului de credite acordate, respectiv a crescut valoarea obiectelor supuse asigurărilor în mod obligatoriu, în baza Legii Nr. 142 din 26.06.2008 cu privire la ipotecă. Este de remarcat că, de la începutul acestui an, băncile au devenit mult mai exigente decât în alţi ani privind existenţa asigurărilor pentru bunurile gajate. Este greu de spus ce i-a determinat pe bancheri să fie mai precauţi: experienţa de pierderi din trecut sau sancţiunile băncii centrale.

”O altă cauză a creşterii pentru această perioadă în domeniul asigurărilor este şi îmbunătăţirea condiţiilor de leasing financiar pe fondul ieftinirii creditelor bancare, ceea ce a favorizat creşterea volumului leasing-ului şi, respectiv, a asigurărilor obiectelor care fac obiectul leasing-uliu. Pe de altă parte, şi relansarea economică a ţării în general are impact direct asupra dezvoltării asigurărilor. Un rol central în relansarea economică îl are Statul cu investiţiile în infrastructură, care a atras ulterior granturi şi credite din exterior”, susţine Cernica.

Activizarea brokerilor de asigurări, care au ajuns să intermedieze 19,5% din totalul primelor brute subscrise în trimestrul I din 2011 este un alt motiv de creştere a pieţei de asigurări din Moldova.

Există posibilităţi de creştere a pieţei

Veaceslav Cernica a ţinut să pună în evidenţă şi factorii care influenţează negativ creşterea pieţei, evitarea cărora ar face situaţia din domeniu şi mai bună.

“Unul dintre momentele nefaste sunt tarifele reduse pe segmentul auto-casco. Un lucru ne bucură, că situaţia este mai bună decât în ţări ca Armenia, unde casco se vinde cu 1,8%”, susţine Cernica.

Cernica susţine că o altă problemă ţine de reducerile masive pe RCA, în special în cadrul tenderelor, când din motive neclare, preţurile se înjumătăţesc. “De asemenea, reducerile pe Carte Verde au ajuns să fie mai mari decât înaintea „Marii Restricţii” din ianuarie 2011, când provizoriu au fost tăiate reducerile şi comisioanele”, susţine Cernica.

“Faptul că Asigurătorii, mai bine zis asociaţii şi acţionarii acestora, acceptă o politică dezorganizată de preţuri a şi pus pe gânduri organul executiv al statului că sunt rezerve de scădere a preţurilor. Dovadă este şi organizarea grupului de lucru care să găsească metode de diminuare a primelor pe Carte Verde. Din păcate, asigurătorii nu reacţionează în nici un fel la aceste iniţiative de optimizare a preţurilor”, analizează Cernica.

Daunele achitate cresc

“La capitolul despăgubiri achitate remarcăm o creştere pe segmentul asigurări de răspundere civilă până la 42,8 mil. lei (47,7%) sau cu 4,6 puncte procentuale mai mult comparativ cu perioada precedentă. Pe segmentul asigurări de bunuri se înregistrează o creştere până la 40,8 mil. lei (45,5%), ponderea diminuându-se cu 1,3 puncte procentuale; pe segmentul asigurări de persoane se înregistrează 5,8 mil. lei (6,5%), ponderea fiind cu 3,4 puncte procentuale mai mică în comparaţie cu I trimestru din 2010. Despăgubirile pentru riscurile primite în reasigurare au constituit 0,3 mil. lei”, susţine Svetlana Lupaşcu.

Potrivit ei, la subiectul daune achitate pot fi sesizate majorări considerabile ale despăgubirilor achitate pe clasa de asigurări de răspundere civilă auto, pentru riscurile survenite la asigurările de sănătate, asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale, inclusiv ale clădirilor, caselor, apartamentelor, precum şi ale culturilor agricole. Impactul este produs de condiţiile actuale ce se caracterizează prin frecvenţa înaltă a accidentelor rutiere, traume produse la locurile de muncă, maladii, situaţia climaterică care tot mai des ne expune diverselor riscuri, precum ar fi inundaţiile, secetele, îngheţurile, precum şi situaţia social-economică, creşterea indicelui preţurilor de consum, creşterea nivelului inflaţiei.

Care e profitul?

“Conform rezultatelor financiare, societăţile de asigurare au obţinut în trimestrul I al anului 2011 un profit de 20,9 mil. lei sau de circa 2 ori mai mic în comparaţie cu trimestrul I al anului precedent. Valoarea cumulată a profitului înregistrată de către 16 societăţi de asigurare a constituit 27,0 mil. lei, ceea ce relevă o descreştere de 23,0 mil. lei faţă de nivelul anului precedent”, menţionează Svetlana Lupaşcu.

Aşadar, indicatorul pierderilor financiare, înregistrat de către 8 societăţi de asigurare în volum de 6,1 mil. lei, reflectă o creştere a pierderilor în sumă de 3,5 mil. lei faţă de nivelul anului precedent.

Veaceslav Cernica susţine că piaţa asigurărilor a urmat un trend pozitiv în trimestrul I şi acesta se va menţine pentru întregul an 2011.

Tatiana SOLONARI

Numarul ziarului: 
Nr.24 (393) din 15 iunie 2011