Noua lege privind întreprinderile mici şi mijlocii va intra în vigoare peste 3 luni

Agenţia InfoMarket a scris anterior că acest document adoptat de Parlament va înlocui legea în vigoare privind dezvoltarea sectorului IMM-urilor, defineşte cadrul legal pentru companiile micro, mici şi mijlocii, măsurile de stimulare şi dezvoltare durabilă a sectorului IMM-urilor prin îmbunătăţirea bazei legislative şi a condiţiilor economice pentru activitatea companiilor din sectorul dat.

Noua lege, publicată în Monitorul Oficial pe 16 septembrie 2016, urmează să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului IMM-urilor şi să stimuleze activitatea acestora în domeniul cercetărilor şi inovaţiilor. Potrivit legii, în categoria IMM-urilor sunt incluse companiile cu un număr de angajaţi de la 9 la 250, un volum al vânzărilor de la 3 mil. la 50 mil. de lei pe an şi cu un volum total al activelor de la 3 mil. la 50 mil. de lei.

Documentul prevede crearea pe lângă Guvern a unui consiliu consultativ privind IMM-urile, care va efectua analiza competitivităţii, dezvoltarea sectorului, a mediului de afaceri, va formula recomandări privind îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru IMM-uri. Legea mai defineşte tipurile de ajutor de stat pentru sectorul IMM – atât din partea autorităţilor centrale, cât şi a celor locale. Mijloacele pentru finanţarea programelor şi proiectelor pentru susţinerea sectorului IMM-urilor vor fi alocate de la buget, dar şi din fondurile partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, este prevăzută crearea unui fond de stat de garantare a creditelor pentru IMM-uri, simplificarea accesului la finanţări şi acces prioritar la achiziţii publice. Astfel, oamenii de afaceri care nu dispun de resurse suficiente pentru dezvoltarea businessului, vor putea solicita ajutor de la fondul de stat de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Documentul prevede dezvoltarea antreprenoriatului şi pregătirea profesională a specialiştilor IMM-urilor, suport prin acordarea consultărilor, servicii­lor informaţionale, stimularea inovaţiilor etc. Pentru creşterea competitivităţii şi dezvoltarea spiritului de antreprenoriat la tineri, legea prevede introducerea instruirii în domeniul afacerilor la toate sistemele de învăţământ. Conform noilor prevederi, controalele de stat efectuate în primii trei ani de activitate a companiei vor avea un caracter consultativ, cu excepţia cazurilor de constatare a neregulilor.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, cota IMM-urilor este de 97,4% în numărul total al companiilor din ţară, dar şi de 56,2% din numărul total al populaţiei angajate a ţării. Veniturile din vânzările IMM-urilor au fost în 2014 de 33,4% din totalul veniturilor pe economie, iar cota IMM-urilor în PIB-ul ţării a constituit 32,2%.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.37 (658) din 21 septembrie 2016