Organizaţiile de microfinanţare vor avea o lege nouă

Săptămâna trecută, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a anunţat consultarea publică a proiectului de Lege cu privire la organizaţiile de microfinanţare. Iniţierea acestui proiect este o urmare a recomandărilor Comisiei Europene în contextul instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE, inclusiv a Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2011-2014.

Alina Cebotariov, director al Direcţiei generale plasamente colective şi microfinanţare, CNPF, susţine că actuala lege care reglementează activitatea organizaţiilor de microfinanţare din Republica Moldova nu asigură pe deplin realizarea obiectivelor de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale tuturor părţilor implicate în acest proces. Mai mult decât atât, legea existentă nu include cerinţe prudenţiale minime, precum şi cerinţe neprudenţiale, aşa cum sunt definite în recomandările organizaţiilor internaţionale sectoriale (CGAP, WOCCU), cu scopul de a asigura stabilitatea financiară a sistemului, protecţia consumatorilor, prevenirea abuzurilor şi fraudelor în acest sector, dar şi spălării banilor şi finanţării terorismului.

„Participanţii pieţei de microfinanţare, de asemenea, susţin că este foarte necesară adoptarea unei noi legi care ar permite sectorului să se dezvolte durabil, prin diminuarea riscurilor sistemice. Astfel, CNPF a elaborat proiectul Legii cu privire la organizaţiile de microfinanţare, ţinând cont de dificultăţile cu care se confruntă prestatorii de servicii, dar şi de necesitatea consumatorilor de a fi protejaţi”, a menţionat Alina Cebotariov.

În primul rând, noua lege vine cu definiţii clare privind activitatea de microfinanţare, organizaţia de microfinanţare şi microîmprumutul. Potrivit legii, organizaţiile de microfinanţare vor putea acorda împrumuturi, cu condiţia că cel puţin 50 la sută din valoarea portofoliului de împrumuturi reprezintă microîmprumuturile cu o valoare maximă de până la 120 mii de lei.

Autorii proiectului susţin că limita acestei valori a fost stabilită în cadrul Studiului de fezabilitate privind supravegherea organizaţiilor de microfinanţare, în comun cu experţii Băncii Mondiale. Această măsură este necesară pentru a asigura şi a spori accesul păturilor vulnerabile şi IMM-urilor la resursele financiare, reducând la minim riscul de supraîndatorare al beneficiarilor. În prezent, se atestă tendinţa organizaţiilor de microfinanţare de a acorda împrumuturi cât mai mari pentru a-şi diminua costurile fixe.

Pe viitor, organizaţiile de microfinanţare îşi vor desfăşura activitatea de acordare a împrumuturilor şi microîmprumuturilor în baza autorizaţiei eliberate de autoritatea de supraveghere, CNPF. Ca activităţi conexe sunt stabilite acordarea garanţiilor la împrumuturi şi credite bancare, consultaţii aferente desfăşurării activităţii de bază şi/sau conexe, atragerea investiţiilor şi leasing financiar. Suplimentar, au fost stabilite expres activităţile ce sunt interzise să fie desfăşurate de către organizaţiile de microfinanţare, printre care atragerea de fonduri rambursabile de la persoane fizice, inclusiv depozite, depuneri de economii şi împrumuturi, cu excepţia cazurilor în care împrumutătorul este fondator (acţionar sau asociat) al organizaţiei de microfinanţare.

Proiectul de lege mai conţine prevederi privind stabilirea anumitor cerinţe prudenţiale, de exemplu, limitări la acordarea împrumuturilor, stabilirea ratei maxime de îndatorare, precum şi cerinţe faţă de calcularea şi constituirea provizioanelor pentru pierderi la împrumuturi.

„Standardizarea regulilor de constituire a provizioanelor va asigura o analiză şi constatare fidelă a performanţelor organizaţiilor de microfinanţare şi sănătăţii financiare a întregului sector”, a spus Alina Cebotariov.

Suplimentar, au fost stabilite cerinţe neprudenţiale, printre care cerinţe faţă de administratori, raportare şi audit. În scopul protejării beneficiarilor de servicii ai organizaţiilor de microfinanţare împotriva practicilor neloiale sau împotriva unor înşelătorii, autoritatea de supraveghere va fi în drept să stabilească cerinţe faţă de informaţiile şi practicile preliminare încheierii contractului de împrumut, drepturile şi informaţiile privind contractele de împrumut, modul de calcul şi dezvăluire a dobânzii anuale efective.

Actualmente, organizaţiile de microfinanţare din R. Moldova îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea din 2004. Potrivit datelor CNPF, la situaţia din 01.01.2011 au fost înregistrate 43 organizaţii care practică activitate de microfinanţare, totalul activ al cărora se cifrează la circa 1783,9 mil. lei.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.38 (407) din 28 septembrie 2011