O pepinieră din Republica Moldova a început tratarea termică a materialului săditor destinat pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole. Procedura, care este una obligatorie în multe ţări din Uniunea Europeană, asigură distrugerea mai multor agenţi patogeni care afectează viţa de vie şi calitatea strugurilor.
Prima instalaţie modernă de termotratare în R. Moldova a fost procurată de compania Elvitis-Com din localitatea Sireţi, raionul Străşeni, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Echipamentul a fost procurat din Spania şi a costat aproximativ 70 mii de euro. La moment, compania exportă butaşii de viţă de vie doar în spaţiul CSI şi Georgia, dar, odată cu procurarea şi lansarea procedurii de termotratare, i se deschid perspective de a livra material săditor şi pe piaţa europeană.
Vasile Vutcărău, directorul companiei Elvitis-Com, a precizat că procedura de termotratare a butaşilor altoiţi se face timp de 45 de minute în apă încălzită la temperatura de +50 grade C şi asigură distrugerea în proporţie de 100% a bolilor, precum: cancerul bacterian, îngălbenirea aurie, bacterioza etc. Astfel, butaşii plantaţi după ce au fost supuşi metodei de termoterapie vor creşte şansa dezvoltării unor podgorii sănătoase, libere de agenţi patogeni, productive şi cu o durată lungă de viaţă. Noul echipament permite de a supune termoterapiei, în cadrul unei proceduri, până la circa 10 mii de butaşi altoiţi sau 30 mii de butaşi portaltoi.
“Am testat noul echipament şi am făcut două tratamente la butaşii portaltoi şi butaşii altoi, pe care i-am unit în procesul de altoire. Totodată, am plantat 30 mii plante de viţă de vie pe care le-am tratat şi le-am plantat în al doilea an de viaţă în pepinieră, unde sunt menţinuţi toţi parametrii necesari pentru creşterea ideală a unei plante, în ceea ce priveşte temperatura, apa şi hrana. Procedura de termotratare a fost efectuată la butaşii de trei soiuri: Moldova, Alba de Suruceni şi Aligote. Aşadar, dacă vom obţine rezultate excelente la aceste plante tratate, atunci sperăm aceleaşi rezultate să le obţinem şi în câmp deschis”, a menţionat Vasile Vutcărău.
Potrivit acestuia, termoterapia este foarte importantă, pentru că o plantă termotratată şi sănătoasă poate să se dezvolte normal, iar dacă aceasta este infectată cu o formă latentă a unor agenţi patogeni, în timp, viruşii evoluează şi afectează dezvoltarea butucilor plantaţi şi se extind pe podgoriile adiacente.
Valeriu Cibotari, şef de Serviciu la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a menţionat că graţie metodei de termotratare a materialului săditor, producătorii agricoli din R. Moldova vor avea plantaţii sănătoase cu potenţial înalt de producere a recoltelor înalte şi calitative.
Reprezentantul ministerului a precizat că la moment în R. Moldova sunt înregistraţi circa 30 de producători de material săditor, dintre care circa 20 sunt specializaţi în creşterea butaşilor.
La rândul său, directoarea misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard, a menţionat că scopul USAID este de a asigura ca produsele agroalimentare din Moldova să fie mai calitative pentru a fi comercializate la preţuri mai înalte, iar acest lucru poate fi obţinut prin înfiinţarea plantaţiilor cu materialul săditor calitativ.
Pepiniera Elvitis-Com produce anual circa 6 milioane de butaşi şi viţe altoite pentru circa 20 de soiuri de struguri de masă şi 15 soiuri de struguri pentru vin, care sunt comercializate în Republica Moldova, exportate în ţările din spaţiul CSI şi Georgia.
Potrivit datelor proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, recensământul agricol realizat în 2011 a identificat circa 15 mii de producători de struguri de masă, care gestionau aproximativ 12,6 mii de hectare de vii cu struguri de masă.
În rezultatul creşterii plantărilor, recolta totală de struguri a crescut mai mult de două ori în perioada anilor 2006–2016, depăşind 100 mii tone în 2016. Factorul care a impulsionat aceste dezvoltări pozitive a fost cererea sporită de struguri proaspeţi de masă pe piaţa Rusiei, unde exporturile au crescut de zece ori în perioada 2001–2013 şi au ajuns la 30 mii tone sau 75% din volumul exporturilor.
Conform Acordului de Asociere şi în contextul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Moldova, Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 mii tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produşi în Moldova, care a fost depăşită integral de exportatori. În total, 90% din strugurii moldoveni exportaţi spre UE au ajuns în România, însă au fost efectuate livrări pilot spre alte pieţe, precum Polonia, Cehia, Estonia şi Letonia. În anul 2017, volumul de struguri de masă recoltaţi în Moldova a atins o cotă maximă de circa 110 mii tone, dintre care peste 82 de mii de tone au fost exportate în 20 de state, preponderent în Federaţia Rusă, România, Belarus şi Irak.
Lilia Alcază