În Moldova vor fi aplicate pedepse penale dure pentru încălcările din procesul de administrare a proprietăţilor structurilor financiare

Acestea sunt modificările la Codul Penal, aprobate de Guvern prin asumarea responsabilităţii politice în faţa Parlamentului. Astfel, a fost propus ca furtul proprietăţii străine de către administratorii băncilor vor fi pedepsite cu amendă de la 1000 la 2000 u.c. sau cu privarea de libertate pe un termen de la 3 până la 7 ani, în ambele cazuri, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

Distrugerea sau deteriorarea bunurilor structurilor financiare de către administratori, care au adus prejudicii în proporţii deosebit de mari, vor fi pedepsite cu amendă de la 500 la 1000 u.c. sau cu privaţiune de libertate pe un termen de până la 5 ani, cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 8 ani.
Totodată, s-a propus introducerea unui nou articol potrivit căruia neaplicare măsurilor necesare prevăzute de legislaţia în vigoare, de hotărârile BNM şi regulamentul structurii financiare de către membrii organului său de conducere sau de acţionari, dacă structurii financiare i-a fost adus un prejudiciu de peste 500 u.c., atunci responsabilii sunt amendaţi cu 400-800 u.c. sau privarea de libertate pe un termen de până la 1 an şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani. Falsificarea sau distrugerea documentelor bancare, folosirea datelor false sau tăinuirea datelor veridice de către administratorii structurilor financiare se pedepseşte cu o amendă de 500-1000 u.c. sau privaţiunea de libertate pe termen de până la 3 ani, cu lipsirea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de 2-5 ani.
Vor fi înăsprite sancţiunile pentru primirea creditului sau primei de asigurare prin înşelăciune: prezentarea premeditată a informaţiilor false cu scopul obţinerii acestora sau majorării sumelor acestora sau obţinerea împrumuturilor în condiţii facilitate, soldate pentru bancă sau instituţie financiară nebancară, asociaţie de economie şi împrumut, asigurator cu prejudicii de peste 500 de unităţi convenţionale, vor fi pedepsite cu amenzi de la 1500 la 3000 de u.c. sau cu privarea de libertate pe un termen de la 2 la 6 ani (persoane juridice – amenzi de la 1000 la 3000 u.c. cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii). Pentru aceleaşi acţiuni, în cazul unui prejudiciu în proporţii deosebit de mari, amenda este de 2000-3000 u.c. sau se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani (persoane juridice – amenzi de la 3000 la 6000 u.c.).
În acelaşi timp, acordarea unui credit/împrumut sau primă de asigurare cu încălcarea premeditată a legislaţiei, regulilor de creditare, politicilor de eliberare a împrumuturilor sau normelor de prudenţă financiară soldate cu prejudicii de 500 u.c. şi mai mult, va fi pedepsită cu amenzi de 1000-2000 u.c. sau privare de libertate pe un termen de până la 2 ani, cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita anumite funcţii de până la 5 ani.
Aceleaşi acţiuni, soldate cu un prejudiciu în proporţii deosebit de mari sau care au dus la incapacitate de plată, vor fi sancţionate cu amenzi de la 2000 la 3000 u.c. sau cu închisoare de 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii timp de până la 5 ani.
Pentru obstrucţionarea controlului bancar, amenda va fi de la 400 la 800 de u.c. sau se va aplica privarea de libertate de la 6 luni până la un an. Este vorba despre acţiunile comise de acţionar, administrator sau orice angajat bancar dacă aceştia: ignoră demersurile Băncii Naţionale de prezentare a informaţiilor, prezintă informaţii sau rapoarte false, nu întreprind realizarea măsurilor de corecţie sau limitare stabilite de BNM, împiedică desfăşurarea inspecţiei BNM, sau a verificării de audit, sau refuză să prezinte documentele necesare pentru inspecţie şi verificare; împiedică sub orice altă formă efectuarea supravegherii din partea BNM.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.29 (549) din 30 iulie 2014